Банки благають порятунку від парламенту

Точка зору

НБУ буде просити президента накласти вето на нещодавно прийнятий закон, який забороняє банкам відбирати у населення кредитні помешкання.

У цьому його підтримає Асоціація українських банків так кожен окремий банк.

"Всі сподіваються, що президент застосує вето. Безперечно, ми також будемо писати", – підкреслив сьогодні перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. За його словами, вже самі депутати визнають, що поквапилися прийняти такий закон.

Він навів дані. Сукупна заборгованість за іпотечними кредитами в Україні складає 103 мільярди гривень, з яких 83 мільярди – кредити населенню. За словами Шаповалова, в разі вступу в силу мораторію на вилучення нерухомості, банки повинні будуть нарахувати резерви на всю цю суму.

Іншими словами, це означає, що вони повинні будуть викреслити ці 83 мільярди зі свого капіталу, який вже і без того недостатній. Після цього зменшення, за існуючими правилами, банки не зможуть продовжувати свою діяльність, аж поки десь не знайдуть гроші для поповнення капіталу.

Перш за все, це стосується лідерів ринку іпотечного кредитування. За даними Української національної іпотечної асоціації, до них відносяться Укрсиббанк, Укрсоцбанк, "ОТП Банк", "Райффайзен Банк Аваль" та Приватбанк.

В понеділок ж Асоціація українських банків відкрито звернулася до президента з проханням накласти вето на закон "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи".

АУБ навела свою статистику. За її даними, власний капітал банків станом на перше квітня 2009 року становив 124,5 мільярди гривень. "Додаткове створення резервів призведе не просто до збитків у окремих банків, це фактично означатиме повну декапіталізацію банківської системи", – твердиться в офіційній заяві Асоціації, що підписана президентом АУБ Олександром Сугоняко.

"Це лише ілюзія соціального захисту, тому що штрафні санкції за неповернення кредитів будуть накопичуватися, і загальна сума боргу зростатиме", – підкреслив він.

"Після закінчення фінансової кризи населення України очікує дефолт, враховуючи обсяги платежів, які будуть пред'явлені позичальникам до погашення", – згоден з цим висновком генеральний директор "Незалежної колекторської агенції" Кирило Ципривуз.

На думку спеціалістів АУБ, введення в дію закону означатиме подальше погіршення платоспроможності банків та зростання загрози неповернення депозитів у встановлені строки.

"Асоціація українських банків розцінює таке рішення як свідомі дії фракцій БЮТ, КПУ, "Блоку Литвина" та НУНС (частково), спрямовані на підрив банківської системи України. Автори законопроекту, народні депутати України Семинога А.І., Шершун М.Х., Даниленко В.А., декларуючи за його мету соціальний захист громадян, насправді демонструють абсолютне нерозуміння самої суті функціонування банківської системи як балансу інтересів усіх її учасників, у тому числі вкладників та інших клієнтів, що мають поточні рахунки у банках", – зазначив президент АУБ.

Він підкреслив, що АУБ у грудні 2008 року і лютому 2009 року зверталася до комітетів ВР України з експертним висновком щодо недосконалості цього законопроекту, та згубних наслідків для економіки у разі його прийняття у запропонованій редакції.

Нагадаємо, минулого четверга парламент прийняв закон "Про захист майнових прав громадян у період виходу економіки України зі стану фінансової кризи". За документ проголосували 237 депутатів з 429. Закон вводить заборону на стягнення застави чи іпотеки у вигляді житлової нерухомості, у якій постійно проживають люди, на період виходу економіки із кризи.

Фактично, накладення вето є лише питанням часу.

На думку фінансових аналітиків "ІНГ Банку Україна", цей закон є повністю популістським і був прийнятий виключно в рамках підготовки до президентських виборів.

"Тим не менш, у випадку, якщо закон набере чинності, це буде великим стимулом для деяких приватних позичальників взагалі припинити обслуговування своїх іпотечних кредитів, що призведе до різкого зростання частки проблемних кредитів та змусить банки класифікувати деякі іпотечні кредити як бланкові у зв'язку з неможливістю отримання забезпечення за ним. Таким чином, ми твердо переконані, що цей закон буде незабаром ветований президентом", – висловили впевненість в банку.

Новини

13 Лютого 2024

Сенат США проголосував за надання Україні 60 млрд дол підтримки

Українське Дунайське пароплавство спустило на воду чергову SLG–баржу

Китай планує розширити вуглецеві квоти на металургію до 2025 року

ВВП України у січні зріс на 3,5%

Vallourec поставить труби для проекту розробки газу у Північному морі

Європа різко збільшила закупівлю нафти

ДТЕК збільшив імпорт вугілля до 400 тисяч тонн для стабільного проходження зими

У січні металурги збільшили виплавку сталі майже удвічі

У Раді обговорюють концепцію бронювання працівників за додаткову плату

Одна з ТЕС на Дніпропетровщині припинила роботу через російський обстріл

Компанії звільняють працівників через розвиток штучного інтелекту

Сума збитків українській інфраструктурі від війни сягнула 155 млрд дол

Японія передасть Україні 1800 габіонів для захисту критичної інфраструктури 

12 Лютого 2024

Американські металурги імпортували 1,05 млн т чавуну з України

Siemens остаточно залишає Росію

Мережі АЗС почали підвищувати роздрібні ціни на пальне

ВСІ НОВИНИ ⇢