Асоціації АУФТ та ПФТС: залишиться хтось один

Точка зору

Серед торговців цінними паперами найбільш обговорюваним нині питанням є доля асоціації ПФТС і те, як вона витратить 16 мільйонів гривень, залучених від продажу 32-відсоткового пакета акцій Московській міжбанківській валютній біржі.

Асоціація ПФТС – міноритарний акціонер біржі і володіє 18% її акцій. Вона стала відокремленою від біржі структурою. 24 грудня відбудуться збори її акціонерів.

"Асоціація завжди займалася саморегуляцією ринку. Сьогодні є попит на ефективне саморегулювання індустрії, який потрібно задовольняти", – сказала "Економічній правді" президент Асоціації ПФТС Ірина Заря.

За її словами, основне завдання Асоціації – об'єднання зусиль всіх учасників ринку та його дерегуляція, створення нормальних умов для бізнесу, підвищення планки професійної діяльності та розробка стандартів бек-офісу.

В останні десятиліття 20 сторіччя асоціації брокерів, дилерів та банків в інших країнах, відокремившись від своїх бірж, зосереджувалися на інтересах учасників та акціонерів, а асоціації – над створенням нормального бізнес-середовища. До цього біржі та асоціації працювали над формуванням біржового ринку.

Наприклад, так сталося з американськими біржею NASDAQ та асоціацією NАSD. Остання відома як найбільша саморегулююча організація брокерів-дилерів у світі. Саме з представниками цих організацій була створена ПФТС 14 років тому.

Асоціація ПФТС завдяки своїм дисциплінарним органам забезпечувала виконання договірних зобов'язань учасниками ринку, захищала міноритарних акціонерів "Укррічфлоту", сприяла скасуванню оподаткування емісійного доходу – різниці між ціною продажу акцій та їх номінальною вартістю.

З подачі Асоціації ПФТС Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни у нормативну базу щодо реорганізації акціонерних товариств після подій з акціонерами "Запоріжсталі".

Головна проблема полягає у тому, що колишнє керівництво ПФТС не особливо піклувалося про те, щоб асоціація зберегла статус СРО, який взяла на себе
фондова біржа "Перспектива". Без нього асоціація втратила вагу, вважає директор департаменту місцевих торгових операцій ІК Dragon Capital Денис Мацуєв.

На його думку, зараз у ПФТС як у асоціації одна функція: бути репрезентативним органом на ринку цінних паперів, захищати чи представляти інтереси учасників торгів перед держорганами, регулювати торги між учасниками та сприяти розвитку вітчизняного фондового ринку.

Більшість опитаних торговців, які своїми коштами створили асоціацію ПФТС, на питання щодо їхньої участі у вирішенні подальшої долі цієї структури та про спрямування грошей від реалізації пакета скаржилися на непрозорість ситуації.

Рішення про використання грошей повинні приймати саме торговці – керівництво є найманим менеджментом, який має виконувати бажання членів асоціації. Втім, враховуючи, що бюджет асоціації прийматиметься загальними зборами, всі її учасники зможуть впливати на статті витрат коштів, кажуть експерти.

Серед нарікань на керівництво асоціації ПФТС – невиконання внутрішніх норм.

За словами члена ради Асоціації українських фондових торговців, АУФТ, та Української асоціації інвестиційного бізнесу, УАІБ, Ігоря Когута, у матеріалах позачергових загальних зборів членів асоціації ПФТС, які відбулися у грудні 2009 року, був план проведення загальних зборів Асоціації ПФТС на найближчі півроку.

На них, зокрема, мали обрати п'ять нових членів ради, узгодити процедуру продажу акцій біржі ПФТС, однак асоціація зібрала своїх членів тільки через рік. В Асоціації ПФТС стверджують, що всі рішення минулорічних зборів асоціації виконані. Проведені загальні збори акціонерів біржі та обрана її рада.

Після обрання наглядової ради біржі рада ПФТС, тобто орган асоціації, не виконала функції біржового органа – не затвердила біржові правила та методику розрахунку рейтингу учасників біржі.

На грудневих зборах учасники ринку розглядатимуть проекти оновлених статуту, правил та положень асоціації, у яких будуть лібералізовані процедури прийому її нових членів, тому не можна зберегти старе положення про обрання членів ради.

Отже, має бути прийнятий оновлений документ без прив'язки до біржового рейтингу, а після цього обиратимуться члени ради асоціації за новими правилами.

"Будучи членом асоціації ПФТС та АУФТ, я би підтримала останню як саморегулюючу організацію. АУФТ за останній час вирішила багато питань.

На жаль, асоціація ПФТС після продажу біржі ММВБ жодного разу не провела збори і не запропонувала шляхи її розвитку", – обурюється голова ради директорів групи компаній "Інвестиційний капітал Україна" Валерія Гонтарєва.

Керівництво АУФТ ініціює корисні починання: ліцензування андерайтингу цінних паперів, зміни законодавства, зокрема, в частині неправомірного трактування питання оподаткування паперів, впровадження електронного документообігу.

Саморегулююча організація АУФТ пропонує електронний документообіг через свої термінали та електронні цифрові ключі – поки що безкоштовно.

Однак вона купує їх у компанії, пов'язаної з головою ради АУФТ Сергієм Антоновим. Він є співвласником дніпропетровської компанії "Інформаційні технології" і намагається продавати цей продукт асоціації. Відтак учасники ринку прогнозують, що надалі ця послуга може стати платною і дорогою.

Якість програм може знижуватися, бо монополізм завжди закінчується сумно. Конфлікт інтересів – одна з причин настороженого ставлення ринку до електронних нововведень саморегулюючої організації торговців.

В неофіційних розмовах учасники ринку констатують відсутність повної довіри торговців до глави АУФТ. Сам Антонов раніше очолював фондову біржу "Перспектива". У листопаді за обігом цінних паперів вона стала другою в Україні з часткою 33% серед десяти бірж.

Перше місце посіла "Українська біржа" – 35%, третє – ПФТС – 31%. Однак на "Перспективі" торгують маловідомими цінними паперами. Неодноразово там спостерігалися значні "стрибки" вартості паперів, схожі на маніпулювання ними.

Експерти кажуть, що в питанні отримання статусу саморегулюючої організації асоціацією ПФТС потрібно відокремлювати біржу ПФТС від однойменної асоціації.

Оскільки, за законом, біржі заборонено бути саморегулюючою організацією, то асоціація ПФТС здатна позмагатися з АУФТ за цей статус, вважає співвласник компанії Gainsfort online Сергій Лесик.

"До асоціації ПФТС входять найбільш активні торговці цінними паперами, тоді як в АУФТ – багато "сплячих" членів, що роблять одну угоду в день і не є реальними учасниками ринку", – сказав він "Економічній правді".

Втім, конкуренція – двигун прогресу, у тому числі – в удосконаленні ставлення саморегулюючої організації до тих, чиї інтереси вона представлятиме. Таке напружене змагання між АУФТ та Асоціацією ПФТС дозволить зробити умови роботи торговців цінними паперами більш комфортними.

Коментарі

Член ради АУФТ Олег Швець:

– Шанси Асоціації ПФТС стати саморегулюючою організацією дуже невисокі. У 2009 році біржа ПФТС під керівництвом Ірини Зарі втратила статус лідера, поступившись ним "Українській біржі".

Нині ПФТС продовжує демонструвати найбільші обсяги торгів, але їх забезпечують кілька найбільших банків, "ганяючи" між собою ОВДП, а торгівля акціями на ПФТС практично не ведеться.

У 2010 році Асоціація ПФТС не ініціювала жодного важливого для торговців питання, тому не думаю, що в разі набуття ПФТС статусу єдиної саморегулюючої організації щось зміниться.

До прийняття норми про єдину саморегулюючу організацію та створення АУФТ Асоціація ПФТС тримала всіх у своїх лавах добровільно-примусово: щоб торгувати на біржі, потрібно було бути членом асоціації.

Директор інвесткомпанії "Тройка діалог Україна" Артем Єршов:

– Перспективи Асоціації ПФТС стати саморегулюючою організацією означають, що АУФТ не виправдала очікувань і не реалізувала завдань, які на неї покладалися.

Значимість саморегулювання на українському фондовому ринку, що знаходиться на етапі становлення, важко перебільшити.

Саморегулююча організація повинна, зокрема, визначати єдині правила гри на ринку і контролювати їх дотримання, визначати критерії професійної підготовки співробітників компаній-торговців, працювати з органами влади, запобігати маніпуляціям і вирішувати конфлікти на ринку, розвивати інфраструктуру ринку.

Довідка

Закон "Про цінні папери та фондовий ринок" вимагає наявності на ринку з 12 травня 2009 року єдиної саморегулюючої організації з кожного професійного виду діяльності, яка б об'єднувала більше 50% учасників. До цього на ринку існувало вісім таких організацій, які здебільшого одночасно були фондовими біржами.

АУФТ створена 12 березня 2009 року шляхом консолідації трьох саморегулюючих організацій: асоціації "Регіональна фондова спілка", "Київська міжнародна фондова біржа" та "Українська фондова біржа". До неї входять 773 учасники. В Асоціації ПФТС нині 240 учасників, найбільше їх було влітку 1998 року – 400.

Вікторія Ковальова

Новини

29 Січня 2024

МАГАТЕ провело інспекцію на Південноукраїнській АЕС

Німецький Rheinmetall побудує новий завод із виробництва боєприпасів

У китайський річці Янцзи затонуло судно з вантажем російських слябів

Бразилія оштрафувала Vale, BHP та Samarco на 9,7 млрд дол

Тариф на електроенергію для населення хочуть підвищити до 6 грн

Німецькі заводи ArcelorMittal отримають від уряду 1 млрд євро на декарбонізацію

Укргідроенерго отримає від ЄБРР кредит на 200 млн євро

З початку війни Україна отримала 73,7 млрд дол бюджетної підтримки

У питанні бронювання робітників підприємств треба знайти баланс – Шуляк

У минулому році Тайвань збільшив імпорт металобрухту на 17,4%

Європа значно відстає від своїх екологічних цілей – аналіз

В Єгипті можуть скасувати антидемпінгові мита на сортовий прокат

Ціни на житло в Україні зросли на 16%

Енергосистема України працює без дефіциту

Дунайське пароплавство збільшить перевезення залізної руди до 1,5 млн тонн на рік

У 2023 році В’єтнам збільшив експорт сталі на третину

ВСІ НОВИНИ ⇢