Приватизація: обмежений інтерес інвесторів до державних банків в Україні

Точка зору

Український уряд поставив собі на меті продати державні банки, але поки що терпить невдачу в цьому. "До кінця 2017 року ми маємо позбутися власності в двох малих державних банках. Крім того, до середини 2018 року ми будемо прагнути продати не менше 20 відсотків нашої частки в великих банках добре відомим міжнародним фінансовим установам", – йдеться в меморандумі про співпрацю України з Міжнародним валютним фондом (МВФ).

Але вже зараз з цим планом почалися проблеми. Нещодавно Національний банк України (НБУ) визнав неплатоспроможним Державний земельний банк. Причиною цього рішення став конфлікт інтересів у банку. "Вимоги Національного банку щодо усунення порушень законодавства України "Держзембанк" не виконав. Жодних належних рішень керівних органів банку стосовно вирішення існуючих проблем до НБУ не надходило. Крім того, ситуація почала погіршуватись", – пояснив своє рішення Національний банк.

Крім цього, в Україні зараз існує ще п'ять державних банків: великі – Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, та маленькі – Український банк реконструкції та розвитку й банк "Розрахунковий центр", що належить Нацбанку.

Для клієнтів державних банків їх продаж не матиме великого впливу. Найбільші зміни чекають на Ощадбанк. Зараз він є єдиним банком в країні, де влада гарантує до повернення абсолютно всі вклади без жодних обмежень по сумі. Депозити всіх інших банків гарантуються лише на суми до 200 тисяч гривень. Але коли в Ощадбанк зайде комерційний інвестор, державна гарантія перестане існувати. Згідно зі "Засадам стратегічного реформування державного банківського сектору", розробленими міністерством фінансів України, держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування вкладів з 2017 року.

Пошуки інвесторів

Міністерство фінансів вважає, що покупцями великих державних банків перш за все мають стати міжнародні фінансові корпорації на кшталт Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) та Міжнародна фінансова корпорація (IFC). Національний банк повністю з цим згоден. "В середньостроковій перспективі ми плануємо залучити в держбанки стратегічного інвестора. Вони повинні працювати з єдиною метою – це максимізація віддачі на залучений капітал. Реалізацію цього плану потрібно почати якомога швидше",- повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Але потенційні покупці поки що не виказали великого інтересу до українських державних банків. "В інших країнах ми входили в капітали державних банків, але це відбувалося під час процесу їх загальної приватизації. Взагалі покупка долі в державних банках не є нашою стандартною практикою", – повідомив DW керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку по корпоративній стратегії Ганс Петер Ланкес.

Очікувальну позиція зайняла й Міжнародна фінансова корпорація. "IFC бере участь в робочій групі з розробки принципів розвитку державних банків. Зараз фокус на підготовчій роботі, зокрема, на те як впровадити кращі міжнародні стандарти корпоративного управління в державних банках. Про більш конкретні деталі нашої участі говорити поки рано»,- розповіла DW керівник діяльності IFC в Україні Олена Волошина.

Перші поразки

Уряд вже терпить невдачу з продажем своїх банківських активів. Фонд державного майна ще в квітні виставив на продаж Український банк реконструкції та розвитку, але не отримав жодної заявки від потенційних покупців. Зараз готується другий етап конкурсу і планується, що продаж банку відбудеться в жовтні. Якщо це не вдасться, то цей державний банк також буде ліквідовано.

"Ми знаємо про плани НБУ ліквідувати цей банк, якщо його не вдасться приватизувати, але вважаємо, що нам потрібно докласти зусиль і продати його. У цьому випадку, на відміну від сценарію ліквідації, держава отримає досить непогані кошти в бюджет", – вважає голова Фонду державного майна Ігор Білоус.

Учасники ринку взагалі вважають, що зараз уряду буде досить важко знайти потенційних покупців на державні банки. "За всі роки уряд влив в державні банки 90 мільярдів гривень. На першому етапі в державні банки мають зайти міжнародні фінансові корпорації. Але не так багато інвесторів, які захочуть брати в цьому участь", – говорить голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.

Олена Губар

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢