Нові "бульбашки" ось-ось лопнуть?

Точка зору

Вересень минув під знаком дивовижного оптимізму на ринках усього світу. Акції та сировина зросли у ціні на тлі впевненості, що криза відступає. Втім, уже в жовтні оптимізм може розтанути.

На думку віце-президента КУА Foyil Asset Management Ukraine Дмитра Мошкала, зараз на світових сировинному і фондовому ринках сформувалися гігантські "бульбашки". Їх можна порівняти з "бульбашками", які існували напередодні Великої депресії, напередодні обвалу нерухомості в Японії або напередодні нинішньої кризи.

"Їх існування обумовлене тим, що гігантські вливання ліквідності, у першу чергу, в США, породили величезний обсяг вільних "гарячих грошей". Вони повинні були спрямовуватися на кредитування реального сектора, а пішли на сировинні та фондові торгівельні майданчики", – зазначив він.

На думку експерта, зараз у глобальному масштабі відбувається те ж саме, що і в Україні.

"По ринку гарцюють шалені гроші, які то тут, то там щось купують. Усі чудово розуміють, що це короткострокові покупки, і через тиждень доведеться продавати. У цій грі головне – не бути останнім. Якщо ви спекулянт, це для вас чудова ситуація. Але якщо ви інвестор, я раджу не входити на ринок", – підкреслив Мошкало.

Керуючий фондами КУА "КІНТО" Віктор Ботте частково підтвердив теорію "бульбашки". За його словами, існує навіть консенсус-думка, що індекс S&P 500 знаходиться вище рівня, на якому він повинен бути. Експерт переконаний, що так само "розігнаний" і український ринок.

Цілком можливо, каже він, що частина ресурсів спрямовується на emerging markets, і якась частка припадає на Україну. Однак це робиться не на фундаментальній основі, а під впливом ажіотажу. Коли продаються дуже малі пакети і приходять порівняно великі замовлення, система сама себе підтримує.

"Ми бачили, як "розганялися" сталеливарні компанії, а зараз може настати черга банків. Зрозуміло, що це роблять торговці, але навряд чи на ресурс фізичних осіб", – підкреслив Ботте.

За його словами, зараз якісь іноземні гроші заходять в Україну. Цей період збігся з активізацією фізосіб, що працюють через інтернет-трейдинг. У результаті, на об'єктивне зростання наклалася спекулятивна активність.

"В економіці не все так добре. Ейфорія може вщухнути, як тільки гроші почнуть зникати. Ситуація визначається тим, у що вірить більшість. 2008 року ринок впав, бо інвестори випромінювали негатив. Вони продавали, щоб виручити хоч щось. Зараз переважає інша точка зору: давайте купувати. Страхи відступили", – каже Ботте.

Насправді ж ситуація на глобальних ринках кращою не стала. Мошкало підкреслив, що купівельна спроможність і бізнесу, і населення в усьому світі теж зменшується. Статистика не є об'єктивною, оскільки вона спотворена вливаннями державних коштів, і вже у другому кварталі не відображала справжньої ситуації.

На його думку, у будь-який день "бульбашки" на сировинному і фондовому ринках можуть лопнути.

"У мене "ведмежий" настрій, починаючи з серпня. Тим не менш, ми ростемо. Те, що відбувалося у вересні в Україні та Росії, можна назвати тільки агонією. Перед своїм обвалом "бульбашка" втягує у себе все. Акції ростуть на 10% на день, а чому – ніхто не може пояснити", – підкреслив Мошкало.

Він переконаний, що останні два тижні були типовим зразком останньої фази "бульбашки" на фондовому ринку.

"Індикатори стану світової економіки непокоять інвесторів, бо зростання в реальних секторах не спостерігається. Українському ринку дістаються невеликі обсяги грошей, але природа цього капіталу винятково спекулятивна. Тому ситуація залишиться украй нервовою, і волатильність буде зростати", – вважає начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Тройка Діалог Україна" Володимир Грищенко.

З ним погоджується брокер інвестиційної компанії Concorde Capital Анастасія Назаренко. "Однозначних факторів, які б свідчили про стабілізацію глобальної економіки, а тим більше, про її вихід з рецесії, немає", – говорить вона.

За словами Ботте, корекцію на українському ринку чекають вже давно, проте їй заважає місцева специфіка. Ще влітку, коли не було великого попиту, тренди вітчизняного ринку повністю повторювали тенденції на розвинених ринках і в Росії.

"Як тільки на закордонних майданчиках ціни пішли вгору, в Україні всі намагалися спекулювати у тому ж напрямку. Але на минулому тижні всі світові ринки падали, а Україна йшла вгору. Я припускаю, що після приходу якихось грошей усі вирішили грати на підвищення, навіть розуміючи, що це ризиковано", – вважає Ботте.

Безумовно, далеко не всі поділяють точку зору про формування "бульбашок".

Директор аналітичного відділу компанії Dragon Capital Андрій Беспятов зазначив, що світові компанії і банки усе ще мають величезний обсяг ліквідності. Він визнає, що кредитування не активне.

У той же час, в Європі пожвавилося залучення коштів на ринку боргового фінансування – випускаються облігації та інші інструменти з фіксованою прибутковістю. Тому, очевидно, не вся ліквідність перейшла в акції.

"Чи вірю я в те, що сформувалася нова "бульбашка", і вона ось-ось лопне? Ні, я таку точку зору не поділяю. Ринки у багатьох країнах сильно впали і відіграли лише частину падіння. Інша річ, що можлива корекція. Люди у таких умовах можуть намагатися зафіксувати прибуток", – підкреслив Беспятов.

Втім, Мошкало припускає, що "бульбашки" можуть лопнути вже скоро, коли буде відіграний останній аргумент у бік підвищення цін на нафту – переговори щодо Ірану.

Сировина дорожчає на побоюваннях, що вони закінчаться санкціями стосовно цієї держави. Однак це може бути останнім аргументом, після чого, допускає Мошкало, полетять униз і російський, і український фондові ринки.

За словами експерта, стимулюватиме падіння підвищення облікових ставок Федеральною резервною системою. "ФРС заявила, що буде до останнього битися за долар. Відповідно, різке підвищення облікової ставки може відбутися не відразу, але на це усі чекають", – підкреслив віце-президент Foyil Asset Management Ukraine.

Сергій Лямець

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢