Попытка номер два: что СБУ искала у импортеров сжиженного газа

Точка зору

У середу Служба безпеки України провела обшуки за 30 адресами у приміщеннях компаній-імпортерів паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу. Силовики стверджують, що трейдери користувалися послугами "конвертів" при імпорті та реалізації нафтопродуктів в Україну.



Крім того вони начебто змінювали ціну та якість товару, аби знизити митну вартість. У СБУ оцінили збитки на суму понад двісті мільйонів гривень за 2016-2017 роки.



Представники ж компаній повністю відкидають звинувачення, називаючи їх надуманими та навіть дурними. Бізнес стверджує, що останні події – це ніщо інше, як повторення минулорічного сценарію, коли СБУ заблокувала роботу імпортерів з метою паралізувати ринок.



ЕП розбиралася, навіщо Служба безпеки знову взялася за імпортерів зрідженого газу, які компанії цього разу потрапили "під приціл" силовиків та що про це думає бізнес.



Перший удар



Проблеми з силовиками у імпортерів почалися ще наприкінці минулого року. Починаючи з листопада Енергетична митниця ДФС блокувала цистерни зі скрапленим газом на прохання Служби безпеки.



Згодом Міністерство економічного розвитку і торгівлі запровадило санкції проти 16 українських трейдерів нафтопродуктів та 8 фірм-нерезидентів.
Обмеження, введені на прохання СБУ, передбачали заборону зовнішньоекономічної діяльності, причина – підозра у фінансуванні тероризму.



Це рішення призвело до того, що вагони зі зрідженим газом місяцями простоювали на кордоні. Учасники ринку назвали дії СБУ та МЕРТ "тиском на бізнес з метою виведення на ринок монопольного учасника".



"Все це відбувається з метою знищити конкуренцію на ринку зрідженого газу для акумулювання грошей на наступні вибори", – заявляв народний депутат Сергій Лещенко.
На думку Лещенка, в подальшому на ринок планувалося вивести монопольного гравця, за яким будуть стояти представники влади і Віктор Медведчук.



Як з’ясували "Схеми", поки 16 компаній з санкційного списку МЕРТ були заблоковані, на Українську енергетичну біржу виставили товар на продаж 4 фірми, які раніше не були помічені в імпортуванні таких великих обсягів зрідженого газу.



Це – "Глуско Україна", "Креатив Трейдинг",
Wexler Global LP та Gikka Limited. Виявилося, що всі чотири фірми між собою так чи інакше пов’язані. І через "Глуско Україна", за даними журналістських розслідувань, ведуть до Віктора Медведчука.



Розгорівся скандал. І після чисельних звернень бізнесу, асоціацій виробників та ЗМІ, Мінекономіки попросило СБУ розібратися ще раз, чи були порушення з боку імпортерів.



Всередині лютого СБУ повідомило МЕРТ, що "первинні дані щодо правопорушень, які здійснюють імпортери та їхні контрагенти, доведені частково, а їх причетність до заподіяння шкоди інтересам України довести не вдалося".



Обмеження скасували. При цьому МЕРТ вирішив себе убезпечити, заявивши, що міністерство не несе відповідальності за санкції і є лише технічним виконавцем вимог СБУ.



Спроба номер два?



7 червня Служба безпеки заявила про викриття низки імпортерів паливно-мастильних матеріалів та скрапленого газу на масштабних фінансових оборудках.



Правоохоронці задокументували, що компанії, які ввозять сировину з Росії та Білорусі, використовують для здійснення поставок офшори.
При цьому у службі не уточнили, чи саме використання офшорів є злочином. Оскільки в Україні, як відомо, навіть президент прибігає до їх послуг.



За версією СБУ, імпортери шляхом підміни документації змінювали ціну та якість товару, що начебто надавало можливість застосовувати мінімальні ставки акцизного збору та зменшувати митну вартість, що у підсумку дозволяло платити менше податків.



Спецслужба стверджує, що більша частина імпортованої продукції перепродавалася підконтрольним структурам, які реалізують товар через мережі АЗС та оптові бази за готівку без сплати податків.



"Таким чином комерційні структури штучно формують податковий кредит за рахунок операцій з імпортерами та акумулюють великий обсяг "тіньової" готівки", – пояснювалося в прес-релізі.
Потім, зазначали в СБУ, для легалізації оборудки "за документами" продукцію реалізовували через "конверти".



"Підприємство отримувало необхідну документацію та безготівкові гроші на рахунки, а конверту передавало нелегально отриману готівку. Через протиправний механізм податковий кредит з ПДВ "переходить" вже до фіктивних комерційних структур, а не формується в офіційних імпортерів продукції під час митного оформлення вантажів", – повідомляють у службі.



За її даними, під час наступного етапу фінансової оборудки конвертцентри реалізовують з використанням підроблених документів штучно сформований податковий кредит підприємствам реального сектору економіки. Останні таким чином начебто мінімізують для себе сплату ПДВ.



Представники компаній-імпортерів та учасники ринку відкидають звинувачення Служби безпеки, називаючи їх надуманими.
"Те, що викладено в прес-релізі СБУ – це явна маніпуляція від початку до кінця", – каже директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.



"Всі ці звинувачення і розмови про те, що мають місце маніпуляції з митними документами для заниження акцизної ставки, просто позбавлені будь-яких підстав, оскільки на всі зріджені гази діє єдина ставка акцизу", – пояснює він.



Такої ж думки дотримується представник компанії, до якої СБУ прийшла з обшуками: "Від акцизу неможливо ухилитися при розмитненні, його оптимізація – також неможлива. Ці звинувачення абсолютно безпідставні".
За словами співрозмовника, звинувачення у заниженні митної вартості також виглядають надуманими.



"Це неможливо тому що на енергетичній митниці стоїть система оцінки ризиків, в основі цієї системи лежать дані світових котирувальних агентств щодо ціни на нафтопродукти і на скраплений газ. Тому ти в документах можеш написати будь-що, але ціну стягнення ПДВ тобі нарахують виходячи з системи оцінки ризиків", – погоджується з ним Куюн.



"Щодо акцизу – не влучили, щодо митної вартості – також. Взагалі незрозуміло, як спецслужба, яка займається серйозними справами, може таке говорити", – додав він.



До кого і навіщо приходила СБУ



"Під приціл" Служби безпеки потрапили 15 компаній, список яких ЕП отримала від представника правоохоронних органів.



У документі, який є у розпорядженні ЕП, зазначається, що ввезенням зрідженого газу та пального з РФ та Білорусі займалися "Віолана ТЕК", "Укрпетролпостач", "Петра резерв", "Укргазпетролеум", "Укріндекспром", "Нафтопродукт Трейдинг" та "НП Трейдинг". Останні дві, за даними СБУ, асоційовані з групою компаній "СЄПЕК" Сергія Курченка.



Частина з них вже була в списку санкцій МЕРТ в лютому поточного року. З повним списком можна ознайомитися за посиланням.
За даними правоохоронців, продавали газ в Україні наступні фірми: "Укргазпетролеум", "УПК Комерц" та "Петра резерв".



Також у списку фігурують компанії "одноденки": "ТД Авангард", "Інгрія 2015", "Азалія" та "Бізнес інтенза". За даними СБУ, всі ці фірми є фігурантами кримінальних справ, які розслідують Військова прокуратура, Податкова та НАБУ.



Крім того силовики зацікавилися фірмами "Ойл Трейд Груп" і "Перспектива Трейдгруп". Ці компанії разом з "Нафтопродукт Трейдингом" були озвучені на нараді Міненерго РФ як монопольні одержувачі російського зрідженого газу в Україні, пов'язані з Курченком.



"Логіку, за якими ознаками проводяться ці обшуки, арешти рахунків, абсолютно неможливо зрозуміти. Було б простіше, якби СБУ показало, що об'єднує ці компанії, які реально є докази протиправної діяльності", – каже Куюн.



Представник однієї з компаній, рахунки якої були заарештовані, вважає, що останні візити СБУ – це продовження історії з блокуванням вагонів на митниці.



"Ринок вони вже розчистили, тобто "Глуско" вже зайшла і спокійно собі працює, але у нас є велика кількість позовів щодо компенсації збитків, щодо визнання бездіяльності митниці тощо", – розповів ЕП "не під запис" один зі свідків останніх обшуків.



"Я вважаю, що останні акції СБУ покликані придушити цей опір. І усно нам це озвучувалося. В березні представники СБУ нам прямим текстом говорили: "позабирайте все, що у вас в судах, а якщо не позабираєте, ми війну з вами продовжимо", – додав він.



"Це все стара історія. На початку року нашу роботу вже блокували під надуманими звинуваченнями. Винних так і не знайшли. При цьому за те, що компанії не могли працювати місяцями та несли величезні збитки, ніхто так і не відповів", – каже представник іншої компанії.

Микола Топалов

 

Новини

29 Грудня 2023

Бразильське металургійне лоббі заявляє про засилля імпорту з країн Азії

Виручка від реалізації труб Пінчука за 9 місяців зросла на 14,4%

У разі відсутності міжнародної допомоги індексація пенсій може не відбутися 

Блокада українського кордону скоро припиниться – Туск

28 Грудня 2023

Гарантований покупець виплатив 400 млн боргу

До АРМА передали активи російських олігархів на 11,5 млрд грн

Кубркова просять скасувати наказ щодо строків експлуатації вагонів

Свириденко піддала критиці купівлю імпортних товарів, які може виробляти Україна

Китай планує побудувати понад 50% суден на екологічно чистому паливі

Укрнафта шукає партнерів для розробки родовищ

Австрія погодилася на поступове приєднання Болгарії та Румунії до Шенгенської зони

Придбання US Steel компанією Nippon Steel необхідно розслідувати – Байден

ДБР сподівається домогтись екстрадиції Жеваго

Виробництво сталі в Японії збільшиться на 1,7% – прогноз

Метінвест від початку війни спрямував на допомогу Україні 4,8 млрд грн

У чергах на кордоні з Польщею перебувають близько 4 тисяч вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢