"Хрестовий похід" Тимошенко проти Фірташа. Зупинка за крок до…

Точка зору

Юлія Тимошенко продовжує наступ за усіма фронтами на бізнес-імперію Дмитра Фірташа.
Перша лінія атаки – канал "Інтер", який протягом останнього року перетворився у пропагандистську зброю Фірташа у війні з Тимошенко.

Після невдалих спроб перекупити "Інтер" у Хорошковського, Тимошенко виступила за конфіскацію каналу в нинішніх власників шляхом визнання незаконним процесу придбання "Інтеру" в 2005 році.

Цим напрямком в БЮТ займається група Андрія Портнова, яка домоглася створення слідчої комісії й далі через парламент розгорне процес у Генпрокуратурі.

Інше юридичне угрупування в БЮТ на чолі з першим заступником міністра юстиції Євгеном Корнійчуком займається ліквідацією компанії "Укргаз-Енерго", яка є уламком колись масштабного газового бізнесу Фірташа в Україні.

"Укргаз-Енерго" – це спільне підприємство "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго", яке народилося після тристоронньої газової угоди, укладеної в Москві Олексієм Івченком в 2006 році. Компанія посунула НАК і отримала весь внутрішній український ринок, що Тимошенко, будучи опозиціонером, не втомлювалася називати корупцією.

Ставши прем’єром, з березня минулого року Тимошенко заборонила "Укргаз-енерго" реалізовувати газ всередині України. Але компанія продовжує псувати їй настрій тими боргами, які накопичилися у "Нафтогазу" перед донькою від попереднього шлюбу.

Крім того, "Укргаз-Енерго" не виплатило дивіденди, на які Тимошенко розраховувала для закриття бюджетних дір. У самій компанії сказали, що зроблять це тільки після повного розрахунку з ними "Нафтогазу".

Зараз Тимошенко вирішила побороти головним біль шляхом ліквідації джерела його поширення.

Однак "Укргаз-енерго" неможливо знищити традиційним шляхом – за згодою двох її акціонерів. Швейцарська компанія Фірташа ніколи не дасть на це "добро" – хоча б навіть у зв’язку з заборгованістю, яку "Нафтогаз" наростив перед "Укргаз-Енерго".

Але в таких випадках стало модним застосовувати іншу практику. Так само, як Ющенко звільнив суддю Станік шляхом скасування указу про її призначення, так і команда Тимошенко запропонувала ліквідувати "Укргаз-Енерго" шляхом анулювання його реєстрації.

Для цього є дві підстави, пояснив "Українській правді" Євген Корнійчук. Він своєю головою відповідає перед Юлією Тимошенко за успішність операції, над якою здійснює стратегічне керівництво.

Перша – ліквідація в зв’язку з тим, що "Укргаз-Енерго" не знаходиться за адресою, вказаною в статуті. Це має бути приміщення компанії "Нафтогаз України", тоді як фактично "Укргаз-Енерго" розмістилося в офісно-розважальному комплексі "Арена", співвласником якого є Дмитро Фірташ.

Минулого року Державна податкова адміністрації намагалася ліквідувати "Укргаз-Енерго" на підставі того, що юридична і фактична адреса компанії різні. Цим питанням займався один із заступників Сергія Буряка Сергій Власенко – соратник Євгена Корнійчука в компанії "Магістр і партнери". Однак той раунд вони програли – Окружний адміністративний суд Києва не розцінив обставину різних адрес достатньою для ліквідації "Укргаз-Енерго".

Друга підстава для ліквідації – в зв’язку з тим, що статут "Укргаз-Енерго" не був погоджений належним чином з Мінюстом, Мінпаливенерго та Мінекономіки.

Навколо цього розгорнулися гострі юридичні баталії.

Ще в 2008 році за вказівкою прем’єра "Нафтогаз" подав позов на ліквідацію своєї спільної з "РосУкрЕнерго" дочки. Розгляд справи затягнувся, оскільки вимагав, щоб про це належним чином були поінформовані швейцарська "РосУкрЕнерго" і російський "Газпром".

Команда Тимошенко виграла першу судову інстанцію – 1 жовтня 2008 року Господарський суд Києва вирішив припинити діяльність "Укргаз-Енерго" шляхом її ліквідації.

Окрім Корнійчука і Власенка, зацікавленість у справі проявляв і патрон цієї групи – Василь Онопенко, який, словами очевидців, особисто приїжджав до суду.

Переможне для Тимошенко рішення не набуло законної сили, оскільки компанія оскаржила його у вищій інстанції.

У четвер, 14 квітня Київський апеляційний господарський суд мав винести остаточний вердикт, що зробило би ліквідацію "Укргаз-Енерго" невідворотною.

Однак, судячи з листа першого заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука до генпрокурора Олександра Медведька, за "Укргаз-Енерго" активно стали на захист нардепи від Партії регіонів – Іван Мирний і Олександр Волков, які взяли в підмогу депутата-інваліда Олексія Журавка.

Зацікавленість Мирного на поверхні – він в минулому керівник охорони Дмитра Фірташа, потім – віце-президент його авіакомпанії. Щодо Волкова теж немає питань – він був президентом баскетбольного клубу "Київ", власником якого є Фірташ, а компанія "Укргаз-Енерго" є спонсором збірної України з баскетболу.

Тобто ці двоє – близькі соратники Фірташа. А от участь у цій бойовій компанії Журавка незрозуміла – можливо, він своїми фізичними вадами мав унеможливити будь-яке застосування сили до депутатів.

Ось що пише Медведьку Корнійчук в зв’язку з подіями в апеляційному суді минулого четверга:

"До початку судового засідання депутати від Партії регіонів Іван Мирний, Олексій Журавко, Олександр Волков прибули до приміщення вказаного суду. Зазначені депутати разом з невстановленими особами, якими вони керували, заблокували службовий кабінет в.о. голови Київського апеляційного господарського суду Бондаря.

Зазначені особи погрожували в.о. голови суду і вимагали забезпечити винесення судового рішення на користь "Укргаз-Енерго". Депутат Мирний увірвався до залу судового засідання, в якому мала розглядатися вказана справа, безпідставно звинувачував в упередженості судову колегію…

Депутат Журавко за допомогою депутатів Мирного і Волкова намагався викрасти матеріали судової справи. З метою припинення незаконних дій до приміщення суду були викликані співробітники районного відділу МВС.

Депутат Мирний своїми діями та висловлюваннями чинив тиск та залякував представників "Нафтогазу", співробітників Мінюсту і Мінпаливенерго при виконанні ними своїх службових обов’язків, пов’язаних з представництвом інтересів вказаних органів влади під час розгляду справи щодо припинення ЗАТ "Укргаз-Енерго" шляхом його ліквідації".

Насамкінець Корнійчук вказує генпрокурору, що в діях депутатів є "ознаки злочину, передбаченого статтею 376 Кримінального кодексу України – втручання в діяльність судових органів".

"Враховуючи викладене, прошу Вас, Олександре Івановичу, вжити передбачених чинним законодавством заходів прокурорського реагування", – завершує своє звернення Корнійчук.

"Українська правда" звернулася до Івана Мирного. Він підтвердив, що приїздив на останні судові засідання в справі про ліквідацію "Укргаз-Енерго" – однак, заприсягнувся він, виключно для того, щоб "суд виносив правові рішення".

"Ви уявляєте, засідання суду було призначено на 14:15, а вже о 14 годині на сайті Кабінету міністрів було розміщено повідомлення, що "Нафтогаз" виграв суд, і компанію "Укргаз-Енерго" ліквідовано, її більше немає. Що це за держава така, де Тимошенко самочинно вирішує, що в кого вона хоче забрати? Такого не буде!" – обурився Мирний долею бізнес-активу Фірташа.

За його словами, у Київському апеляційному господарському суді немає повноцінного голови – ці обов’язки виконує Сергій Бондар.

"Я знаю, що за потрібне рішення в справі "Укргаз-Енерго" голова Верховного суду Василь Онопенко пообіцяв Бондарю посаду голови Київського апеляційного господарського суду", – стверджує Мирний.

Тому, за його словами, таку активну участь в процесі відіграє Корнійчук, який є зятем Онопенка.

Мирний спростував застосування сили до співробітників суду.

"Ми поводилися дуже мирно і чемно, зовсім не так, як депутати від БЮТ, що мають звичку ламати меблі, бити спецпідрозділ "Альфа". А після такого звернення Корнійчука я хочу, щоб мене викликали до прокуратури, і я дав покази. Я запитав у Корнійчука: "Навіщо ти на мене зробив наклеп? Він мовчить і лише каже: "Я виконую завдання Юлії Володимирівни", – стверджує Мирний.

У самій компанії "Укргаз-Енерго" активність Тимошенко щодо їх ліквідації пояснюють тими боргами, які "Нафтогаз" накопичив перед ними

"Принцип простий: якщо немає "Укргаз-Енерго", то немає боргів перед нами, – розповідає співрозмовник у компанії. – "Нафтогаз" винен "Укргаз-Енерго" 1 мільярд гривень за поставлений в попередні роки газ. Також вони забрали у нас з підземних газосховищ 8,9 мільярда кубометрів у 2008 році, та не розрахувалися за нього. І останнє – ми допомогли Тимошенко виконати бюджет за квітень, коли ми сплатили авансом 567 мільйонів гривень ПДВ".

Крім того, "Укргаз-Енерго" наполягає, що "РосУкрЕнерго" і "Газпром" непоінформовані належним чином про позов у Києві, в якому вони проходять як третя сторона.

"На черговому засіданні з'ясувалося, що "РосУкрЕнерго" і "Газпром" отримали лише частину документів, які їм слід було отримати. Це порушення Гаагської конвенції 1965 року, ратифікованої Україною", – стверджує Андрій Галущак, який курує правові питання в "Укргаз-Енерго"

Щоб виграти час, "Укргаз-Енерго" подало інший позов – до Окружного адміністративного суду Києва про визнання недійсним розпорядження уряду, за яким статут компанії має погоджуватися міністерствами.

Таким чином, якщо погодження буде визнано незаконним, то в Тимошенко зникнуть підстави для ліквідації компанії.

"Українській правді" вдалося ознайомитися з тим, в якій формі відбулося погодження в 2006 році – зокрема, з першою сторінкою статуту "Укргаз-Енерго", на якому стоять відповідні візи.

Так, без зауважень статут погодили тодішні міністра палива та енергетики Івана Плачкова та перший заступник міністра юстиції Петро Крупко.

Перший заступник міністра фінансів Віктор Кальник поставив свій автограф і дописав: "Статут слід підписати у пакеті інших документів (гарантія надійного забезпечення газом, відповідності транзитного тарифу та ціни на газ)".

Як з'ясувалося, статут "Укргаз-Енерго" завізував також і перший заступник міністра економіки Анатолій Максюта – хоча Арсеній Яценюк, який тоді працював міністром, скрізь повторює, що він всіма силами боровся з виходом "Укргаз-Енерго" на внутрішній ринок.

Насправді заступник Яценюка поставив свій підпис на статуті і додав два речення в зауваження: "Статут не суперечить чинному законодавству. Заперечення Мінекономіки щодо діяльності ЗАТ "Укргаз-Енерго" направлені на адресу Кабінету міністрів України".

Корнійчук стверджує, що віз на статуті недостатньо для погодження належним чином: "Кожне міністерство повинно було подати свій висновок з викладенням аргументації".

На понеділок було призначено ще одне судове засідання на шляху до ліквідації "Укргаз-Енерго". Очікувалося, що цього разу буде винесене остаточне рішення. Натомість цього не відбулося – Вищий господарський суд витребував справу про ліквідацію "Укргаз-Енерго" за заявою відповідачів про відвід суддів.

Тактику з оголошенням відводу суддям використовують і "Нафтогаз", і їхня бунтівна донька. Коли соратники Тимошенко відчули, що перший суддя не готовий ухвалити потрібне їм рішення, вони домоглися його заміни.

Аналогічним чином вирішив діяти і "Укргаз-Енерго". Тільки компанія заявила відвід суддям Київського апеляційного господарського суду не зовсім за адресою – до Вищого господарського суду.

Поспішаючи, щоб суд не встигнув піти у дорадчу кімнату, депутати-регіонали власноруч привезли лист голови Вищого господарського суду Сергія Демченка, в якому він забирає справу на вивчення.

"Він це зробив на замовлення, щоб затягнути справу, – обурився Корнійчук в коментарі "Українській правді". – Це все сфабриковано, оскільки відвід суддів вирішує голова Київського апеляційного господарського суду".

"Пан Демченко, якому минулого року виповнилося 65 років, вже давно мав ловити рибу на пенсії, а не керувати Вищим господарським судом. Тепер є ризики, що пан Демченко положить цю справу собі під зад і не дасть їй руху", – не приховував свого обурення Корнійчук.

Емоції першого заступника міністра юстиції зрозумілі. Для нього справа "Укргаз-Енерго" є екзаменом – група Корнійчука має довести Тимошенко свої переваги перед групою Портнова у внутрішній конкуренції всередині БЮТ.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢