Уряд та НБУ бояться визнати банкрутство Укрпромбанку?

Точка зору

Економічна правда

У понеділок, 27 липня має закінчитися мораторій на виплати депозитів в Укрпромбанку. Це дуже неприємна для установи дата, оскільки банк "мертвий". Половини "Укрпрому" уже не існує.

Але, незважаючи на це, прямо зараз зріє інтрига. Щоб уникнути соціальних збурень, зовсім безнадійний Укрпромбанк намагаються тихцем продати державі, хоча йому пряма дорога на ліквідацію.

Тимчасом грошей, які уряд збирається "влити" в капіталізацію, майже вистачило б на виплату "заморожених" депозитів населення.

Банк уже державний

Судячи із заяви заступника міністра фінансів Андрія Кравця, Укрпромбанк уже майже продали державі.

"Коли ми будемо бачити, що вирішуються питання щодо зовнішніх запозичень, ми також будемо приймати рішення стосовно входження в інші банки, які зазначені в ухвалених Кабміном документах. Оприлюднення інформації, яка знаходиться в роботі, тільки збуджуватиме людей, а часто і просто неправильно їх орієнтуватиме", – зазначив він на цьому тижні.

Питання реструктуризації зовнішньої заборгованості Укрпромбанку успішно вирішується – благо, її зовсім небагато.

15 червня установа розповсюдила заяву: "Загальна сума зовнішньої заборгованості Укрпромбанку становить 120 мільйонів доларів. За результатами переговорів із зовнішніми кредиторами Укрпромбанку, сьогодні вони готові реструктурувати до 70% зовнішньої заборгованості банку".

У тій же заяві говориться, що Укрпромбанк активно готується до рекапіталізації з боку держави, у результаті якої у банк буде інвестовано 5,5 мільярда гривень.

"Основні умови, які банк повинен виконати перед рекапіталізацією, – це його реорганізація у форму публічного акціонерного товариства, реструктуризація зовнішньої заборгованості, зміна розміру статутного капіталу з урахуванням розміру регулятивного капіталу", – заявив банк.

Статутний капітал банку зменшений ще 16 червня на 99,95%, або на 1,559 мільярда гривень, до 836 тисяч гривень. Для людей, знайомих з існуючим порядком капіталізації, це проміжний крок перед "вливанням" державного капіталу.

У банку не приховують, що індивідуальна програма рекапіталізації установи уже розроблена. Вона узгоджена з Нацбанком, і очікується її погодження з департаментом з питань участі держави у капіталізації банків Мінфіну.

"Рекапіталізований Укрпромбанк буде через два-три місяці", – сказав 1 червня його тимчасовий адміністратор Костянтин Раєвський.

Чому установа "банкрут"

Про все розкажуть цифри.

На початок 2009 року активи банку сягали 16 мільярдів гривень. Основну їх частину становили кредити бізнесу – 9,2 мільярда гривень. Тільки ледачий не знав, що Укрпромбанк тісно пов'язаний з власниками мережі заправок ANP.

До кризи банк за рахунок широкої мережі "пилососив" ринок, збираючи депозити населення. Левова частка коштів йшла на кредитування ANP.

Про це знали в Нацбанку, але мовчали. Мабуть, формальна сторона була витримана, і позики видавалися різним юридичним особам. А доводити, що отримували гроші одні й ті ж люди, ніхто не хотів. Чому – окрема розмова.

Втім, річ навіть не у заправках, це непоганий бізнес. Дивно, що по ньому вдарила криза.

Далі було те, про що написала вся преса. 18 травня НБУ змінив тимчасового адміністратора банку. Замість Олександра Майданюка на це місце прийшов голова департаменту НБУ з питань припинення діяльності банків Костянтин Раєвський.

А 1 червня стала відома можлива причина заміни. Раєвський розповів, що у суді зіткнувся з групою "Приват", яка намагається вивести мережу заправок ANP з-під застави. нагадаємо, що свого часу компанія "Альфа-Нафта" запропонувала дніпропетровцям купити мережу з тисячі заправок.

"Більше 40% активів банку – кредити під заставу заправок ANP. Від них дуже залежать вкладники, з якими банк зараз не може розрахуватися. Судитися за ці заправки проти Укрпромбанку – це судитися проти держави", – сказав Раєвський.

Тоді він уточнив, що ще невідомо, хто переможе. Але можна припустити, що у "Привату" вистачить сил та вміння довести розпочате до кінця.

Однак річ не у цьому. Вже на 1 квітня банк списав частину кредитів шляхом формування резервів. Якщо на 1 січня резерви під видані позики становили 5,32%, то на 1 квітня – 39,8%. Збіг дивовижний – майже ті самі 40%.

Тобто третини банку вже не стало. На 1 квітня його активи "здули" до 9,8 мільярда гривень. І ще невідомо, яка частина кредитів, що залишилася, є проблемною заборгованістю. Закривати цю "дірку" без застави у вигляді заправок взагалі нічим. Ціна всіх приміщень і ліцензій "Укрпрому" ледь перевищує 700 мільйонів гривень.

Є й інший момент. За чутками, Укрпромбанк отримав в НБУ близько 6 мільярдів гривень рефінансування. Але статистика та преса підтверджують тільки 1,348 мільярда – ці гроші, за даними "Дзеркала тижня", банк отримав до 15 грудня.

Таким чином, на "Укрпромі" все ще "висять" 13 мільярдів гривень кредитів. З них 40% уже немає. Крім того, банк уже отримав рефінансування. В цілому, вже доведена "дірка" складає мінімум 6,5 мільярда гривень. Тобто, 66% банку вже нема.

Але якщо рефінансування становить не 1,348 мільярда, а всі 6 мільярдів, то "дірка" виростає до 11,1 мільярда. Це більше, ніж всі сьогоднішні активи банку.

Кому продати збанкрутілий банк

Кому і навіщо потрібно "вішати" на державу цей набір проблем?

Що скаже Мінфін, вже зрозуміло. Після заяв Кравця і Раєвського, а також дій НБУ, цілком очевидно, що рішення вже прийнято "у верхах".

Перший "верх" – це Національний банк.

Мало того, що нагляд довгі роки закривав очі на жахливі порушення нормативів кредитування пов'язаних підприємств. Але тепер у банку зависло від 1,348 до 6 мільярдів гривень рефінансування.

Вже є висновки Рахункової палати про те, що рефінансування видавалося навмання, без належного забезпечення. А ще є гаряче бажання депутатів загалом і БЮТ зокрема зняти Володимира Стельмаха з посади голови Нацбанку.

Нарешті, багато неясності із заставою на заправки ANP.

Найгірший розвиток подій полягатиме у тому, що крайнім зроблять Костянтина Раєвського, який вже мало що може зробити, оскільки "Укрпром" мертвий.

Другий "верх" – уряд.

Очевидно, що Кабмін дуже турбують 7,3 мільярда гривень депозитів населення. Це сотні тисяч клієнтів. Вони ж можуть перетворитися у сотні тисяч виборців, незадоволених діями уряду. А прем'єр, як відомо, балотується у президенти.

Не потрібно уточнювати, що Нацбанк також не зацікавлений у падінні системного банку, який ще 1 січня займав 15 місце в Україні за розмірами. А свого часу входив у першу десятку. Стельмаху явно вистачило колотнечі з вкладниками дрібніших банків, які приходили під стіни НБУ і вимагали справедливості.

Тому Кабмін явно проти закономірного і єдино розумного рішення – ліквідації Укрпромбанку. Замість того, щоб перевести 5,5 мільярда у Фонд гарантування вкладів фізосіб, уряд виділяє ці гроші на гримування фінансового трупа.

Можливо, "у верхах" є ще хтось. Може, колишнє правління Укрпромбанку, за керівництва якого відбулося багато подій. Може, президент, якому не вигідно "здавати" Стельмаха. І ще багато-багато всяких "зацікавлених".

Нікого з них не хвилює очевидний факт: з банку виведені активи. А значить, за законами економіки, його потрібно оголосити банкрутом. І, що найважливіше, не боятися про це говорити, адже боятися вже нічого – вкладники з нього не побіжать. Їм вже шостий місяць підряд просто нема з чим звідти втікати.

Новини

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

Нацбанк фіксує відновлення на ринку нерухомості

ДТЕК бачить великий потенціал у розвитку малих модульних реакторів

ВСІ НОВИНИ ⇢