Коломойський замкнув контроль над нафтовою галуззю

Точка зору

Економічна правда

Група "Приват", яка, починаючи з січня 2009 року, заручилася в нафтогазовій сфері офіційною урядовою підтримкою, почала активно цю підтримку використовувати. Наразі вона намагається отримати контроль над ВАТ "Укртранснафта" – українським монополістом, який управляє вітчизняними нафтопроводами.

Керівник підприємства Ігор Кирюшин, співвласник канадської Shelton, що видобуває нафту в Полтавській області і на шельфі Чорного моря, та його заступник Олександр Лазорко, якого історія пов'язує з групою "Приват", звільнили одне одного заднім числом.

Першого відсторонила від виконання обов'язків наглядова рада компанії, тобто, представники "Нафтогазу України", за ненадання інформації про діяльність компанії. А виконувачем обов'язків призначила Лазарка.

Але, як запевняє Кирюшин, він звільнив свого заступника ще 3 червня "за прогули". А щодо свого звільнення він пред'явив рішення Прилуцького міськрайонного суду, який призупинив відсторонення.

Не допомогло Кирюшину навіть те, що в історії з розворотом нафтопроводу "Одеса-Броди" влітку 2008 року він послідовно допомагав групі "Приват", яка була зацікавлена у транспортуванні азербайджанської нафти до своїх західноукраїнських заводів.

Відомо, що інтереси цієї структури на паливному ринку нафтопроводом не обмежуються. Вона, зокрема, контролює велику частку продажу нафтопродуктів. За оцінками експертів – більше 25%.

Її дружба з нинішнім урядом стала можливою після того, як "приватівські" депутати 9 грудня 2008 року увійшли до складу проурядової коаліції, а підконтрольний Ігорю Коломойському телеканал "1+1" забезпечив прем'єру медіа-підтримку.

Саме тоді Олександра Лазорка було призначено заступником Кирюшина, але це апетитів ФПГ не задовольнило.

Як заварювалася каша

Лазорко почав ранок о 6.30 штурмом центральної будівлі "Укртранснафти" на вулиці Артема. Спецпідрозділи "Беркута" захопили приміщення, однак у ньому, за словами Кирюшина, вже майже нічого не лишилося, адже компанія саме переїжджала в новий офіс на вулиці Кутузова. І якщо Лазорко не знав цього, то, можливо, він і справді давно не з'являвся на робоче місце.

Між тим, будівлю на Кутузова "беркутівці" швидко зайняти не змогли: їх зупинила приватна охоронна фірма. Саме там знаходилася, зокрема, диспетчерська служба компанії, захоплення якої, як наголошував Кирюшин, могло призвести до збоїв у роботі українських нафтопроводів.

Співпраця "Привата" та "Нафтогазу" "вилізла" ще з самого ранку, коли рішення наглядової ради ВАТ "Укртранснафта" від 10 червня було розіслане ЗМІ… прес-службою компанії "Укрнафта", що перебуває під контролем Коломойського.

А вже на 12.40 була призначена прес-конференція Лазорка спільно з виконуючим обов'язки голови "Нафтогазу" Ігорем Діденком.

Охорона на вході до старого офісу "Укртранснафти" журналістів не чекала. Сурово допитувалася, хто саме їх запросив. "Вам особисто Діденко зателефонував?" – питали вони.

На прес-конференції Діденко заявив, що "досить довго керівництвом "Укртранснафти" не виконувалися умови статуту компанії, абсолютно ігнорувалися запити "Нафтогазу" з приводу тієї діяльності компанії, яка повинна проводитися з однозначним інформуванням свого власника".

Ігор Діденко додав, що у "Нафтогазі", на базі ревізійної комісії "Укртранснафти", створена комісія, яка займеться розслідуванням діяльності Кирюшина.

"Протягом дуже великого часу нам нічого не відомо щодо діяльності дочірніх компаній "Укртранснафти". І якщо ми направляємо десятки запитів, а нам жодної відповіді, то ми однозначно оцінюємо це як відмову. Я вважаю, що вже цього достатньо, аби серйозно вивчити це питання", – обурювався він.

Потім слово отримав Олександр Лазорко. Він запевнив, що до сьогоднішнього ранку про своє звільнення ні від кого не чув.

"Якби мене було 3 червня звільнено, керівник повинен був поставити мене до відома і під підпис дати мені ознайомитися з наказом. Цього не було. Я з Кирюшиним спілкувався і в четвер, і у п'ятницю у нього у кабінеті особисто на виробничі теми. Він слова про наказ не сказав", – повідомив Лазорко.

Коментуючи заяву щодо скасування рішення про звільнення Кирюшина судом, Ігор Діденко заявив, що офіційного повідомлення про це "в нас немає".

"Пан Кирюшин показав мені якийсь документ. Я кажу йому: "Я віддаю вам офіційно рішення наглядової ради, дайте мені під підпис той документ, про який ви говорите". "Ні, я вам нічого не дам, ви все отримаєте поштою. Тому наскільки реальний цей документ, я не знаю", – розповів керівник "Нафтогазу".

Обидві сторони конфлікту запевняли, що самі не допустять будь-яких збоїв у поставках нафти.

"О 8.30 я передзвонив керівнику диспетчерського пункту, повідомив йому, що я тимчасово виконую обов'язки голови правління, поставив його до відома, щоб ніяких дій, які хоч якимсь чином перешкоджали б виконанню нами умов перед нашим партнером "Транснефтью", не робилося", – повідомив Лазорко.

Обидва керівники на прес-конференціях звинувачували одне одного у тому, що в обох офісах вимкнено інтернет та телефони.

"Їх заблокувала якась приватна охоронна фірма, якою керує один із заступників Кирюшина – Авакумов. Це та ж людина, що і мені перешкоджала потрапити до офісу. Я видав наказ, що за перешкоджання мені виконувати обов'язки я його відсторонюю від виконання функцій заступника голови правління", – сказав Лазорко.

Розцінювати дії Кирюшина як рейдерство Лазорко не захотів. Натомість "старий" керівник компанії охарактеризував це саме так.

"Це не що інше, як рейдерське захоплення. Я не проти звільнити це крісло, я вважаю, що потрібні ротації співробітників. Проте їх треба робити згідно з законом. Тому я зараз відстоюю не свою посаду, а лише законність", – переконував Кирюшин журналістів.

Організатори прес-конференції Лазорка до представників ЗМІ поставилися досить стримано. Було видно, що вони прагнуть лише виголосити потрібні для них тези, а не відповідати на "підступні" запитання.

"Я би дуже просив вас не нагнітати пристрасті там, де їх не треба нагнітати. Все відбуватиметься згідно з чинним законодавством. Мова йде про серйозну міжнародну організацію", – сказав Діденко.

Напевно, він не захотів згадувати, що "Нафтогаз" – теж "серйозна міжнародна організація", але від нещодавнього візиту СБУ це її не врятувало.

Між тим, близько 16.30, якраз після прес-конференції Кирюшина в офісі на Кутузова, будівлю зайняли "беркутівці".

Через що галасують

Більшість експертів ринку просто розгублені: що саме змусило посваритися представників двох нафтових груп, які мають досвід плідної співпраці? Не зрозуміло, чому "Приват" не міг продовжити цю співпрацю, адже його бізнес-інтереси з інтересами Кирюшина, за свідченням експерта, майже не перетинаються.

"У нас в державі і так достатньо прикладів політичної нестабільності, які негативно впливають на роботу підприємства. 2008 року "Укртранснафта" втратила майже чверть обсягів транспортування, є питання і щодо трубопроводу "Одеса-Броди", і щодо створення державних стратегічних запасів", – сказав у коментарі "Економічній правді" колишній керівник "Укртранснафти" Олександр Тодійчук, водночас запевнивши, що подробиці конфлікту йому невідомі.

Експерти переконують, що політична складова у конфлікті все-таки існує. Вони виходять з того, що Кирюшин, на їхню думку, людина екс-міністра енергетики, депутата від Партії регіонів Юрія Бойка.

Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Саприкін також схиляється до думки, що справа не в якихось конкретних конфліктних ситуаціях, а в інтересі до контролю над прибутками компанії.

"Компанія працює недостатньо прозоро. Там створено якісь резерви нафтопродуктів, і невідомо, коли і кому їх продають. Компанія працює досить стабільно, прибутки стабільні, тому є за що боротися. Можливо, це все пов'язано з намаганням осідлати фінансові потоки напередодні виборів", – пояснив експерт.

За його даними, у Кирюшина більше десяти заступників, і кожен представляє власні бізнес-інтереси. "Там досить складно було б працювати будь-якому керівнику компанії", – запевнив Саприкін.

А за словами головного редактора російського журналу "Ойлмаркет" Дмитра Мосієнка, у короткостроковій перспективі "Приват" цікавить технологічна нафта, що знаходиться у нафтопроводі "Одеса-Броди".

Вона була закачана ще 2004 року за ціною 270 доларів за тонну. "Сьогодні нафта коштує більше 500 доларів за тонну. Таким чином, "Приват" отримає можливість "злити" з нафтопроводу російську нафту і продати її власним підприємствам за собівартістю", – додав експерт.

Тому незрозуміло, наскільки був щирим Кирюшин, коли казав, що не мав досі жодних суперечок із Лазорком. Щось-таки вони не поділили.

Приват монополізує галузь

Сьогодні група "Приват" контролює три з шести українських НПЗ – кременчуцьку "Укртатнафту" (43% належить державі), "Галичину" (Дрогобич, 25% належить державі) та "Нафтохімік Прикарпаття" (Надвірна, Івано-Франківська область, 26% належить державі). Їх сукупна потужність складає 50% від загальноукраїнської. Група також контролює менеджмент "Укрнафти", контрольний пакет якої належить державі.

"Привату" також належить понад 1 500 АЗС – 25% від загальної кількості в Україні, а також три з п'яти основних портів та терміналів з перевалки нафтопродуктів: Іллічівський, Одеська нафтогавань ("Ексімнафтопродукт", належить державі, в оренді до 2013 року), Одеський порт ("Одесанафтопродукт").

У разі отримання контролю над "Укртранснафтою" панування групи "Приват" на нафтогазовому ринку стане повним: вона отримає 75% видобутку газу і нафти, монопольний контроль над транспортуванням нафти, понад 25% усіх АЗС, понад 55% потужностей з випуску нафтопродуктів та чотири з п'яти основних морських нафтоналивних терміналів.

На думку експертів, від такої неприродної монополії може постраждати першу чергу конкуренція в галузі та транзит нафти.

"Приват контролюватиме всі нафтопереробні заводи. Як оператор нафтотранспортної системи він опанує проходження на заводи нафти, а через контроль над портами зможе влаштовувати заводам вимушені зупинки, наприклад, через затоварення мазутом. Це, безумовно, суперечить і російській, і європейській практиці, де природні монополії управляються державою, а не бізнес-групами", – відзначив Дмитро Мосієнко.

Експерт також не виключає, що перехід "Укртранснафти" під контроль групи "Приват" може ускладнити взаємодію цієї компанії з російським трубопровідним оператором АК "Транснефть" і призвести до порушення транзиту російської нафти через територію України.

"Не секрет, що у "Привату" є тертя з російською стороною. Вони виникли після порушення прав російських акціонерів на Кременчуцькому нафтопереробному заводі восени 2007 року. З того часу і ось уже два роки "Транснефть" не постачає російську сировину на це підприємство. Не уявляю, як "Транснефть" домовлятиметься з тими ж людьми, з якими конфліктує у Кременчуці, про обсяги і графіки поставок нафти в Європу", – підсумував експерт.

Новини

3 Травня 2024

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ВСІ НОВИНИ ⇢