Розборки у БЮТ: люди Тимошенко розпочали війну компроматів

Точка зору

Незважаючи на традиційне літнє затишшя, всередині двох найбільших політичних сил – Партії регіонів і Блоку Тимошенко – бурлять скандальні події.

З наближенням виборів у обох структурах загострилися внутрішня боротьба за доступ до тіла, до ресурсу кампанії, за місце в майбутній владі…

Обидві партії вкриваються тріщиною з дивовижною синхронністю, хоча й у різних формах. Поки "регіонали" Шуфрич і Льовочкін уже з’ясовують свої стосунки за допомогою кулаків, у таборі їхніх конкурентів конфлікт поки тліє.

Одна з ліній розлому всередині БЮТ має довге коріння. Йдеться про боротьбу між двома центрами впливу – головного юриста БЮТ Андрія Портнова і "силовика" Андрія Кожем’якіна.

Вважається, що "група Портнова" має тісні зв’язки з Віктором Медведчуком. Саме ця компанія часто вирішує питання в судах – вони на якомусь етапі також залучалися до розробки "шлюбного контракту" БЮТ і Партії регіонів.

Натомість Кожем’якін – близький до першого віце-прем’єра Олександра Турчинова, заступником якого він був у 2005 році в СБУ.

Конфлікти між цими групами вже кілька разів переходили у закулісне з'ясування стосунків. Так, у травні сталася сутичка між Кожем’якіним і близьким до Портнова депутатом Святославом Олійником. У парламенті вони не поділили трибуну, з якої Олійник намагався оголосити неузгоджене з ним звернення.

На додачу в одному інтерв’ю Олійник ще й обізвав Кожем’якіна "солдафоном", а той поставив питання про виключення депутата з фракції.

Тоді цей скандал затьмарила більш гучна подія – зрив "ширки". Проте зараз БЮТ – на порозі нового спалаху конфлікту. У свої "розборки" ворожі табори вже намагаються втягти свого лідера Юлію Тимошенко.

До розпорядження "Української правди" потрапив лист керівника апарату урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Олександра Моргуна до прем’єра Юлії Тимошенко.

У ньому чиновник стверджує, що його безпосередній начальник – урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики Юрій Сухов доручив йому збирати "компрометуючу інформацію" на Андрія Портнова.

Сухова вважають близьким до Кожем’якіна, тому не дивно, що об’єктом його уваги міг стати сам Портнов.

"Про виконання даного доручення я повинен був доповісти Сухову в строк до 13.07.2009. Наслідком невиконання даного доручення буде моє звільнення з посади", – пише Моргун.

Відмовившись збирати компромат на Портнова, чиновник подав заяву про звільнення за власним бажанням. Але на цьому він зупинятися не збирається і просить Тимошенко про особистий прийом.

У коментарі "Українській правді" Моргун не зізнався, яку саме "компрометуючу інформацію" про Портнова вимагав від нього збирати Сухов, проте підтвердив, що просив захисту у Тимошенко.

"Я думаю, при особистій бесіді з Тимошенко я їй все розповім, а можливо і письмово викладу", – сказав він.

На питання, чим пояснював своє доручення його керівник, Моргун відповів: "Він цю інформацію хотів донести до керівництва".

За його словами, наразі заява про його звільнення – на столі у міністра Кабінету міністрів Петра Крупка. Відповіді від Тимошенко Моргун поки теж не отримав.

Водночас Юрій Сухов про існування конфлікту зі своїм підлеглим не зізнається і спростовує, що давав доручення збирати компромат на Портнова.

"Це неправда, ми не маємо на це повноважень", – сказав Сухов "Українській правді".

"Він написав заяву про звільнення за власним бажанням, але мотивів я його не знаю. Конфліктів у нас не було. Я взагалі вперше чую про такий лист, я його не бачив", – додав він.

Зараз цей конфлікт виглядає лише як чергова серія розборок у команді Тимошенко. Проте він цілком може закінчитися справжньою пожежею, і в напередодні президентської кампанії вогнегасник Юлії Тимошенко вже не допоможе.

Анна Григораш

Новини

4 Лютого 2024

Вантажоперевезення через Суецький канал впали на 45% від початку атак хуситів у Червоному морі

3 Лютого 2024

На Київщині з’явиться новий індустріальний парк на 650 робочих місць у переробній галузі 

2 Лютого 2024

Фонд декарбонізації підтримає підприємства, які впровадили енергоменеджмент

ТЕС ДТЕК збільшили генерацію електроенергії на 12%

Полтавський ГЗК програв суд на 4,7 млрд грн

Банки збільшують кредитування бізнесу та населення

Європейські промисловці скорочують виробництво через коливання цін на газ

Польські фермери планують блокувати кордон з Україною

Бразилія збільшить інвестиції у видобуток залізної руди

НБУ очікує скорочення економічного зростання до 3,6%

Енергетики відновили електропостачання всіх споживачів у Кривому Розі

CBAM перешкоджає роботі європейських металургів – Assofermet

Україна вже у березні отримає перші 4,5 млрд євро з пакета допомоги ЄС

Нацбанк прогнозує пришвидшення інфляції

Туреччина у 2023 році скоротила імпорт брухту на 10%

Південнокорейська POSCO у минулому році майже наполовину скоротила чистий прибуток

ВСІ НОВИНИ ⇢