Кому потрібен Укрпромбанк?

Точка зору

Вкладники банку не можуть змиритися з втратою своїх заощаджень, а тому готові до більш рішучих дій. Якщо Укрпромбанк припинить процес повернення громадянам їх заощаджень, соціальний вибух неминучий.

Що робити, якщо ви не хочете купувати те, що вам не потрібне? Але при цьому ви пообіцяли і навіть повинні? Правильно: придумати гідну причину відмови.
Ще навесні прем'єр Юлія Тимошенко начебто заявила, що уряд націоналізує Укрпромбанк, придбавши 99% його акцій. Вже у квітні Нацбанк прийняв постанову, якою рекомендував придбати установу.

А в середу, 22 липня минув останній день мораторію на повернення Укрпромбанком грошей вкладників. Однак уряд так і не вирішив, купувати установу чи ні. В середу прем'єр Юлія Тимошенко пояснила, що уряд досі не отримав від Нацбанку подання на рекапіталізацію банку.

"Сьогодні немає подань від Нацбанку на входження у жоден банк", – сказала вона, додавши, що це необхідна частина процедури. Прем'єр зазначила: щодо Укргазбанку, "Родовід Банку" і "Києву" такі подання були.

Напередодні представник апарату Кабміну заявила про невиконання інших умов.

"Перед рекапіталізацією повинні бути врегульовані борги банку. Це не зачіпка, а серйозна вимога. До речі, вона була прописана у спільній постанові з Нацбанком. Однак замість реальної роботи тимчасовий адміністратор зайняв дуже погану позицію", – сказала вона.

Прем'єр же запевнила, що до кінця тижня уряд у будь-якому випадку прийме якесь рішення щодо банку. При цьому вона пообіцяла, що тимчасового адміністратора Укрпромбанку замінять. Сьогодні цю посаду обіймає колишній голова департаменту припинення діяльності банків НБУ Костянтин Раєвський.

У Нацбанку дуже здивувалися заяві Тимошенко. "Починаючи з квітня, НБУ надіслав уряду кілька рішень та презентацій. Навіть не пам'ятаю, скільки їх було. Останні пропозиції були передані Кабміну кілька днів тому", – розповів "Економічній правді" директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.

Також він додав, що перше подання НБУ передав ще16 квітня, коли було прийнято постанову НБУ № 232.

Таким чином, зараз навколо Укрпромбанку більше політики, ніж економіки. Цілком очевидно, що Кабмін уже не хоче купувати установу. Але чому?

Чому уряду не потрібен "Укрпром"

Як писалося раніше, "Укрпромбанк" втратив левову частку активів. Тепер його легше ліквідувати, ніж націоналізувати, тому що внесенням 5 мільярдів державних грошей справа не обмежиться.

Цієї суми вистачить лише на те, щоб закрити дірку від випаровування кредитів. Але після цього банку ще багато років доведеться працювати на те, щоб розрахуватися з усіма вкладниками.

Ще до кризи було відомо, що "Укрпром" належить компанії, яка володіє мережею автозаправок під брендом ANP. Подейкували, що завдяки всеукраїнській мережі банк "висмоктував" весь ринок, збираючи депозити населення. А потім величезну частину грошей спрямовував на розвиток бізнесу власників.

Але доводити це ніхто не збирався – до кризи таке інсайдерське кредитування не створювало проблем. Банківський нагляд НБУ задовольнявся тим, що формально його вимоги не порушувалися. Очевидно, позики оформлялися на різні підприємства.

Однак настала криза, і Укрпромбанк став однією з її жертв. Досі незрозуміло, що сталося. Установу не атакувала преса, як Промінвестбанк. З неї не виводили гроші власники. Чи виводили?

У травні змінився тимчасовий адміністратор банку. Він розповів, що воює в судах з групою "Приват", яка намагається вивести з-під застави автозаправки під брендом ANP.

Ще наприкінці 2008 року говорили, начебто "Приват" отримав "Укрпром" за борги. Заборгувала "Альфа Груп", що якраз і володіла мережею заправок. У чому полягала суть угоди, до кінця незрозуміло. Але виявилося, що половина кредитного портфеля, яка була забезпечена заправками, раптом перестала існувати і була списана на резерви.

Група людей, яка називає себе асоціацією вкладників Укрпромбанку, ще на початку липня вимагала націоналізувати банк. Вона спробувала натиснути на уряд, щоб той прийняв популістське рішення. Однак не вийшло. У підсумку, банк "підвис".

Лист "вкладників"

У середу редакція отримала цікавий лист. Автори документа називають себе тією самою Асоціацією вкладників, хоча навряд чи це ті ж люди. Лист, швидше, схожий на "злив" компромату. З іншого боку, викладені події дуже схожі на правду.

Лист адресовано відразу всім – президенту, прем'єру, парламенту, генеральному прокурору, СБУ та МВС. У своєму зверненні вкладники вимагають негайно повернути гроші. У листі також описується схема виведення коштів.

"Вкладники банку не можуть змиритися з втратою своїх заощаджень, а тому готові до більш рішучих дій. Якщо Укрпромбанк припинить процес повернення громадянам їх заощаджень, соціальний вибух неминучий. Невже держава не може зупинити зухвалих і цинічних злодіїв, які вкрали гроші сотень тисяч українських громадян? Тим більше, що злодії відомі – це дві фінансово-олігархічні групи: власники Укрпромбанку – "Альфа-Нафта" і власники "Приват і К.", – йдеться у листі.

Варто відзначити, що листа було надіслано з адреси на безкоштовному сервері, і в ньому немає ніяких зворотних контактів. Більш того, ніхто з авторів так і не передзвонив до редакції. Тому до цього послання можна поставитися як до однієї з версій, що пояснює події навколо банку.

Редакція, у свою чергу, не володіє фактами, які могли б із 100-відсотковою вірогідністю підтвердити або спростувати дану версію. Не виключено, що джерело цієї інформації – безпосередньо співробітники Укрпромбанку.

Редакція готова розглянути інші версії та продовжує відстежувати скандальні події, що відбуваються у банківському секторі України.

Новини

19 Квітня 2024

Nippon Steel намагається розвіяти побоювання з приводу придбання US Steel

Каметсталь освоює виплавку заготовки підвищеної якості

Виробництво в будівельному секторі ЄС зросло на 1,8% 

США виділило $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Україна отримає від ЄІБ 560 млн євро на відновлення енергетики та житла

Китай у березні збільшив видобуток руди на 14,5% 

УЗ планує відремонтувати майже 1200 кілометрів колій

Зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

Німецький виробник дронів відкриє завод в Україні

Розвиток зеленої енергетики підштовхує світовий попит на мідь

Німеччина готова інвестувати в ключові галузі української економіки

Туск закликав фермерів припинити блокування кордону з Україною

Вже навесні повернуться графіки відключення світла по всій Україні

В березні українська економіка зросла майже на 5%

Безпеку українського морського коридору посилять

Україна отримала від Німеччини енергообладнання на понад 800 тис євро

ВСІ НОВИНИ ⇢