10 порад для отримання перспективи на членство та для успішного шляху до ЄС

Точка зору

Після п'ятої та шостої хвилі розширень відповідно у 2004 і 2007 роках Європейський Союз вже досяг кордонів України. І, незважаючи на те, що зараз громадяни ЄС певною мірою втомилися від цих процесів, а ратифікація Лісабонської угоди все ще не завершена, логіка Європейської інтеграції передбачає, що повинні відбутися і сьома, і восьма хвилі розширення.

Після країн Західних Балкан Україна опинилася серед потенційних кандидатів на вступ. Нова концепція Східного партнерства однозначно передбачає гармонізацію стандартів країн, на які вона розрахована, відповідно до норм Євросоюзу й тим самим залишає перспективу інтеграції відкритою.

Процеси розширення ЄС у Центральній і Східній Європі надають у цьому плані безцінний і різноплановий досвід.

Важко зрозуміти, чому Україна так мало користується цими уроками. Адже попри описані реальні можливості інтеграції поки що Україна оперує передусім риторичними заявами, а далі, ніж показний ентузіазм щодо власної готовності до вступу, справа практично не іде.

Але ні політикам, ні громадянам України не вдасться досягти відкриття перспективи на вступ, а тим більше – самого приєднання до ЄС шляхом самих лише дискусій.

Ідеться про конкретну імплементацію політичних і суспільних стандартів Євросоюзу в Україні! Для Вас тут немає нічого, крім великої вигоди.

Адже рішення мають ухвалюватися не в Брюсселі, Берліні або в Парижі – йдеться про те, що має відбутися в Києві.

Іншими словами: Ви самі можете впливати на перспективу України! І тут дуже легко можна сформулювати десять дружніх порад щодо того, як Вам вдалося б досягти успіху:

1. Забезпечте політичну єдність!

Наявність союзу між спрямованими на реформи політичними силами є абсолютною та основною передумовою успішного діалогу з ЄС. Завдяки політичній згуртованості Ви, крім того, завоюєте підтримку громадськості для проведення необхідних реформ.

2. Зрозумійте, що успіх Європейської інтеграції України залежить від Ваших власних дій!

Не ЄС хоче інтегрувати Україну до себе – Україна бажає інтегруватися в Європейський Союз. І чим скоріше Україна сама проведе роботу щодо адаптації до європейських стандартів, тим скоріше інтегрується вона до ЄС.

3. Оперуйте фактами!

Гучні слова, критика Брюсселя або позицій окремих країн – членів ЄС, а також категоричні вимоги ні на міліметр не наблизять Вас до ЄС.

Втільте для початку відносно невеликі, орієнтовані на реформу проекти у сферах, в яких для Вас це найпростіше зробити, й надайте розголосу своїм успіхам.

4. Боріться з корупцією та безгосподарністю в державному секторі.
Це потрібно не лише Європейському Союзу, це – невід'ємні передумови стабільності та добробуту в Україні.

5. Змініть мислення політичних і адміністративних еліт.
Демократичну діяльність згідно з принципами правової держави не можна нав'язати ні політикам, ні чиновникам. Вони мають дізнатися, що це таке, приміряти її на себе і зробити її частиною власної культури. А якщо їх мислення так і не зазнає змін – поміняйте еліти!

6. Не сприймайте необхідність адаптації та змін у рамках реформ як тягар.
Перехід України до справжньої демократії, до принципів правової держави, прозорості та відповідальності має будь-що відбуватися більш активно.

Держави, що не спроможуться на таку модернізацію, не зможуть стати конкурентоспроможними в міжнародному плані й гарантувати добробут і певність для своїх громадян на тривалу перспективу.

7. Розробіть власну програму.

ЄС у рамках політики сусідства, нової угоди про асоціацію та інших інструментів співпраці висуває до України конкретні вимоги. Але поруч із цим і Україна зрештою теж мала б розробити власні ідеї та стратегії щодо цілей, які вона переслідує, а також графік їх реалізації.

8. Навчіться регулювати завеликі потоки інформації.

Спільні закони ЄС охоплюють тисячі сторінок. Для того, щоб впоратися з такими викликами, Вам слід навчитися відсортовувати більш-менш важливу інформацію від інформації менш важливої. Не зациклюйтеся на другорядному.

9. Виступайте як партнер, а не як противник.
Політична культура ЄС – це культура компромісів, взаємних поступок і порозуміння на багатьох політичних рівнях. На відміну від цього, політична культура України визначається нездатністю до досягнення злагоди, схильністю до блокад та конфронтацій.

Якщо ЄС сприйматиме Вас як обструктивну силу, Вам нема чого сподіватися на солідарність і підтримку.

10. Вчіть мову! Робочу мову ЄС – передусім англійську – повинен опанувати не лише дехто з ключових фігур. Її повинні знати широкі маси політиків, службовців і фахівців. Завдяки знанню мови зросте і розуміння образу мислення, а також політичної та адміністративної культури Євросоюзу.

Декларативно висловленого бажання України щодо її вступу до ЄС недостатньо для того, щоб переконати країни-члени. Важливо на прикладі успішно проведених реформ продемонструвати політичну волю до дійсної перебудови та модернізації України.

Наведені в даному матеріалі поради можуть при цьому служити певними орієнтирами.

Дякую колишньому колезі Карлу-Хайнцу Кампу за натхнення в підготовці матеріалу.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢