З життя державної еліти: маєток Раїси Богатирьової

Точка зору

Раїса Богатирьова мало чим запам’яталася за два неповних роки перебування на посаді секретаря Радбезу – хіба що виходом у люди в комуфляжній формі та регулярними письмовими заявами, підготовленими її політичними консультантами.

Зате Богатирьову добре запам’ятали в державному санаторії "Конча Заспа". Тут відбувається "будівництво століття". За віддану службу Богатирьова отримала подяку від Ющенка – їй виділили майданчик для зведення маєтку.

Після приходу Віктора Ющенка до влади, а Ігоря Тарасюка – до Державного управління справами, там змінили схему роздачі державних дач.

При Кучмі лояльні чиновники отримували будинок в оренду на 49 років, зносили старий барак, а на його місці робили повноцінну віллу.

Зараз в оренду зазвичай нічого не передають. Замість цього ДУС запровадив практику укладання інвестиційних договорів. Чиновник зобов’язується "реконструювати" радянський будиночок, а на суму зроблених покращень потім звільняється від оренди новозбудованого об’єкту на території "Конча-Заспи".

У минулій публікації "Українська правда" писала, що таким шляхом пішов заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Але не тільки він.

Тема маєтку Богатирьової – суцільне табу. Три місяці тому "Українська правда" направила запит Ігорю Тарасюку щодо її будинку, однак відповіді не отримала.

Також не було жодної реакції на запит, спрямований самій Богатирьовій. Керівник "Конча-Заспи" Віктор Булаченко не став спілкуватися з "Українською правдою" на цю тему, переадресувавши до Тарасюка.

Але під час скандалу з дачею Кузьміна в пресу просочився зразок типової інвестиційної угоди, яку заступник прокурора уклав для "реконструкції" будинку.

Один з пунктів цього договору прямо містив норму, за якою "інвестор оформляє право власності на площу в реконструйованому об’єкті згідно з проектною документацією, за винятком площі об’єкту до реконструкції".

Тобто навіть якщо форма власності землі не змінюється, але фактичним власником будинку стає спритний чиновник. І вже не має значення, чия це територія – бо сам об’єкт на ній є приватним.

На відміну від договору оренди, витравити високопосадовця з території "Конча-Заспи" буде практично неможливо – тому що він матиме право власності на все в новому маєтку, окрім площі, еквівалентній старому маєтку.

Очевидно, що за такою схемою пішла і Богатирьова. Бо розкішний проект, який вона реалізує в "Конча-Заспі", робить явно для себе. Неможливо уявити, щоб вона залишила цей будинок своєму наступнику в Раді національної безпеки.

Кореспонденту "Української правди" вдалося непоміченим проникнути на цей об’єкт в неробочий час.

Отже, Богатирьова будується на території, яка має умовну назву "дача №76" державного санаторію "Конча-Заспа".

Її ділянка з одного боку межує зі скромним будинком Бориса Патона, а з іншого – з маєтком спікера парламенту Володимира Литвина. Місце затишне, знаходиться на вершині невеликого пагорбу. Три хвилини ходи – і огороджені від будь-якого зовнішнього втручання схили Дніпра. В п'яти хвилинах пішої прогулки – резиденції Ющенка і Кучми.

Територію, на якій буде стояти "хатка" Богатирьової, на око можна оцінити в 20 соток. Це – велика площа в масштабах державної резиденції "Конча-Заспа". Зазвичай тут дають соток 10.

Богатирьова вже повністю знесла старий радянський будиночок і збудувала фундамент майбутнього маєтку.

Секретар РНБОУ збирається обзавестися цілим комплексом нерухомості для життя та відпочинку. Окрім жилого будинку на кілька сот метрів, проект передбачає будівництво гостьового будинку, сауни та навіть басейна із джакузі.

Басейн – це нормально в приватних котеджних містечках, але так не заведено робити на державній землі резиденцій.

Богатирьова робить не типовий будинок, а ексклюзивний проект, зроблений однією з архітектурних студій спеціально для неї.

Прямо на території, де ведеться будівництво, було встановлено устаткування, яке виготовляє колонаду для майбутнього маєтку Богатирьової.

Останні 15 років Богатирьова працює на державній службі. Щоб дізнатися про джерела доходів, які дозволяють їй реалізовувати такий проект, "Українська правда" звернулася до неї з офіційним запитом надати декларацію про доходи.

Минуло понад два місяці, але жодної відповіді ми не отримали.

Прес-секретар Богатирьової Ірина Богдан в усній розмові була лаконічною: "Секретар РНБОУ не належить до переліку осіб, які зобов’язані оприлюднювати декларацію в пресі".

Тобто, скориставшись прогалиною в законі "Про боротьбу з корупцією", Богатирьова фактично прикрилася від громадської уваги.

Якщо зрештою пані секретар РНБОУ наважиться дати відповіді на запитання щодо своїх доходів та маєтку, який вона зводить у "Конча-Заспі", то "Українська правда" для неї завжди відкрита.

Віктор Чивокуня

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢