Держава купила перші три банки

Точка зору

Сьогодні відбулося засідання Експертно-аналітичної ради з питань участі держави в капіталізації банків, яка прийняла технічне рішення щодо капіталізації перших трьох установ. Про це повідомило джерело "Економічної правди" у Кабінеті міністрів.

Назви банків оприлюднені не були. Втім, за словами джерела, "раніше визначений список з трьох установ не змінився". Як відомо, минулого тижня уряд мав намір розглянути питання про капіталізацію Укргазбанку, "Родовід Банку" та банку "Київ".

Згідно з процедурою, остаточне погодження повинен надати Кабмін. Рада запропонує уряду свої висновки для розгляду на засіданні, яке заплановане на п'ятницю. Про це "Економічній правді" повідомив народний депутат Василь Горбаль, якого пов'язують з "Укргазбанком".

За його словами, наразі ще немає визначеності щодо таких технічно важливих питань, як призначення нових керуючих банками та фактичні строки внесення коштів.

"Можливо, хтось сприймає ці моменти як несуттєві. Я вважаю їх дуже важливими. Шкода, що такі пункти залишилися поза увагою", – підкреслив депутат.

Одним з питань, яке викликає нерозуміння банкірів, є механізм зменшення статутного капіталу установ, що претендують на державну допомогу.

Воно має відбуватися шляхом зменшення номінальної вартості існуючих акцій до розмірів реального капіталу банку або до 1 гривні, якщо капітал від'ємний.

З понеділка набула чинності постанова НБУ №225, яка дозволяє тимчасовим адміністраторам зробити це. Проте механізм такого процесу не є остаточно відпрацьованим.

Також незрозуміло, як проводити розміщення додаткової емісії банків і кому надавати пріоритет. Єдине, що відомо, – на цей процес відведені десять днів, а держава сплачуватиме свою участь не грошима, а ОВДП.

Горбаль підкреслив, що поки зарано казати, який саме відсоток акцій кожного банку перейде до держави.

"Сьогодні були визначені параметри додаткової емісії. Банки, стосовно яких прийняте рішення, мають пройти через процедуру зменшення статутного фонду. Потім відбудеться розміщення акцій додаткової емісії. У цьому процесі зможуть взяти участь різні групи акціонерів – навіть ті, що не мають контрольного пакету", – розповів депутат.

Він не виключив, що деякі акціонери можуть не погодитися з рішенням стосовно зменшення статутного фонду та передавання банку державі. У перспективі такі співвласники здатні навіть оскаржити ці рішення.

"Ризики достатньо високі. У випадку Укргазбанку, є акціонери, які колись купували акції за гроші. Пакети у них невеликі, але ці люди регулярно брали участь у засіданнях акціонерів та були дуже активними. Передбачити їх реакцію дуже складно", – підкреслив Горбаль.

Напередодні засідання Експертно-аналітичної ради з'явилася інформація, що "Родовід Банку" можуть відмовити у капіталізації, аргументуючи це неврегульованістю стосунків із зовнішніми кредиторами.

Зокрема, мова йшла про борг у 6 мільйонів доларів перед американською компанією Cargill.

Проте заступник голови одного з великих банків розповів, що найближчим часом "Родовід" може залучити професійного посередника з реструктуризації боргів.

"Одна справа, коли вони самі будуть намагатися врегулювати ці питання. Інша, коли це робить професіонал", – підкреслив банкір.

На його думку, сьогодні навіть у Нацбанку можуть не знати, хто керуватиме надалі установами, які потребують грошей держави. "Вважаю, що ці рішення приймаються глибоко у надрах Кабміну, і Нацбанк вже не питають", – зазначив він.

Інший банкір застеріг, що процедура капіталізації за участю держави є занадто розтягнутою, тому що не відпрацьовані механізми подальшого існування установ.

"Багато банків сподівалися, що буде прийняте рішення, і вже через три-п'ять днів вони отримають гроші. Виявилося, що цей процес може розтягнутися на один-два місяці. Спочатку Кабмін прийме рішення, потім ще потрібен час на зменшення статутного фонду та проведення нової додаткової емісії, потім ще щось", – підкреслив експерт.

Він переконаний, що проблеми цих банків обов'язково позначаться на усій системі.

"Деякі банки можуть просто не дожити до того часу, бо вони мали запас міцності лише до середини-кінця травня. Сподіваюся, їм хоча б нададуть рефінансування. Невже не можна було заздалегідь розробити необхідні процедури, ще до прийняття рішення МВФ?" – дивується банкір.

Новини

19 Квітня 2024

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

ВСІ НОВИНИ ⇢