Він – падає, вона – зростає

Точка зору

Останній звіт Держкомстату про со­­ціа­льно-економічний стан України за сі­­чень–липень 2009 року дав привід Юлії Тимошенко заявити про оздоровлення економіки. «Вже п’ятий місяць поспіль ми реєструємо позитивну динаміку по окремих галузях і по промисловості загалом», – підкреслила прем’єр. Зокрема, обсяги промислового виробництва в липні зросли на 4,9% стосовно червня, в тому числі: легкої промисловості – на 5,5%, металургії – на 15,3%, целюлозно-паперового виробництва – на 8,4%. Кількість зареєстрованих безробітних протягом липня зменшилася на 7,8% – до 606,9 тис. осіб станом на 1 серпня.

Утім, незалежні економісти запевняють, що аналіз поточної економічної ситуації з огляду на помісячну динаміку, до якої апелює прем’єр, є ворожінням на кавовій гущі. В січні–липні 2009-го порівняно з аналогічним періодом минулого року промисловість упала на 30,4%, а безробіття зросло на 17%.

Уряд пишається зростанням середньомісячної номінальної зарплати протягом першого півріччя на 6,2%. Проте з урахуванням інфляції за останній рік рівень фактичної зарплати знизився щонайменше на 11%. Липнева дефляція на 0,1% є сезонним явищем та спричинена традиційним зниженням цін на продукти нового врожаю (витрати на харчування становлять від 36% до 50% вартості споживчого кошика українця).

Водночас, щодо минулорічної бази падіння все ще демонструють будівництво (54,3%), вантажообіг (33,3%), гуртовий товарообіг (24%) тощо. Зростання зафіксовано лише в аграрному комплексі – на 3,8%, однак така динаміка насправді пояснюється тим, що цьогоріч аграрії почали збирати врожай раніше й швидшими темпами, ніж торік. Натомість урожайність зернових та зернобобових порівняно з показниками 2008-го знизилася на 7,1%. Власники підприємств АПК переконують, що відсутність державної підтримки та відмова від закупівлі якісного насіння та добрив у період посівної (через брак кредитних коштів) позначаться на остаточному результаті жнив.

У розпал передвиборчої кампанії урядові оцінки стану національної економіки звучатимуть навіть оптимістичніше, ніж зараз. Адже у 2008 році саме в жовтні було вперше зафіксовано падіння обсягів промислового виробництва на 0,7%. Отже, порівнювати економічні показники жовтня 2009-го уряд буде з низькою базою відповідного періоду 2008 року. Насправді це свідчитиме не про кінець кризи та впевнене відновлення національного господарства, а про стагнацію напередодні другої хвилі кризи, яка очікується в 2010 році.

Кузик Валентина

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢