Банки ховають гроші від людей

Точка зору

Падіння депозитів у банках зупинилося у квітні на позначці 312 мільярдів гривень. З тих пір залишки на рахунках фінансових установ почали зростати. За червень вони збільшилися на 3,9 мільярда до 317 мільярдів гривень. Про це говорять дані НБУ щодо стану грошово-кредитного ринку.

Тоді ж, у квітні, почали відновлюватися і депозити населення. У червні вони збільшилися на 5,2 мільярда гривень до 199 мільярдів. Левову частку приросту забезпечили валютні вклади. Вони хоч і приносять менший відсоток, зате застраховані від ризику девальвації, який все ще дуже великий.

Крім припливу коштів на депозити, випереджальними темпами зростали гривневі залишки на коррахунках банків. У червні вони збільшилися з 17,6 до 24,7 мільярда гривень, а в липні тримаються на рівні 21 мільярда. Насправді залишки ще більші, просто банки щосили купують депозитні сертифікати НБУ.

"Залишки на коррахунках банків у НБУ зросли до 23 мільярдів гривень, що говорить про надлишкову ліквідність. Основним фактором можна назвати велику кількість коштів, виділених на підтримку фінансової системи. Як відомо, з початку 2009 року обсяг рефінансування НБУ банків перевищив 50 мільярдів гривень", – відзначив директор департаменту казначейства та фінансових інститутів Індекс-банку Антон Болдирєв.

Інше важливе джерело грошей – продаж валютних резервів під кредити у ВКВ. Відповідно до постанов №107 та №109, банки повинні були позбутися цих резервів до кінця червня.

Уже зараз стосовно порушників можуть застосовуватися санкції – за умови, якщо у банку немає окремої індульгенції від НБУ. За даними "Економічної правди", нею володіють Укрсиббанк, "ОТП Банк" та "Райффайзен Банк Аваль".

Варто відзначити, що не у всіх банків свято. Поки НБУ збирає гроші з одних, іншим він ще більше видає у вигляді рефінансування. Однак навіть ті установи, у які гроші приходять, нікуди їх не випускають – навіть для взаємної торгівлі.

"Міжбанк ще не працює, бо у банків немає лімітів один на одного. Та й взагалі кредитувати мало хто хоче. Всі чекають осені, обіцяної другої хвилі кризи. Тому абсолютно всі купують депозитні сертифікати НБУ", – розповів заступник голови однієї з найбільших фінансових установ.

Болдирєв підтвердив, що через кризу банки перестали довіряти одне одному. "Більшість з них обмежили операції на міжбанківському ринку, побоюючись неповернень з боку колег", – сказав він.

За його словами, криза ліквідності 2008 року і песимістичні прогнози багатьох експертів на осінь 2009 року змусили банки переглянути політику управління активами та пасивами і збалансувати розриви ліквідності.

"Хоча останнім часом спостерігається приплив депозитів фізичних осіб, більшість цих вкладів розміщуються на "короткі" терміни – від одного до трьох місяців. Це дозволяє банкам кредитувати на такі ж терміни. Але оскільки економіка продовжує падати, а відсоток неповернень зростає, банки не готові відновлювати активне кредитування", – відзначив Болдирєв.

Таким чином, відзначив він, чи не єдиним інструментом вкладення вільних коштів у банків залишається придбання депозитних сертифікатів НБУ та ОВДП.

Ті деякі установи, які зважуються працювати один з одним, торгують грішми за дуже низькими ставками. Так робить закрита група дочірніх банків з материнськими компаніями в Європі.

Вони кредитують один одного за низькими ставками. Уже в травні-червні за їх рахунок ставка КИЇВПРАЙМ овернайт коливалася у діапазоні 1-3% річних. За даними НБУ, середньозважена ставка овернайт на міжбанку у липні коливалася від 1,9% до 2,3% річних.

За словами згаданого заступника голови банку, очікування на осінь поки-що дивні. Все ще зберігається основний ризик банківської системи – величезний розрив між виданими позиками і зібраними депозитами населення і підприємств.

Він почав наростати кілька років тому, і до початку кризи покривається закордонними запозиченнями. Сьогодні дірка становить майже 400 мільярдів гривень, і покривати її нічим. Банки чекають осені.

Сегій Лямець

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢