Тимошенко позичить 4 мільярди доларів для "Нафтогазу" в Росії

Точка зору

У розпорядження "Економічної правди" потрапив підготовлений у Москві проект договору про залучення "Нафтогазом України" фінансування у розмірі 4 мільярдів доларів.

Згідно з інформацією джерел "Економічної правди", підписання договору приурочене до 7 липня, коли минає термін сплати "Нафтогазом України" за газ, отриманий у червні.

Організувати фінансування, відповідно до договору, має російська інвестиційна компанія "Тройка Діалог", яка вважається близькою до російського уряду, причому умови договору складені таким чином, що більша частина коштів має бути залучена від російських банків (див. п. 2.1.).

"Нафтогаз України" поставлений сьогодні в умови, в яких змушений буде брати кредит, оскільки фракції Партії регіонів та БЮТ фактично заблокували роботу Верховної Ради у п'ятницю, і парламент не зміг включити до порядку денного питання про збільшення статутного фонду НАК.

В понеділок, 6 червня, пленарного засідання не буде, отже, для того, щоб вчасно розрахуватися за газ, компанія повинна буде сподіватися на черговий кредит "Ощадбанку" або "Укрексімбанку", який, як і минулого місяця, може бути наданий з емісійних коштів.

Однак таким чином буде перевищено всі можливі банківські нормативи безпеки, і подальше залучення коштів державних банків стане неможливим.

Це питання можна буде вирішити, повернувши кошти зі збільшеного статутного фонду НАК. Однак відповідне рішення Ради може бути розблоковане тільки після підписання договору.

Сума кредиту, що складає 4 мільярди доларів, за даними Європейської комісії, є завищеною, оскільки, за її підрахунками, для закупівлі газу вистачить 2 мільярдів. Проте, в останньому абзаці пункту 1.2 договору передбачається організація невідкладного кредиту в розмірі 1,5 мільярда доларів, який буде погашено після надходження основних коштів.

За інформацією джерел, тільки частину цієї суми буде негайно спрямовано на підготовку до опалювального сезону. Куди буде витрачатися решта коштів у нинішньому півріччі – незрозуміло.

Комісію в 1,25% від суми позики експерти вважають прийнятною для такого типу операцій, особливо в умовах фінансової кризи. Однак пункт договору 2.2а передбачає оплату "Трійці Діалог", окрім відсотків, різноманітних витрат, включаючи залучення радників, оплата праці яких може бути довільною.

Окрім того, договір унеможливлює будь-які реформи компанії "Нафтогаз України", в тому числі – взяті на себе Україною згідно з Брюссельськими домовленостями від 23 березня, а також неможливим стає банкрутство НАКу, адже в п. 7.1. сторони гарантують свою повну дієздатність на час дії договору.

Важливим також є підпункт п. 1.2, що доручає "Трійці-Діалог" організовувати ринкові події, пов'язані з трансакцією. Згідно з оцінками експертів, опитаних "Економічною правдою", до таких подій може бути включено напрацювання контрактної бази компанією "Газпром-збут", що в першому півріччі 2009 року не змогла реалізувати заплановані обсяги газу.

Окрім того, російська сторона, згідно з пунктом 1.7, зможе отримувати детальну інформацію про діяльність "Нафтогазу України".

В свою чергу у "Нафтогазі" запевнили, що про існування такої домовленості їм нічого не відомо.

Новини

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

Підприємства Ostchem збільшили виробництво міндобрив на 19,5% 

ВСІ НОВИНИ ⇢