Мінфін користується моментом

Точка зору
Мінфін почав road-show першого ринкового випуску єврооблігацій з 2013 року. Це розміщення може стати унікальним, якщо інвесторам запропонують 15-річні держпапери. Ставка їх розміщення може виявитися до 7,5% річних, а всю або частину вирученої суми витратять на дострокове погашення коротких боргів.Зворотний викуп

Україна почала шукати покупців на перше своє ринкове розміщення єврооблігацій з 2013 року. Мінфін учора почав проведення road-show з Лондона, де зустрічі з потенційними інвесторами триватимуть два дні. У середу «десант» українців на чолі з міністром фінансів Олександром Данилюком висадиться в Нью-Йорку, а в четвер – в Бостоні. Вже в п'ятницю чиновники повернуться до Києва, оскільки цбого дня уряд на своєму засіданні має затвердити проект держбюджету-2018 і направити його в Раду.

Мінфін залучив BNP Paribas, J.P. Morgan і Goldman Sachs для організації зустрічей з нерезидентами, що інвестують в цінні папери з фіксованою прибутковістю. Фінансовим радником став Rothschild. Ні обсяг емісії, ні очікувану ставку в Мінфіні не кажуть. Відомий тільки діапазон терміну випуску, що готується, – 10-15 років.

Залучені від продажу євробондів долари підуть на операцію buy back – викуп з ринку єврооблігацій з погашенням в 2019-2020 роках. Йдеться про випуски на $1,822 млрд і $1,779 млрд відповідно, за якими Мінфін платить 7,75% в рік.

Найвірогідніше, Мінфін хоче випустити євробонди на $1,5 млрд, оскільки саме таку суму він обіцяє витратити на викуп цінних паперів. Він може викупити євробонди-2019 на будь-яку суму, але не більше $1,5 млрд. І якщо інвестори подадуть заявки обсягом менше цього ліміту, то на гроші, що «залишилися», Мінфін буде викуповувати бонди-2020.

Євробонди-2019 будуть купляти за 106% від номіналу, 2020 року – 106,75%. Це ціни з премією до ринку. «Після оголошення про викуп по 106% папери з погашенням у 2019-му торгуються дуже близько до цієї ціни (за день до цього вони коштували 105%)», – говорить FinClub керівник аналітичного відділу ІК Concorde Capital Олександр Паращій.

Зараз дуже вигідний момент для виходу на ринок: Україна демонструє річні мінімуми прибутковості своїх паперів. Від початку 2017 року прибутковість паперів з погашенням в 2019-2020-х роках знизилася з 7,14-7,67% до 4,5-5,17%. Прибутковість інших випусків учора була вище: від 5,839% за євробондами-2021 до 7,069% за єврооблігаціями 2027 року.

Удача ринків, що розвиваються

Плани вийти на зовнішній ринок запозичень голова Мінфіну анонсував ще на початку року, щоб залучити $500 млн в якості «проби пера» після тривалої перерви. Ідея була проста: Україна повинна почати домовлятися з приватними кредиторами після реструктуризації та часткового списання боргу в 2015 році, а також в світлі швидкого завершення фінансування МВФ і припинення випуску єврооблігацій під гарантії США (з 2014 по 2016 рік Україна щорічно позичала по $1 млрд під 1,47-1,85%).

Вже в квітні Олександр Данилюк підняв мету до $1 млрд, а експерти оцінили ціну можливого десятирічного випуску в 8,5-10% річних. Відтоді ситуація на світовому ринку капіталу тільки поліпшувалася. Нерезиденти навіть зацікавилися інвестиціями в гривневі ОВДП – з середини серпня їх портфель виріс з нуля до 1,7 млрд грн. «Шанси на залучення свіжого фінансування досить високі, оскільки знову спостерігається зростання цін і падіння доходностей на ринку євробондів. Апетит інвесторів до ризику зростає, тому на даний момент усі нові випуски розлітаються як гарячі пиріжки. Інтерес до ринків, що розвиваються, високий, оскільки інвестори шукають високу прибутковість і готові йти на ризик, а на тлі гальмування глобальної інфляції фінансові інструменти розвинених країн знову стають малоприбутковими», – розповідає менеджер рахунків для заможних клієнтів Saxo Bank Фелікс Інденбаум.

Білорусь, що має схожі з нами рейтинги, залучила на початку літа  1,4 млрд на 5-10 років. Інвестори подали заявок на $2,5 млрд. Аргентина взагалі тоді продала 100-річні держпапери з купоном 7,125%. За словами Фелікса Інденбаума, перепідписка була більш ніж у 3,5 рази. «А найсвіжіший приклад, який на сьогодні може служити бенчмарком для України, – це дебютний випуск євробондів Таджикистану на $500 млн минулого тижня. При цьому попит на 10-річні облігації перевищив $4 млрд, що дозволило знизити купон до 7,125%», – говорить Фелікс Інденбаум. «Випуск зроблено вельми вдало, це момент, коли казначейські зобов'язання торгувалися на дуже низькому рівні й спред склав більше 500 б.п. за рейтингу Moody's В3, який вище, ніж у України», – зазначає FinClub старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович.

Ловля моменту

Заступник міністра фінансів Юрій Буца в кінці літа говорив, що Україні через рік доведеться погасити зовнішній борг на $4,6 млрд: «Щоб погасити таку суму в 2019 році, нам потрібно бути присутнім на зовнішніх ринках запозичень. Це нормальна політика управління держборгом, коли такий борг рефінансується новими позиками».

Результат українського розміщення залежатиме від ситуації на ринку в найближчі два тижні. «Єврооблігації України зараз котируються на дуже хороших рівнях, і випуск 10-річних облігацій може бути здійснений за ставкою не вище 7,5%, а прибутковість 15-річних, які можуть бути випущені вперше в історії країни, ненабагато дорожче», – оцінює Тарас Котович.

Він зазначив, що спреди до бенчмарку зараз звужуються, а страховка від дефолту (CDS) торгувалася нижче 500 б.п. на терміни до 10 років. «Останніми днями прибутковості бенчмарків трохи виросли. Тому якщо тенденція звуження спредів і зниження вартості ризику збережеться, а прибутковості бенчмарка виростуть лише трохи, новий випуск може бути за вартістю не дорожче існуючих єврооблігацій», – сказав експерт.

На думку Фелікса Інденбаума, успішному розміщенню можуть перешкодити терміни випуску. «Наскільки кредитоспроможною і розвиненою буде Україна через 10 і 15 років, дуже складно прогнозувати, особливо з врахуванням політичних, економічних та військових обставин», – попереджає Фелікс Інденбаум. На його думку, якщо Україна «не зверне зі шляху реформ», вартість залучення складе близько 7,5-8%.

На думку Олександра Паращія, ставка не повинна бути вище 7,5%. «Сьогодні найдовші випуски українських міжнародних облігацій (9-10-річні) торгуються з прибутковістю 7%. Успіхом буде, якщо нові 10- або 15-річні облігації будуть розміщені за цією ставкою», – вважає Олександр Паращій. Головний економіст Dragon Capital Олена Білан ще оптимістичніша: «Нові єврооблігації з термінами погашення від 10 до 15 років можуть бути розміщені з купоном 7,3-7,5%». Від початку року прибутковість довгих українських паперів з погашенням у 2026-2027 роках знизилася з 8,5% до 7,07%.

Це дозволить Україні рефінансувати короткий борг довшими позиками. «Найвірогідніше, емісія буде не менше за орієнтир $1,5 млрд», – каже Тарас Котович. Олена Білан оцінює обсяг випуску в $2,5 млрд, при цьому у Кабміну залишиться $1 млрд.

Слідом за сувереном

Олена Білан передбачає, що квазісуверенні емітенти, в першу чергу держбанки, можуть взяти приклад з суверена і запропонують інвесторам подовжити термін погашення єврооблігацій, які частково погашаються в 2019 році. «В такому випадку обсяг виплат зовнішнього боргу в 2019 році може скоротитися з $7,5 млрд до більш помірних $5,1-6 млрд», – підрахувала Олена Білан.

Таким шляхом ще влітку пішов ПУМБ, який запропонував інвесторам викупити єврооблігації з погашенням в 2018 році на суму до $40 млн. Номінальний обсяг випуску був $207,6 млн, а вартість боргу – 11%. Такі операції були заборонені до 13 квітня, поки Нацбанк не дозволив банкам достроково погашати валютну заборгованість. ПУМБ викупив з ринку єврооблігації на третину менше запланованого – $16 млн. Мінімальна ціна викупу склала 103% від номіналу.

Руденко Виктория

Новини

29 Грудня 2023

Доходи держбюджету у 2023 році перевищили 1,6 трлн

Держстат покращів оцінку падіння ВВП у минулому році

Вартість імпорту чорних металів до Туреччини збільшилась на 8,9%

Загальний імпорт сталі в США за місяць впав на 8,1% 

Тимчасовим коридором перевезли понад 12 млн тонн вантажів – Зеленський

США продовжують квоти на сталь для ЄС

Енергоатом збільшив дохід від продажу електроенергії на 30%

Шмигаль пообіцяв вчасну виплату зарплат

Порти на Дунаї обробляють 120 тисяч тонн вантажів на добу

Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат наростив чистий збиток у 1,9 раза

У грудні бензин та дизпаливо подешевшали на 3 гривні

Українська енергосистема працює з резервом потужності

Уряд продовжив заборону на експорт газу та енергетичного вугілля

НБУ пом’якшує обмеження для населення та бізнесу

У грудні скраплений автогаз подешевшав на 20%

Японія скорочує імпорт та споживання алюмінію

ВСІ НОВИНИ ⇢