За боржниками прийдуть приватні виконавці

Точка зору

Приватні виконавці отримали доступ до банківських рахунків. На підставі судових рішень вони зможуть вимагати від банків арештовувати рахунки боржників і списувати з них гроші. Це рішення НБУ дозволяє приватникам почати працювати в цьому сегменті ринку, але їхній функціонал у найближчий рік буде обмежено тільки невеликими сумами.

За Нацбанком не заіржавіло

Приватні судові виконавці отримали доступ до банківських рахунків боржників. 16 лютого набула чинності постанова НБУ № 8, яка, зокрема, зобов'язала банки заарештовувати гроші на рахунках клієнтів після отримання постанови приватного виконавця, на вимогу виконавця списувати гроші та попереджати його про те, що клієнт, щодо якого є публічне обтяження, відкрив новий рахунок. Без цієї постанови НБУ приватні виконавці не могли б застосовувати на практиці повноваження, які вони отримали у зв'язку із набуттям відповідного закону чинності 5 січня.

НБУ дозволив приватним виконавцям відкривати в банках спеціальні рахунки для виконання рішень господарських судів. Банки тепер зобов'язані відправляти повідомлення приватним виконавцям про відкриття у їхній установі нового рахунку клієнтом, щодо якого існує публічне обтяження рухомого майна. «З нововведень потрібно відзначити право банків брати до виконання постанови виконавців про зняття арештів, якщо такі документи направлені в електронній формі (а не тільки паперовій, як це було раніше), що дозволить значно прискорити розблокування коштів на рахунках боржників», – вважає старший юрист юрфірми «Алєксєєв, Боярчуков та Партнери» Інна Рудник.

Відкориговано також норми щодо боротьби з корупцією: банки зможуть списувати гроші з рахунків клієнтів на вимогу Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів. «Однак Нацагентство має право направляти таку вимогу тільки на виконання ухвали суду в справі, ініційованій самим Нацагентством», – зазначає Інна Рудик.

Конкуренція з державою

Змішана система роботи державних і приватних виконавців повинна забезпечити виконання більшої кількості судових рішень в розумні терміни. За оцінкою Мін'юсту, до 70% судових рішень не виконуються, в тому числі через низьку мотивацію державних виконавців. Державна виконавча служба (ДВС) заробляє 10% від суми стягнутих нею коштів, але це мало відбивається на доходах самих виконавців. Заробіток приватних виконавців включатиме і основну винагороду (10%), і додаткову, розмір якої встановлюватиме стягувач.

У Мін'юсті розраховують в майбутньому скоротити витрати держбюджету на утримання ДВС, оскільки частину її роботи виконуватимуть приватні виконавці. «У всьому світі більш ефективними є приватні виконавці: вони мають більше мотивації, мало задіяні в корупційних схемах. Але в нашій країні це експериментальна модель, і поки рано говорити про ефективність приватників», – говорить керуючий партнер юрфірми «Можаєв та Партнери» Михайло Можаєв. На його думку, приватні виконавці будуть повільно освоюватися на новому для себе ринку, і більшість рішень судів передаватиметься державним виконавцям. «Навряд чи найближчим часом щось значно зміниться, навіть з урахуванням прийнятих змін», – вважає пан Можаєв.

Обмеження розвитку

На думку юриста юрфірми «Астерс» Вольги Шейко, держава, розпочавши реформу системи юстиції, зобов'язана наділити приватних виконавців необхідними повноваженнями. Адже приватні виконавці діють в обмеженій юрисдикції. Вони не можуть займатися справами, що стосуються вселення або виселення з житла, дітей, недієздатних осіб, а також виконавчими виробництвами, учасником яких є держава. Не зможуть приватники працювати з боргами комунальних та державних підприємств.

Приватні виконавці могли б сприяти поверненню банківських боргів, але й у цій сфері є обмеження. «Банки не зможуть використовувати цей інструмент на повну силу, оскільки на перехідний період – до 2018 року – встановлено ліміт стягнення коштів приватними виконавцями в межах 6 млн грн, і в перший рік роботи – до 20 млн грн», – говорить керуючий партнер адвокатського об'єднання Suprema Lex Віктор Мороз.

Слесарук Светлана

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢