Нові акцизи, футбол та нестерпне бажання працювати

Точка зору

Минулого тижня депутати, як  завжди, не поспішали перейматися економічною проблематикою, і зосередили увагу на кулуарних плітках на тему широкої коаліції. Результативність їхньої роботи була вкрай низькою.

 

Але "Економічна правда", все ж таки, спробувала винайти в роботі парламентарів хоча б кволі паростки чи натяки роботи на економічному фронті.

На старті парламентського тижня більша половина депутатів під впливом ностальгічних почуттів підтримали пропозицію комуністів і прийняли постанову щодо підготовки та відзначення 75-річчя стаханівського руху.

Святкування ж 20-річчя іншого руху, народного (який за перебудову) було жорстоко відкинуто і проігноровано не тільки комуністами і регіоналами, але й блоком Литвина. Постанову вкотре не було включено до порядку денного.

Також вкотре, оминаючи фундаментальні перетворення в економічному законодавстві, парламентарі пішли по звичному шляху антикризових реформ – посилення фіскального тиску.

Черговою жертвою став закон "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої" в якому були підвищені ставки акцизу на кріплені вина. На відміну від стаханівського руху, народні портвейни типу "Слов`янське" і "Приморське" ностальгічних почуттів у депутатів не викликали.

Зміни в Закон України "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої"

Код товару згідно з УКТ ЗЕД

Опис товару

Ставки акцизного збору у гривнях з одиниці товару

Стара редакція

Нова редакція

2204 (крім 2204 10,2204 21 10 00,
2204 29 10 00)

Вина виноградні натуральні

0,01 грн. за 1 л

0,25 грн. за 1 л

2204 (крім 2204 10,2204 21 10 00,
2204 29 10 00) 

Вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) марочні*

0,50 грн. за 1 л 

0,50 грн. за 1 л

2204 (крім 2204 10,2204 21 10 00,
2204 29 10 00) 

Вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) з об'ємною часткою етилового спирту не більше 20 % (крім марочних)

  –

1,40 грн. за 1 л

2204(крім 2204 10, 2204 21 10 00, 2204 29 10 00) 

Вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені) з об'ємною часткою етилового спирту понад 20 %

  –

34 грн. за 1 л 100-відсоткового спирту

*слово "марочні" додано в новій редакції закону

Не пощастило і виробникам пива – з 1 липня 2009 року ставку акцизного збору на пиво із солоду у твердих сумах з одиниці реалізованого товару збільшили з 0,34 до 0,54 гривні за 1 літр.

Цими кроками депутати планують збільшити дохідну частину державного бюджету на 287,5 мільйонів гривень.

Окремого закону дочекалося і Національне виробничо-аграрне об'єднання "Масандра". Завдяки наполегливому лобіюванню депутата-комуніста Леоніда Грача були прописані в законі структура, повноваження та особливості правового і економічного режиму майнового комплексу.

Підприємство захистили від можливих розкрадань, закріпили законодавчо організаційну структуру та вивели його на п`ять років за межі дії закону про банкрутство. Контроль за діяльністю підприємства та його майновим комплексом здійснюватиме Кабінет міністрів України та Фонд державного майна.

Час покаже, чи врятує цей закон "Масандру", адже її радгосп-завод "Веселовський" вже успішно довели до банкрутства, а це найбільша прибережна смуга між Судаком та Алуштою, біля 200 га землі.

Наступний блок прийнятих законів можна віднести до аграрної галузі.

Це перш за все, закон про внесення змін щодо забезпечення охорони родючості. Документ спрямований на удосконалення законодавства у сфері контролю за використанням земель, посилення  відповідальність  землекористувачів і землевласників за збереження потенціалу земельних ресурсів.

Маючи близько 1 відсотка сільськогосподарських угідь світу, Україна швидко втрачає свій земельний потенціал у зв'язку з прогресуючим погіршенням якісних показників родючості ґрунтів.

Крім того, внаслідок зниження культури землеробства щороку втрачається від 0,6 до 1 тонни гумусу з кожного гектара землі. Нажаль, шанс загальмувати ці процеси мізерні -у тимчасових орендарів українських земель логіка одна- прибуток понад усе, їх діти в Україні все одно не житимуть…

Прийняття у цілому законопроекту про внесення змін до деяких законів, що стосуються зрошувального землеробства можна вважати актом безсилля держави в питанні фінансування серйозних інфраструктурних об`єктів таких як меліоративні системи.

Документ передбачає залучення додаткових джерел фінансування для забезпечення будівництва, реконструкції та експлуатації меліоративних систем на умовах концесії.

Одним із важливих законів прийнятих на минулому тижні в галузі сільськогосподарських варто відзначити проект про внесення змін до державної підтримку сільського господарства України. Він має удосконалити державне цінове регулювання ринку сільгосппродукції, страхування ризиків та заходів з відновлення тваринництва і реалізації соціальних програм на селі.

Парламентарі розширили список  продуктових ринків, на які Аграрний фонд може виходити з товарними інтервенціями:

Проте, Аграрний фонд матиме змогу ефективно впливати на ціни на цих ринках за умови фінансування в достатньому обсязі, що за умови бюджетного дефіциту малоймовірно. Як зазначив один з авторів законопроекту регіонал Сергій Рижук, внесення продуктів в список не означає, що ціни на ці продукти будуть обов`язково регулюватись.

Поряд з цим, для об'єктів державного цінового регулювання законом було встановлено граничну торговельну надбавку на рівні не вище 20 відсотків оптово-відпускної ціни виробника, або митної вартості до кінцевого споживача.

Крім цього, прийнятий закон зобов`язує підприємства оптової та роздрібної торгівлі проводити розрахунки з постачальниками об`єктів державного цінового регулювання не пізніше ніж через сім банківських днів після отримання виручки від їх реалізації

Можна привітати і міжнародних автоперевізників. Новий проект закону про податок на додану вартість, передбачає оподаткування транспортних послуг, пов'язаних з міжнародним перевезенням вантажів автомобільним транспортом, як у межах України, так і за межами державного кордону за "нульовою" ставкою.

При цьому, документом, що засвідчує факт такого перевезення є міжнародна товарно-транспортна накладна CMR.

Недолугу підготовку  до Євро-2012 депутати вирішили компенсувати законотворчою діяльністю за принципом: "якось воно буде, а владу треба ділити зараз".

Уряд запропонував проект Закону про внесення змін до Закону України про організацію та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 з футболу в Україні.

Запропонований законопроект повністю змінює стару редакцію, а також вносить зміни в Земельний кодекс та закони "Про єдиний митний тариф", та "Про планування та забудову територій".

Документ визначає координуючу роль уряду відносно діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади. Уряд також координуватиме розробку, затвердження, та виконання завдань і заходів відповідних галузевих, регіональних та міських програм з підготовки та проведення світового чемпіонату з футболу.

Поряд з цим, звільняє від сплати ввізного мита до 1 вересня 2012 року товари, що не виробляються в Україні, крім підакцизних,котрі необхідні для будівництва спортивних споруд до чемпіонату Європи  з футболу 2012 року.

Також документ визначає основи співробітництва з УЄФА та ФФУ відносно виконання зобов`язань та гарантій, визначених угоді про проведення чемпіонату, надання екстреної допомоги з питань організації підготовки та проведення чемпіонату.

Також не обійшлося минулого тижня і без законопроектів спрямованих на загравання з електоратом. Ним став проект закону про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту.

 

Згідно з його новими нормами, до осіб які належать до інвалідів війни зарахували осіб, які у неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941-1945 років.

Наостанку робочого тижня депутати прийняли закон про референдум та звільнили з посади міністра оборони Юрія Єханурова.

Чи то примара майбутньої коаліції, чи то нездорове бажання "попрацювати" змусили депутатів наступний тиждень поза планом теж присвятити пленарним засіданням.

Отже, три тижні поспіль парламентської роботи, мають продемонструвати українському народу високу працездатність народних обранців. Нажаль, поки що ефективність їх роботи прямопропорційна хронологічній відстані до найближчих виборів – чим менше строк, тим менше користь.

Новини

18 Квітня 2024

Укренерго поки що не планує обмежень енергопостачання для населення

Уряд Австралії надає великий кредит заводу з переробки високочистого глинозему

Споживання сталі у Польщі за підсумками 2023 року скоротилось на 11% 

Українська промисловість здатна забезпечити локалізацію локомотива на рівні 55%

Україна потребує альтернативних джерел енергії

В Україні зростає попит на електромобілі

BHP Billiton знизила видобуток залізної руди

Італійська Danieli збудує в Лівії завод з відновлення заліза

Байден запропонував підвищити мита на китайський імпорт сталі

Rio Tinto планує виробляти мільйон тонн міді у 2030 році

Vale збільшила видобуток руди 

Влада має вивести Україну з-під дії європейського екоподатку

УЗ продовжила заборону на перевезення до порту Чорноморськ

Екологічні фонди ЄС втрачають мільярди через зниження цін на вуглець

У березні експорт феросплавів впав до рекордного мінімуму

Росія знищила майже всю теплову генерацію України – Зеленський

ВСІ НОВИНИ ⇢