Валюта знову користується попитом

Точка зору
Українці в минулому місяці вперше з січня 2015 року купили валюти більше, ніж продали. І хоча в жовтні чиста купівля валюти була незначною – всього $2,4 млн, це негативний сигнал для банків, які викупили у населення понад $6 млрд майже за три роки. Говорити про зміну тренда банкіри не поспішають: напередодні новорічних свят вони очікують продаж валюти населенням, активізація ж купівлі валюти можлива на початку наступного року.

Приплив готівкової іноземної валюти до банківської системи вичерпується, оскільки населення почало скуповувати долари і євро в більшому обсязі, ніж продає їх банкам і небанківським обмінним пунктам. У Нацбанку підрахували: в жовтні українці купили валюти на $2,4 млн більше, ніж продали: населення принесло в обмінники $709,6 млн, а купило валюти на $712 млн.

Ця негативна для банків подія відбулася вперше з січня 2015 року, коли чиста купівля валюти населенням становила близько $20 млн. З лютого 2015-го до вересня 2017-го населення тільки «позбувалося» валюти: майже за три роки банки сумарно викупили з ринку $6,08 млрд.

Курс всьому голова

В Ощадбанку головною причиною зміни тренда називають девальваційні очікування населення. Цей тренд помітив і Нацбанк, який оперативно аналізує ситуацію на готівковому валютному ринку. Згідно з його даними, на початку вересня українці почали різко скуповувати валюту – у перші два тижні місяця купівля валюти перевищувала продаж. Саме в ці дні долар почав дорожчати на 5-10 копійок на день. У другій половині місяця ситуація змінилася: населення продало «зайві» $50 млн, тому за підсумками місяця чистий продаж валюти склав $40,6 млн. Нацбанк пояснив зниження курсу зростанням попиту зернотрейдерів на іноземну валюту.

Аналогічна динаміка спостерігалася в жовтні: на початку місяця українці скупили приблизно на $50 млн більше, ніж продали, але в другій половині місяця знову почали продавати валюту, скоротивши чисту купівлю до $2,4 млн. За жовтень гривня девальвувала на 1,16%, тоді як з січня до жовтня офіційний курс гривні зміцнився до долара на 1,32% – до 26,83 грн/$.

Відповідно до проведеного Нацбанком дослідження ділових очікувань підприємств за підсумками III кварталу, бізнес розраховує, що середній курс долара через 12 місяців складе 28,48 грн/$. При цьому 21,1% опитаних очікують, що курс долара в цей період не перевищить позначки у 27 грн/$, а 17,7% очікують, що курс навіть перевищить 30 грн/$. Такі прогнози бізнес зробив у той момент, коли на міжбанку долар в середньому коштував 25,63 грн/$, а щоденні коливання не перевищували 1,8%. Негативний інформаційний фон підтримав Мінфін, який заклав до проекту державного бюджету на 2018 рік прогноз курсу гривні на рівні 30,1 грн/$.

Валютна похибка

Банкіри спокійні та паніки населення не спостерігають. «Перевищення попиту над пропозицією було незначним, усього $2,4 млн. Говорити про тенденції поки рано, необхідно отримати більший статистичний ряд, який підтверджує розворот», – каже заступник директора департаменту казначейства і міжнародного бізнесу банку «Південний» Олег Ропяк. Але тренд збільшення попиту помітний. «Протягом 2017 року, і жовтень включно, в банку спостерігалася динаміка збільшення купівлі населенням готівкової валюти», – розповідають в Ощадбанку.

Головний економіст Альфа-Банку і Укрсоцбанку Олексій Блінов вважає, що зміна балансу готівкового ринку є наслідком ослаблення гривні у вересні-жовтні: «Водночас з опублікованих даних ми бачимо, що скуповування готівкової іноземної валюти не має надзвичайного характеру: купівля і продаж просто стали збалансованими порівняно зі стабільним креном ринку в бік продажу іноземної валюти в попередні місяці».

В Ощадбанку вважають, що напередодні новорічних свят населення більше продаватиме валюти, щоб мати гривню для підготовки до свят, придбання подарунків і на оплату відпочинку. Але на початку 2018 року попит на готівкові долари може з’явитися знову. «Традиційно перші місяці року характеризуються зростанням долара на міжбанківському ринку, відповідно готівковий долар рухатиметься в тому ж напрямку. Можна припустити, що в перші кілька місяців наступного року населення буде більше купувати долари, ніж продавати, але не думаю, що перевищення буде носити виражений характер», – прогнозує Олег Ропяк.

Вікторія Руденко

Новини

19 Квітня 2024

ДТЕК попереджає про можливі відключення світла у Києві

Відвантаження довгого прокату за кордон зросли на 13,4%

EDF постачатиме зелену енергію для французького заводу з виробництва DRI

Асоціація портів України звернулась до уряду щодо ситуації на Дунаї

Ворог пошкодив припортову інфраструктуру на Одещині

Сім країн у світі виробляють всю свою енергію з відновлюваних джерел

Pilbara Minerals відзначає збільшення цін на літій

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

ВСІ НОВИНИ ⇢