Кадрові каруселі Юлії Тимошенко. Нові подробиці

Точка зору

У квітні цього року "Українська правда" написала  про масове нарощування урядом Юлії Тимошенко чисельності високопосадових чиновників.

 

Виявилося, що у багатьох міністерствах працює 8-10 заступників міністрів, а загальна кількість всіх заступників міністрів сягнула 140 осіб.

Для прикладу, у Франції межею вважається три держсекретарі в одному міністерстві, а в Греції найбільше заступників у міністра внутрішніх справ – аж чотири.

В Україні за цей місяць нічого не змінилося. Число vip-бюрократів лише збільшилося. Натомість "Українській правді" стали відомі додаткові подробиці, як посадовці всіма силами намагаються втриматися на "теплому місці".

Державна податкова адміністрація відмовилася повідомити "Українській правді", на якій підставі відомий київський адвокат Сергій Власенко майже рік суміщав своє депутатство з керівною посадою в ДПАУ.

Власенко потрапив до виборчого списку БЮТ на позачергових виборах 2007 року за квотою Української соціал-демократичної партії Василя Онопенка. Тут не було нічого дивного, адже зять голови Верховного суду Євген Корнійчук разом з Власенком були засновниками юридичної фірми "Магістр і партнери".

Місце Власенка в списку було непрохідне – 170-те, тоді як у до парламенту потрапило 156 осіб. Тож черга стати депутатом дійшла до Власенка після формування уряду Тимошенко, коли частина фракції перейшла працювати у виконавчу владу і склала мандати.

Це – вимога про несумісництво, передбачена в Конституції, але писана вона, як виявилося, не для всіх. Сам Власенко свій мандат притримав і не дозволив нікому посісти його місце в парламенті, паралельно працюючи в податковій адміністрації.

Отже, про все по черзі.

Невдовзі після формування нинішнього уряду Юлії Тимошенко, 18 березня 2008 року Сергій Буряк наказом по Державній податковій адміністрації призначив Власенка на посаду виконуючого обов'язки заступника голови ДПАУ.

За тиждень, 26 березня 2008 року Кабінет міністрів ухвалює розпорядження про призначення Власенка повноцінним заступником голови податкової.

Але вже 28 травня того ж таки 2008 року уряд зняв його з займаного місця, оскільки прийшла черга Власенку ставати народним депутатом – виборчий список дістався до його прізвища.

"Звільнити Власенка Сергія Володимировича з посади заступника голови Державної податкової адміністрації України у зв'язку з переходом на виборну посаду", – сказано в розпорядженні Кабінету міністрів.

І вже 3 червня 2008 року Власенко складає присягу народного депутата.

Здавалося, на цьому вся інтрига мала би припинитися – адже Конституція забороняє суміщати мандат народного обранця. Але Власенко продовжував ходити на роботу в податкову, приймати відвідувачів, проводити наради і давати цінні поради.

Як виявилося, ставши депутатом, Власенко зберіг за собою посаду в.о. заступника глави Державної податкової адміністрації, на яку його призначив Буряк 18 березня.

Є навіть публічні свідчення того, що Власенко був депутатом і одночасно податківцем.

Так, він відвідав розширену колегію податкової адміністрації 17 жовтня 2008 року. І у протоколі зборів був зроблений відповідний запис про те, що на нараді присутній "в.о. заступника ДПАУ Сергій Власенко". Хоча цей день був розписаний серед народних депутатів, до числа яких відносився і Власенко, як "робота в комітетах і фракціях".

З часом про те, що Власенко суміщає дві посади, стали говорити на погоджувальній раді парламенту та в регламентному комітеті. Така поведінка депутата обурила регіоналів.

Раніше діяв закон, який автоматично звільняв із займаної посади нардепа-сумісника, якщо він не складав повноваження. Наприклад, керуючись цим, Ющенко повторно звільнив Святослава Піскуна з посади генпрокурора. Але згодом закон було визнано неконституційним, чим не міг не скористатися Власенко. Тобто суміщення посад напряму заборонено Конституцією, але дієвого механізму припинити це незаконне явище немає.

Зрештою, лише 2 березня 2009 року Буряк видав наказ, яким звільнив Власенка з посади в.о. заступника голови Державної податкової адміністрації. Підставою, як ідеться у наказі, була заява самого Власенка.

Таким чином, відомий київський юрист суміщав своє депутатство і роботу в податковій рівно дев'ять місяців. Можна лише уявити, яка сила тримала Власенка на цих двох посадах, коли депутати часто скаржаться, що їм не вистачає часу повноцінно виконувати навіть свої прямі обов’язки.

І якщо ігнорування Конституції дозволяють собі провідні юристи правлячої партії, то якого ставлення до законів слід очікувати від діячів меншого калібру?

Але на цьому кар’єра Власенка у податковій не припинилася. Невідомо, яким медом там намазано, але він просто змінив таблички на кабінеті.

Після того, як скандал став спливати на поверхню, Власенко був призначений на посаду… представника ДПАУ у Верховній Раді (є й така!) та зберіг за собою кабінет з приймальнею в центральному офісі податкової.

Власне, усі ці подробиці ретельно приховувалися, і довідатися про них "Українській правді" вдалося… під тиском самого Власенка. Одного разу в кулуарах парламенту депутат обурився тим, що його продовжують називати в.о. заступника голови ДПАУ, тоді як він уже обіймає місце постпреда податкової у парламенті.

Встановивши хронологію, "Українська правда" надіслала офіційний запит на адресу податкової з проханням роз'яснити, на підставі чого Власенко одночасно обіймав посади нардепа і в.о. заступника голови ДПАУ.

Через місяць ми отримали листа від прес-служби ДПАУ. Однак там не було сказано жодного слова у відповідь на це запитання!

Податкова обмежилася лише тим, що розповіла про нинішні повноваження Власенка як представника податкової у парламенті – до кола його обов’язків входить "взаємодія з депутатами, комітетами та фракціями Верховної Ради, представлення позиції Державної податкової адміністрації стосовно норм законів з питань оподаткування".

Однак навіть зараз Власенко продовжує давати рекомендації та вказівки, які виходять за межі його повноважень представника податкової у парламенті.

Зокрема, відповідний департамент ДПАУ погоджував у Власенка всі документи перед колегією, яка відбулася у квітні поточного року.

Коли у понеділок "Українська правда" зателефонувала самому Власенку, він відмовився дати коментар, пославшись, що знаходиться за межами Києва. (До речі, нинішній тиждень у депутатів значиться як "робота з виборцями", і за це вони теж будуть отримувати зарплату).

Водночас соратник Власенка, перший заступник міністра юстиції Євген Корнійчук не бачить нічого страшного в тому, що той поєднував дві посади.

"Наскільки мені відомо, Власенко припинив це сумісництво після того, як пішли відповідні звернення депутатів. Так що він нічого особливо не порушував", – стверджує Корнійчук.

"Зате мені відома позиція голови податкової – Сергій Буряк задоволений Власенком, бо він допоміг поставити на гідний рівень правову роботу ДПАУ. Я знаю Власенка як кваліфікованого юриста – думаю, своїм досвідом міг тільки користь принести цій структурі", – запевнив Корнійчук.

Можливо, заступник міністра юстиції говорив щиро, і керівництво справді хотіло втримати Власенка. Але незрозуміло, що в такому разі заважало Власенку скласти свої повноваження депутата і зосередитися на роботі в податковій.

Окрім Власенка, не менш цинічною є поведінка депутата з блоку Литвина Вадима Гривковського.

 

У березні 2009 року непомітно для багатьох, хто цікавиться політикою, Гривковський був призначений першим заступником директора Державного підприємства "Укрзалізничпостач", яке займається матеріально-технічним забезпеченням залізничного транспорту.

Це лише на перший погляд назва виглядає непрезентабельно, і рішення депутата перейти на цю роботу викликає подив.

Але насправді "Укрзалізничпостач" – це золоте дно для політика з порожньою передвиборчою касою. Через цю структуру щороку проходять мільярдні кошти, які при вмілому керівництві можуть потрапити "правильним" постачальникам всього, що потребує залізниця.

І мова іде не лише про комплекти постільної білизни і наволочки для матраців, на які план річних закупівель передбачає 55 мільйонів гривень – але і про дизельне паливо, на яке передбачено щонайменше 2,5 мільярди гривень.

Але при всьому цьому Гривковський продовжує бути депутатом-сумісником. У регламентному комітеті Верховної Ради "Українській правді" повідомили, що вони не отримували від Гривковського заяву про складення повноважень.

Звичайно, після цього Володимир Литвин і далі може стверджувати, що його політична сила не представлена в уряді. І при цьому промовчувати про своїх людей на чолі Держрезерву, Держкомзему, Укрзалізниці, Укртрансгазу та непримітного підприємства "Укрзалізничпостач".

Коли місяць тому "Українська правда" написала про масове нарощування урядом Юлії Тимошенко чисельності заступників міністрів, Ющенко видав указ, якою зобов’язав прем’єра зменшити їх кількість. Але замість цього Тимошенко продовжила плодити бюрократичну вертикаль.

Так, уже після виходу публікації "Української правди" і указу Ющенка, Кабмін ввів три (!) додаткові посади – заступника міністра праці та соціальної політики, заступника міністра фінансів та заступника міністра житлово-комунального господарства.

Відповідно, число заступників міністра праці сягнуло дев'яти, міністра ЖКГ – шести, а міністра фінансів – восьми.

І, що найпоказовіше, за цей час не було видано жодного розпорядження уряду про звільнення когось із нинішніх 140 заступників міністрів.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢