Відпустки Ющенка і Тимошенко: дві несхожі історії

Точка зору

Щорічна відпустка керівників України стала ілюстрацією їхніх політичних перспектив. Дозвілля Ющенка нагадувало поведінку людини, яка вже досягнула мети свого життя і найближчим часом не планує електоральних перемог.

У деякій мірі те, як відпочивав президент – це виклик суспільству, враженому кризою.

Разом з Ющенком до Криму виїхала його родина включно з подругами Віталіни, які взагалі-то не підпадають під державне утримання. Президента супроводжувало керівництво секретаріату на чолі з Вірою Ульянченко, офіс президента, служба звернень громадян і навіть прес-служба.

Для них усіх відпустка була за системою "все включено". Переліт – державним коштом. Проживання – державним коштом. Оформлено це було як "відрядження".

Людей було стільки, що всі навіть не влізли в літак Іл-62 авіакомпанії "Україна", яким користуються перші особи держави.

Свою відпуску Ющенко провів у резиденції в Мухалатці, а тривала вона з 31 липня по 18 серпня. І нехай криза зачекає – президент хоче відпочити!

Наступного дня після повернення Ющенка газета його односельця Михайла Дорошенка "Україна молода" подала детальний звіт – що ж робив глава держави в цей період.

Єлейні ілюстрації мали добити і без того знищений імідж президента.

"Перебуваючи біля моря, Віктор Андрійович не міг проминути нагоди поплавати. Коли випадала вільна хвилина, Ющенко брався за інструменти. Як відомо, Віктор Андрійович, окрім малярства та ліплення з глини, ще й непогано вирізає з дерева. Останньому ремеслу він і присвячував немало часу у відпустці".

"А вечорами Президент залюбки готував вечерю для всієї родини. Меню від Віктора Андрійовича — це рибна юшка, козацька та польова каша, овочеве рагу".

"Разом із дітьми В.Ю. минулої суботи відвідав ялтинський зоопарк "Казка". Ющенки гуляли та «спілкувалися» з тваринами майже півдня. Зокрема, гості побачили нових звірів, яких нещодавно завезли взамін тих, котрих зловмисники потруїли на початку року.

А позавчора главу держави могли бачити у Бахчисараї. Тут Ющенки провели майже цілий день. Віктор та Катерина Ющенки з друзями вирішили вдруге відвідати Мангуп–Кале — старовинне печерне місто, що було колись столицею княжества Феодоро".

"А ще Ющенків зацікавило містечко ремісників, де сучасні умільці намагаються відновити стародавні ремесла. Тут виготовляють і продають неперевершені ювелірні прикраси, вироби з металу та каменю, розшиті золотом речі. В містечку майстрів гості проходили близько півтори години та придбали на пам’ять сувеніри".

Коли Ющенко відбував до Криму, його прес-служба повідомила, що це лише "частина" його "щорічної відпустки".

Враховуючи, що в уяві багатьох стерлася межа між роботою і відпочинком Віктора Ющенка, вся ця історія виглядала як саме собою зрозуміле.

Відпустка Тимошенко – повна протилежність, і за термінами, і за інформаційною складовою.

Піарники прем’єра вирішили не повідомляти про неї – адже щойно по всій країні було розвішано біг-борди "Вони заважають – вона працює".

І якби виявилося, що в цей момент вона теж "не працює", то ефект було би знівельовано.

Насправді Тимошенко оформила відпустку офіційно. Наказ про неї підписав міністр Кабінету міністрів Петро Крупко. Однак цей факт було домовлено тримати в таємниці.

До Криму з нею полетіли тільки секретарки, які працюють в персональній приймальні Тимошенко, та довірені охоронці, які з Тимошенко ще з часів ЄЕСУ.

Тимошенко відбула з Києва 2-3 серпня. Але за кілька днів інформація про відпочинок Тимошенко стала просочуватися в медіа.

Тоді прес-служба уряду не вигадала нічого кращого, ніж повідомити, що "прем’єр мала два вільні дні за свій рахунок за сімейними обставинами".

Які "сімейні обставини" змусили Тимошенко взяти вихідні дні, вона згодом так і не відповіла на це пряме запитання – бо це ламало концепцію "Вони заважають – вона працює".

Щоб створювати ілюзію, що Тимошенко не покладає рук у Києві, було вирішено, що вона повертатиметься до столиці, аби по середах проводити засідання уряду.

Тому 5 серпня Кабмін почався на півтори години пізніше, ніж це буває зазвичай – об 11:30 замість 10 ранку. Після уряду вона знову полетіла до Криму.

Але вже 7 серпня Тимошенко знову навідалася до столиці – вона вручила в Боярці ордери на квартири співробітникам міліції. 10 серпня прем'єр побувала в Полтавській області на оглядинах елеваторів.

Потім Тимошенко знову полетіла в Крим. А вже через день, 12 серпня, вона повернулася до Києва, щоб провести засідання уряду. По закінченню уряду Тимошенко полетіла на море, звідки повернулася 16-17 серпня.

Увесь цей час прес-служба уряду проводжувала заперечувати, що Тимошенко перебуває на відпочинку.

Загалом Тимошенко щонайменше тричі вилітала з Криму до Києва, щоб підтримувати ілюзію, що прем’єр в Україні працює без відпусток.
Оскільки це все трималося у секреті, "Українській правді" вдалося довідатися про дозвілля прем'єра в переказі джерел.

Так, Тимошенко начебто прямо на гелікоптері вилітала з державної дачі "Зоря" у Форосі, сідала на летовищі в Бельбеку і звідти вирушала літаком до пункту призначення.

При цьому в кількох випадках вона скористалася приватним бортом, а не тим, що належить авіакомпанії "Україна".

Протягом відпочину Ющенка і Тимошенко віддаляло один від одного п’ять кілометрів по трасі Ялта-Севастополь. Але вони жодного разу не зустрілися. І в Україні це вважається саме собою зрозумілим.

Віктор Чивокуня

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢