Балога пакує валізи з секретаріату президента?

Точка зору

Віктор Балога найближчим часом може втратити посаду глави секретаріату президента.
Уже майже місяць Балога припинив спілкування із зовнішнім світом в своєму традиційному жанрі критичних коментарів, вивішених на сайті президента. За інформацією "Української правди", Балога з кінця квітня не з'являється на роботі. Формально він оформив відпустку, однак на поточному тижні знаходився в Києві.

Нинішні стосунки Ющенка і Балоги можна охарактеризувати як взаємна втома один від одного.

По-перше, Ющенко не сприйняв радикальний сценарій продовження політичного життя для президента, запропонований главою секретаріату.

Серед іншого, там передбачався розпуск парламенту і спільне обрання Ющенка та Балоги до Верховної Ради – з отриманням ними імунітету і збереженням свого впливу.

Однак Балога не отримав від Ющенка відмашку. Після цього глава секретаріату попередив, що не може нести відповідальність за альтернативні сценарії, які він не підтримує.

Це фактично поставило Ющенка перед вибором – залишати Балогу та рухатися в його фарватері, або шукати нового главу секретаріату.

"Балога уже не один раз пропонував президенту один крок, другий, третій… Ющенко їх не сприймає. Якщо так, то президент не може тримати в керівництві секретаріату просто неефективних людей, які діють в дисонанс з президентом", – розповідають джерела на Банковій.

По-друге, демарш Балоги спричинений відмовою Ющенка втрутитися в історію з Тиберієм Дурдинцем. Заступника глави СБУ, який виконував функцію "очей" та "вух" Балоги у спецслужбі, зараз оголошено у розшук.

Ігор Пукшин підготував Ющенку обґрунтування, де переслідування Дурдинця доводиться як незаконне, але президент жодного слова не сказав на його захист – принаймні, публічно.

По-третє, Балога перебуває у ворожих стосунках з губернатором Київської області Вірою Ульянченко, яка знову несподівано пробилася у президентські фаворити.

У суботу вона має бути обрана керівником ради партії "Наша Україна", головою якої є сам Ющенко.

Свого часу Балога виклав Ющенку своє бачення – керівник секретаріату має бути і начальником штабу президента на наступних виборах, щоб замикати на собі партійну та бюрократичну вертикаль. Інакше система ефективно не діє.

Обрання Ульянченко на першу посаду в "Нашій Україні" фактично виводить Балогу з гри. Легендарна Віра Іванівна має тісні стосунки з олігархами, що дозволить їй самотужки вирішувати питання поточного фінансування партії.

Діалог Ульянченко з бізнесом настільки продуктивний, що в 2006 році Ющенко навіть відмовився призначити її першим заступником до Олега Рибачука, мотивувавши це фінансовою залежністю Віри Іванівни.

Відчуваючи, що позиції Балоги похитнулися, в наступ на вуха президента пішла стара гвардія опонентів глави секретаріату: Арсен Аваков, Михайло Дорошенко, та ж Ульянченко, підсилені Петром Ющенком.

Оскільки питання відставки Балоги останніми днями ставало дедалі більш невідворотнім, то вималювався шорт-лист кандидатів на його місце.

На місце Балоги претендує та ж таки Віра Ульянченко, яка в разі призначення замкне на собі партійну та адміністративну гілки президента.

Крім того, Ульянченко – це останній соратник президента, яка іде з ним усе свідоме політичне життя, починаючи з 2000 року, коли вона стала першим помічником прем’єр-міністра.

"Плюс" для Ульянченко – її гарні взаємовідносини з Тимошенко, що має знизити градус протистояння між урядом і секретаріатом. Але "мінус" для Ульянченко – її стосунки з Богданом Губським, який не міг робити своїх земельних схем у Київській області без губернатора.

Проти Віри Іванівни грає те, що президент добре знає ціну її дружнім стосункам з сильними цього світу. В пасиві Ульянченко – її надто тісні стосунки з Віталієм Гайдуком, який розподілив свої ризики між Яценюком і Тимошенко, але пішов з команди Ющенка.

Якось Балога обіцяв у особистих бесідах "втопити" Ульянченко в компроматі – але не зробив цього. Про що тепер, мабуть, шкодує.

Інший претендент на місце Балоги – Арсен Аваков. Губернатора Харківської області традиційно лобіює його брат Петро. Слабкою рисою Авакова є відсутність контактів з політичними лідерами в Києві – людьми, з якими йому доведеться щохвилини вирішувати стосунки в СП.

Також до списку претендентів вкотре потрапив Ігор Тарасюк – шеф Державного управління справами. Але призначення на секретаріат змусить власника "Нашої ряби" відмовитися від життя в своє задоволення, що нелегко для мільярдерів.

Крім того, обставини змусять Тарасюка діяти на посаді жорстоко, що автоматично означатиме розширення списку ворогів. І це поставить під удар його бізнес-імперію після приходу нового президента.

Четвертий, значно ймовірніший претендент на місце Балоги – Роман Безсмертний, який йшов, але так досі не дійшов до цієї посади всі чотири з половиною роки президентства Ющенка.

Існує також несподівана концепція пост-балогінського періоду. Вона передбачає, що Ющенко взагалі реорганізує секретаріат у канцелярію. І, відповідно, керівник цієї установи не матиме того політичного впливу, який сконцентрував у своїх руках Балога.

Головний аргумент, яким сьогодні переконують Ющенка позбутися Балоги – що це рішення можна вигідно продати виборцю як крок в напрямку демократизації та назустріч побажанням трудящих.

"А, відтак, Вікторе Андрійовичу, ви позбудетеся баласту, який знищував ваш рейтинг, і отримаєте нові шанси на виборах президента", – переконують Ющенка. При тому не факт, що в це вірить хоч хтось із тих, хто доносить такі аргументи до президента.

P.S. Після виходу цієї публікації, у суботу вдень Балога повідомив у коментарі "Українській правді", що подав на звільнення з посади глави секретаріату.

"Ще місяць тому, задовго до початку своєї відпустки я написав президенту Віктору Ющенку заяву про відставку", – сказав Балога.

Він не став конкретизувати причини такого кроку. "У своїй заяві я аргументував своє рішення, – зазначив Балога. – Тепер рішення за президентом".

Новини

15 Лютого 2024

Українські підприємства 2023 року знизили імпорт нікелю

Світовий банк виділить 500 млн на підтримку українського бізнесу

ЄС витратить 2 млрд євро прибутків з ETS на модернізацію енергосистеми

У 2023 році частка викопного палива у світовій генерації знизиться з 61%

Казахстан продовжив заборону на експорт брухту

Бразилія збільшила експорт катанки

Франція на 50% наростила імпорт ЗПГ із Росії

Інтерпайп підвищив зарплати працівників на 20%

ЄС не бачить потреби продовжувати угоду про транзит російського газу через Україну

Кабмін розглядає варіант бронювання за 6000 -7000 тис грн/місяць

Угорщина заблокувала новий пакет санкцій проти Росії 

Дерипасці повідомили про підозру за сімома статтями Кримінального кодексу України

Українські перевізники почали протест на кордоні з Польщею 

Вартість відновлення в Україні становить 486 млрд дол

Liberty Galati відновлює виробництво, перезапустивши домну №5

УЗ у січні перевезла на експорт майже 3 млн тонн залізної руди

ВСІ НОВИНИ ⇢