Березовський заговорив про отруєння Ющенка

Точка зору

Украинская правда

Уже декілька днів слідча група, яка займається справою отруєння Віктора Ющенка, перебуває у піднесеному стані. Їм вдалося взяти свідчення у одного з ключових свідків – Бориса Березовського.

За інформацією "Української правди", десять днів тому до Лондону вилітав слідчий Олексій Донський. У приміщенні посольства України у Великобританії він провів допит Бориса Березовського.

Сам Березовський відмовився спілкуватися з "Українською правдою" на цю тему. "Я нічого не коментую", – сказав опальний олігарх.

У справі про отруєння Ющенка в якості свідка також допитувався Олександр Волков – близький товариш Березовського.

Саме Волков був тим посередником, який у 2004 році організував фінансування Березовським виборчої кампанії Ющенка, а потім намагався організувати його приїзд до України.

Свідчення Березовського можуть дати додаткову інформацію в розвиток ключової версії слідства – про причетність до отруєння Володимира Сацюка та Давида Жванії.

Зокрема, Березовський корисний тим, що може пролити світло на іншу темну історію, яка ледь не закінчилася трагічно – спробу організації терористичного акту під штабом Ющенка у переддень другого туру виборів 2004 року.

За статтею незаконного придбання та зберігання зброї та вибухових речовин в 2006 були засуджені двоє росіян – Михайло Шугай і Марат Москвітін.

Замовник вибуху встановлений не був, хоча в цьому контексті неодноразово згадувалося прізвище Березовського.

Зокрема, один зі засуджених, Михайло Шугай під час слухань справи заявляв, що вибух був вигідний саме Березовському. Також Шугай був знайомий з зятем Березовського Єгором Шуппе.

Водночас джерела в оточенні Березовського припускають, що за організацією вибуху під штабом Ющенка стоять інші люди – Давид Жванія та Володимир Сацюк.

Ці двоє начебто намагалися імітувати вибух з тим, щоб кинути тінь на Березовського.

БАБ станом на середину 2004 року за посередництва Жванії виділив на підтримку Ющенка 10-11 мільйонів доларів, але не отримав звіту їх використання. Тому Березовський відмовився працювати зі Жванією, а решту грошей, близько 30 мільйонів, спрямував через Олександра Волкова та Юлію Тимошенко.

"Згадайте, саме Жванія затягнув Ющенка на дачу до Сацюка. Після тих подій Ющенко відмовився від послуг Жванії, і його фактично усунули від роботи в штабі – він почав займатися підготовкою вуличних акцій", – розповідають джерела.

Жванія двічі організовував візит Ющенка на дачу до Сацюка перед виборами президента – і після других відвідин 5 вересня 2004 року Ющенко відчув різке погіршення самопочуття.

Версія про отруєння Ющенка на дачі Сацюка є провідною в слідчої групи Генпрокуратури.

Тим часом слідчій групі досі не вдалося допитати Сацюка – хоча він спілкувався телефоном з тим же слідчим Донським, але відмовився дати свідчення в генеральній прокуратурі Росії.

Натомість Сацюк дав пояснення слідчій комісії Верховної Ради під керівництвом Володимира Сівковича. Там він заявив, що зустрічався з посланником Банкової, який начебто пропонував йому реабілітацію в обмін на те, що Сацюк назве замовником отруєння Віктора Медведчука.

На слідство у справі отруєння накладається конфлікт між керівником слідчої групи, проющенківською Галиною Климович та заступником генпрокурора, представником донецьких Ренатом Кузьміним.

Зокрема, в понеділок у пресу просочилася інформація про нібито намір Климович допитати в справі отруєння прем’єр-міністра Росії Володимира Путіна.

Водночас джерела в слідчій групі розповіли "Українській правді", що вони не збиралися цього робити, а інформація була вкинута з метою дискредитувати роботу слідчих.

"Усе просто. Хоча Ренат Кузьмін не має стосунку до розслідування отруєнення Ющенка, але його брат працює помічником іншого заступника генпрокурора – Миколи Голомші, який як раз наглядає за цією справою. Опоненти Климович дізналися, що був допитаний Березовський. Олігарх неодноразово звинувачував Путіна в спробі отруєння Ющенка. І тому вирішили довести все до абсурду та закинути бульбашку про намір взяти свідчення у Путіна", – зазначив співрозмовник "Української правди".

"За задумом, це має спровокувати скандал, будуть говорити, що слідчі зривають переговори України по газу, підключиться комісія Верховної Ради Сівковича, незабаром Шуфрич вийде на телеекрани – і почнуть розхитувати ситуацію".

За словами співрозмовника, робитиметься це з однією метою – усунути керівника слідчої групи Галину Климович від справи, щоб розвалити версію про причетність Сацюка та Жванії до отруєння президента.

Новини

24 Квітня 2024

Заводи Ostchem виготовили 520 тис тонн мінеральних добрив у I кварталі

Енергетики продовжуватимуть вечірне обмеження постачань для промисловості

Інтерпайп пропонує скоригувати систему бронювання працівників

Канада збільшує видобуток залізної руди

Мініекономіки планує пришвидшити підписання промислового безвізу з ЄС

Канада дозволила компанії Airbus використовувати російський титан

Безпілотники атакували меткомбінат у Ліпецьку, якій постачає сталь для російської оборонки

Рада планує надати переваги працюючому “у білу” бізнесу

В енергосистемі зберігається дефіцит електроенергії

Пакистан у березні суттєво збільшив імпорт металобрухту

Сенат США схвалив пакет допомоги Україні на 61 млрд дол

Через недосконалість санкцій російські металурги стали багатшими на $50 млрд

Постачальник китайсьих труб Vorex зриває програму буріння Укргазвидобування

Для відновлення енергосистеми треба запровадити графік підвищення тарифів на електрику – експерт

У березні Україна імпортувала 8,44 тис тонн довгого прокату

Фонд підтримки енергетики України зібрав 410 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢