Перше й останнє китайське попередження для Луценка

Точка зору

На першій прес-конференції після інциденту у Франкфурт-на-Майні міністр Юрій Луценко зізнався, що повертався з Кореї до України не через Німеччину, а іншим маршрутом – він заїхав у Китай, а звідти попрямував до Москви.

Прес-секретар міністра Інна Кисіль повідомила "Українській правді", що 10-11 травня, на зворотному шляху з Сеулу, міністр перебував у Пекіні з приватним візитом.

В аеропорту його зустрічали українські дипломати, там же відбулася неофіційна зустріч Луценка з представником китайської поліції. За словами Кисіль, темою розмови був "обмін досвідом у правоохоронній сфері".

Водночас, як з'ясувала "Українська правда", після відомих франкфуртських подій Юрія Луценка у Пекіні, м'яко кажучи, були не дуже раді бачити.

У розпорядженні редакції опинився лист, надісланий послу України в Республіці Корея Олександру Бєлашову від українського посла у Китаї Сергія Камишева. Підставою для нього стало прохання офіційних органів КНР перед від'їздом Луценка з Сеулу до Пекіну поінформувати міністра про правила етикету в Китаї.

Як виявилося, китайська сторона без вагань повірила у подробиці інциденту в аеропорту, розтиражовані у КНР місцевою пресою.

Так, у листі посла йдеться про настійливу рекомендацію від керівництва Китайської Народної Республіки "попередити пана міністра, що він під час перебування у Китаї має дотримуватися китайських законів та поводитися належним чином".

"Виходячи з особливостей місцевого протоколу, таке попередження, не означаючи заборони в'їзду Юрію Луценка до Пекіна, рівнозначне санкціонованому сигналу щодо небажаності такого візиту з точки зору правоохоронних органів Китаю", – йдеться далі у листі посла.

"Посольство вживає відповідних заходів щодо збереження іміджевої складової запланованого заходу. Разом з тим, просимо інформувати міністра внутрішніх справ Луценка про наведений розвиток ситуації", – також зазначає посол України в Китаї.

Прес-секретар Луценка Інна Кисіль зазначила, що їй не відомо, чи був Луценко поінформований про існування листа і прохання, що містяться в ньому.

Разом з тим вона наголосила, що китайська сторона прийняла українського міністра "дуже приязно" і "без жодних проблем".

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢