Нацбанк заговорює курс

Точка зору

Двадцять сьомого серпня відбулася друга цільова інтервенція Нацбанку. Кілька десятків банків змогли купити в НБУ дешеві долари, які зобов'язані перепродати на готівковому ринку.

Поки що інтервенції не спрацювали, і курс продовжує зростати. Але чиновники сподіваються, що з часом банки самі знизять ціни в обмінниках.

В четвер, як і 25 серпня, НБУ проводив інтервенцію по 8 гривень за долар. Купивши за цією ціною, допущені до розпродажу банки зобов'язані протягом п'яти днів перепродати цю валюту на готівковому ринку не дорожче 8,16 гривень.

При цьому, в одні руки дозволяється продати не більше, ніж на 8000 гривень. А ще в касах банків вимагають пред'явити посвідчення особи. Розрахунок робиться на психологічний момент – громадяни будуть думати, що НБУ відстежить "нечесних" покупців, і передасть їхні дані в податкову чи міліцію.

Вводячи цільові інтервенції, Нацбанк спробував повторити модель 2004 року, за якою велася боротьба з "помаранчевою" кризою. Тоді НБУ почав продавати готівкову валюту банкам через систему аукціонів, а також встановив коридор коливань готівкового курсу в межах 2%. При цьому, в одні руки дозволялося продавати не більше 200 доларів на день. Стягувати комісійні за обмін валюти заборонялося. Система успішно спрацювала, знявши паніку на валютному ринку.

Однак в 2009 році регулятор лише частково скопіював попередню модель. Продаючи дешеві долари, регулятор одночасно створив величезну спокусу не звертати увагу на будь-які "страшилки".

Справа в тому, що велика частина банків не допущена до цільових інтервенцій. За словами джерела "Економічної правди" в НБУ, у першому розпродажу 25 серпня взяли участь "два-три десятки банків". В четвер кількість бажаючих "істотно виросло".

Щоб отримати доступ до інтервенцій, потрібно виконувати вимоги НБУ. Ці вимоги вже декілька місяців не є таємницею. Необхідно продавати своїм клієнтам валюту не дорожче індикативних рівнів, які публікує регулятор. Фактично, це означає, що при ринковому курсі 8,5 гривень за долар потрібно проводити операції не дорожче 8.

Банки, які виявилися розумнішими, просто беруть з клієнтів додаткові комісійні, які покривають різницю. Ті, які не хочуть спотворювати звітність, через свої принципи позбавляються доступу до ресурсів НБУ. Вони працюють на міжбанку, і купують долари в інших по ринковій ціні, яка постійно зростає.

25 серпня валюта була продана, зокрема, Ощадбанку, Укрексімбанку, ПриватБанку, банку "Форум", Універсал Банку, Донгорбанк, Актив-банку, банку "Бізнес Стандарт". Однак, все одно, доступ до дешевих грошей не отримали 145-155 установ, або 83-89% банків. Причому, серед них багато системних установ. Дисбаланс очевидний.

Тобто, з 25 серпня теоретично на одній і тій же вулиці українського міста можна було спостерігати дивну картину. У касах одних банків громадяни купують долари по 8,15 гривень. Потім вони відходять на кілька метрів, і продають валюту в обмінних пунктах недопущеними банків по 8,4.

У реальності, вже 26 серпня купити валюту за пільговою ціною в Києві було неможливо. За даними інформаційних агентств, всього за день "розсмокталися" 100 мільйонів доларів, продані під час інтервенції 25 серпня.

При цьому, курс ніяк не змінився. За даними finance.ua, 25 серпня готівковий долар торгувався по 8,41/8,52 гривень, 26 серпня – по 8,42/8,51 гривень, а в четвер – по 8,46/8,55 гривень. Дії НБУ зі збивання курсу дали протилежний ефект. Гривня продовжила девальвувати.

Заступник голови одного із системних банків зізнався, що обмеження з пред'явленням документів на практиці виявляється порожнім звуком. Замість зниження курсів, банки просто перекачують долари НБУ в кишені знайомих, або продають їх в сусідніх обмінках за ринковою ціною.

"До людей ці гроші не доходять. Уявіть, що ви – начальник відділення, і ви повинні за день продати 5000 доларів. Ви берете своїх співробітників або знайомих, проводите кілька операцій по 800 доларів, і потім несете ці гроші туди, куди вам потрібно. З боку Нацбанку це або дуже невдала ідея, або неймовірне по нахабству вимивання резервів ", – відзначив він.

В НБУ дотримуються іншої точки зору. "Постає питання, де міліція, де СБУ, де прокуратура. Пройшли б по обмінках, покарали б тих, хто скуповує валюту в обхід процедури. Звинувачувати Нацбанк можуть усі – де реальна допомога в утриманні курсу?", – обурився чиновник. Він підкреслив, що регулятор чітко контролює, хто і скільки купив у банках, які придбали долари за пільговою ціною.

У той же час, чиновник визнав, що купити валюту за пільговою ціною в декількох банках – не злочин. За його словами, регулятор розраховує, швидше, на психологічний момент.

"Ми керуємося виключно благими намірами. Справді, купити валюту по 8,16 можуть і спекулянти. Але ж і звичайні люди теж це можуть зробити. Розрахунок на те, що якщо аукціони будуть проходити регулярно, то люди вже не захочуть купувати долари по 8,5 гривень. Банки зараз притримують валюту, і примушувати їх продавати ми не можемо. Але вони нікуди не дінуться, і з часом обов'язково почнуть свою валюту продавати не дорожче 8,16", – підкреслило джерело "Економічної правди" в НБУ.

Сергій Лямець

Новини

23 Грудня 2023

США почали термінові переговори з союзниками про передачу заморожених активів РФ Україні

Загарбники продовжують перешкоджати роботі МАГАТЕ на ЗАЕС

22 Грудня 2023

Порти Великої Одеси обробляють понад 900 вагонів із зерном щодня

Японія зменшила внутрішнє споживання сталі на 3,9%

В Україні за рік підключено понад 1100 нових зелених електростанцій

Румунський виробник сталі збільшує завантаження домни №5

Ворог обстріляв шахту на Донеччині: є загиблі

Уряд продовжив дію пільг на ввезення дронів

Турецькі металурги виробили 30,05 млн тонн сталі

НБУ готує новий механізм врегулювання військових ризиків

У порту Риги запустили регулярний контейнерний потяг 

Ціни на нафту зростають, Brent торгується вище 80 дол/барель

Black Iron оновить пропозицію щодо Шиманівського залізорудного проекту

Єврокомісія відправила в Україну ще 500 електрогенераторів

Санкції зірвали запуск найбільшого у росії заводу з виробництва скрапленого газу

На кордоні з Польщею продовжують стояти майже 4 тисячі вантажівок

ВСІ НОВИНИ ⇢