"Нафтогаз" відкупиться відсотками і гарантіями

Точка зору

У бюджеті зараз не вистачає коштів навіть на окремі соціальні виплати. Тому якщо хтось не погодиться на реструктурування, доведеться запустити емісійний механізм. Це знайома схема.

"Нафтогаз України" непристойно довго зволікав з оголошенням умов реструктурування облігацій на 500 мільйонів доларів, термін погашення яких закінчується 30 вересня.

Компанія планує випустити нові п'ятирічні цінні папери з відсотковою ставкою 9,5% річних проти 8,125%, визначених для старих облігацій. Окрім того, стосовно нових паперів Міністерство фінансів надає прямі державні гарантії.

Урядовці усвідомлюють, що для вивчення їхньої пропозицій залишилося зовсім мало часу. Схоже, вони покладаються на залученого фінансового консультанта – кіпрську компанію Squire capital limited і на її зв'язки у фінансових колах.

"Умови реструктурування облігацій "Нафтогазу" узгоджені з більшістю тримачів, тому ми не чекаємо жодних сюрпризів", – зазначив міністр палива та енергетики Юрій Продан. За його словами, залишилося провести "певну технічну процедуру", яка повинна тривати не менше 20 днів.

Однак досі тримачі облігацій ніяк не відреагували на пропозицію НАКу, а до закінчення терміну виплати за облігаціями залишилося зовсім мало часу.

"Якщо "Нафтогаз" не домовиться з кредиторами до 30 вересня, йому буде оголошено формальний дефолт. Наразі наш базовий сценарій передбачає такий розвиток подій", – зазначив у коментарі "Економічній правді" аналітик інвесткомпанії Astrum Сергій Фурса.

Водночас, чиновники з усіх таборів упевнені, що заради таких формальностей ніхто з кредиторів дефолт оголошувати не стане.

Зокрема, уповноважений президента з енергетичних питань міжнародної безпеки Богдан Соколовський запевнив: навіть якщо частина тримачів облігацій прийме рішення про реструктурування після 30 вересня, це не матиме жодних юридичних наслідків.

"Саме реструктурування і так уже позначилося негативно і на рейтингу НАКу, і, будемо відверті, на інвестиційному рейтингу держави. Щоб згладити цей ефект, "Нафтогаз" запропонував вищий відсоток за новими облігаціями", – заспокоїв представник Секретаріату президента.

Він нагадав, що умови, запропоновані "Нафтогазом", надають перевагу тим кредиторам, які обміняють свої облігації до 30 вересня. Ті ж, хто зробить це після офіційного терміну погашення, отримають нові облігації тільки на 95% номіналу старих.

"Ми стимулюємо кредиторів швидше погоджуватися на запропоновані умови, тому що термін сплати – це є термін сплати. Але я не раджу використовувати слово "дефолт", оскільки насправді неважливо, коли буде закінчено переговори з інвесторами", – заявив Соколовський.

Таким чином, українська сторона сподівається, що кредитори не робитимуть юридичних кроків до закінчення переговорів. Принаймні, та їх частина, яка зацікавлена у подальшій співпраці з НАКом. А заяви тримачів маленьких пакетів облігацій, які вже не раз звучали, юридичної сили не матимуть.
Ті ж інвестори, які не захочуть обмінювати старі облігації на нові, зможуть скористатися державними гарантіями щодо цих паперів.

"У нас залишається така своєрідна парасолька для тих інвесторів, яким гроші потрібні вже зараз. Навіть якщо буде один такий тримач облігацій, він зможе повернути свої кошти через механізм державних гарантій", – наголосив Соколовський.

Експерт Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що бюджет України наразі не зможе впоратися з виплатами за облігаціями НАКу.

"У бюджеті зараз не вистачає коштів навіть на окремі соціальні виплати. Тому якщо хтось не погодиться на реструктурування, доведеться запустити емісійний механізм. Це знайома схема: випуск Мінфіном ОВДП з подальшим викупом через державні банки. У підсумку, все ляже на золотовалютні резерви. Це небажаний сценарій, але це краще за дефолт", – переконує аналітик.

Звісно, Нацбанку не звикати затикати дірки у бюджеті.

Артем Захарченко

Новини

27 Січня 2024

Експорт брухту з України у 2023 році зріс в 3,4 раза

26 Січня 2024

У минулому році турецькі металурги виробили 33,71 млн тонн сталі

В Україні завершили монтаж першої вітротурбіни

Уряд розробляє пільгові програми оренди житла для українців

На ЗАЕС може виникнути нова загроза ядерній безпеці

УЗ охоронятиме інфраструктуру за допомогою дронів

Попередньо всі держави ЄС погодили виділення 50 млрд євро Україні

Система бронювання працівників потребує якісного оновлення – Наталуха

Автогаз у мережах АЗС продовжує дешевшати

Вартість фрахту суден з портів Одеси продовжує падати 

США витратить 254 млн дол на декарбонізацію промисловості

Українська промисловість збільшує споживання електроенергії

УГД запустила в експлуатацію нову свердловину

Україна через потепління скоротила споживання електрики

Аграрний комітет Ради схвалив ліквідацію багатомільярдного корупційного ринку – Кисилевський

Tata Steel отримає від Лондону меншу допомогу на декарбонізацію у порівнянні з європейськими компаніями

ВСІ НОВИНИ ⇢