Світовий банк знизив прогноз зростання економіки на 2017 рік через Трампа

Точка зору

Нинішня невизначеність щодо того, якою буде політика обраного президента США Дональда Трампа, відобразилася й на прогнозах економістів Світового банку (СБ). За їхніми даними, 2017 року глобальне економічне зростання виявиться дещо нижчим, ніж очікувалося раніше. Про це йдеться в оприлюдненому в вівторок, 10 січня, піврічному звіті СБ.

За прогнозами економістів СБ, у поточному році економічне зростання становитиме в глобальному вимірі 2,7 відсотка. Це на 0,1 процентного пункта менше порівняно з прогнозами на 2017 рік, оприлюдненими у червні 2016 року.

"Панує дедалі більше невизначеності щодо майбутнього бюджетного та торговельного курсу й міграційної та зовнішньої політики США", – зазначається в звіті. Утім, у СБ визнають, що деякі пропозиції Трампа могли б стимулювати розвиток економіки США та світу. Йдеться насамперед про плани щодо реалізації інфраструктурних проектів та інвестиційні задуми. Але водночас запропонована ним протекціоністська торговельна політика може дещо "загальмувати" світову економіку, вважають у СБ.

Прогноз для США незмінний

Через невизначеність експерти СБ також не актуалізували свій прогноз щодо економічного розвитку США на 2017 рік, що досить незвично. Раніше економісти Банку очікували зростання економіки США в обсязі 2,2 відсотка після того, як 2016 року американська економіка додала 1,6 відсотка.

Для економічно розвинених країн експерти СБ прогнозують зростання в 1,8 відсотка. Економіка країн з перехідною економікою та країн, що розвиваються, додасть 4,2 відсотка. Це відбудеться не останньою чергою через деяке подорожчання світових цін на сировину. Аналітики СБ очікують також, що економіка Єврозони зросте на 1,5 відсотка.

Щодо України, то Світовий банк зберіг прогноз зростання економіки в 2017 році на рівні 2 відсотків, відзначивши при цьому прогрес у реформуванні системи державних фінансів, боргової політики, реформуванні енергетичного та банківського секторів.

Валерій Сааков

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢