Онлайн-карта: Как работает украинская энергетика

Точка зору

В Украине презентовали онлайн-карту, которая помогает понять, через чьи руки идет электричество до входа в дом, какой путь проходит газ до того, как попасть в газовую плиту, как топливо попадает в вашу АЗС и многое другое.

14 липня в Києві представили онлайн-карту, яка дає можливість зрозуміти, як працює український енергетичний сектор.

Її автори вирішили зібрати на одній інтернет-платформі максимальну кількість даних про усі галузі паливно-енергетичного комплексу.

За словами розробників карти, вона повинна наочно показати, яка інформація в енергосекторі є доступною, а над розкриттям якої ще треба працювати.

Матеріали карти розбиті на чотири галузі: електроенергія, тепло, газ та нафтопродукти. Розміщені дані будуть регулярно оновлюватися. 

 

натиснути для збільшення

Про що кожен споживач може дізнатися за допомогою карти?

По-перше, через чиї руки проходить електрика до входу в будинок.

По-друге, який шлях проходить газ до потрапляння в газову плиту.

По-третє, яку відстань проходить тепло до того, як нагріти батареї у кімнаті.

По-четверте, як пальне потрапляє до вашої АЗС.

Розміщені дані будуть регулярно оновлюватися. 

"Мова йде про інформацію, яка поки недоступна в машиночитному форматі, або у відкритих реєстрах", — пояснює керівник програми DiXi Group Роман Ніцовіч.

Складові карти включають чотири рівні інформації. Перший ознайомчий, містить загальну інформацію; другий — база зібраних даних; третій рівень  база дотичних до теми розслідувань, і останній  "чорні скрині" (галузі ПЕК, які містять найбільшу кількість тіньових схем або прихованих даних).

Розробники планують регулярно оновлювати карту завдяки новим журналістським розслідуванням, експертним висновкам та комунікації з аудиторією.

"Для журналістів ця інформація може бути важливою для того щоб побачити зв’язки між різними компаніями, між різними гравцями під час підготовки розслідувань", — каже президент DiXi Group Олена Павленко.  

Розробники також додали до карти базу даних журналістських розслідувань за останні 5 років.

"Для споживачів це також можливість розібратися, як взагалі формується той чи інший енергетичний продукт, який вони споживають. Хто туди залучений, як ця ціна утворюється, і спробувати бути більш професійними у своїх комунікаціях з енергетичними компаніями", — додає вона.

Останній розділ карти — "чорні скрині". Так розробники карти називають ті ситуації, або сфери в енергоринку, де інформації бракує, вона відсутня в публічному доступі, і неможливо зрозуміти що ж у цій сфері відбувається.

Наприклад, у видобутку газу є багато питань щодо прозорості під час залучення інвесторів. "Ми спочатку ці "чорні скрині" ідентифікували, ми їх описали, і наша робота також спрямована на те, щоб їх відкрити. Ми їх відкриваємо через співпрацю з журналістами, через розслідування та співпрацю з держорганами", – додає Ніцовіч.

Розробники відзначають, що левову частину їх часу займає процес підготовки даних.

За словами координатора житлових програм Громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, десь 90% зусиль витрачається на те, щоб здобути інформацію.

"Кілька років тому більшість даних взагалі було неможливо дістати. Все крім того, що стосується розміру тарифу, вважалося комерційною інформацією і частіше за все ми отримували відмову",  відзначає вона.

Величезний прорив у напрямку прозорості зробили закони про доступ до публічної інформації, про прозорість у сфері тарифоутворення та закон про НКРЕ.

"На підставі цих законів ми отримали право вимагати всі ці дані. Взагалі сказати, що вони мають бути публічними", — каже Бойко.

На відсутність достатнього доступу до даних скаржиться й експерт в галузі енергетики Андрій Перевертаєв.

Він відзначив, що в рамках карти хотів створити певний калькулятор, який повинен показувати як ціна на електроенергію від споживача розділяється по всіх сегментах: скільки йде на дотації, олігархам, "Енергоринку" тощо.

"Але відсутність даних поки не дає можливості цей калькулятор зробити корисним в тому вигляді, в якому б хотілося. Сподіваюся, що з часом ми ситуацію змінимо і зможемо дійсно цю інформацію відкрити і зробити доступною для споживачів", — каже експерт.

Бойко додає, що ідеально було б, якби люди могли знаходити просту і зрозумілу інформацію на сайтах НКРЕ, органів місцевого самоврядування, виробників та постачальників комунальних послуг.

Карта розроблена експертами аналітичного центру DiXi Group в рамках проекту USAID "Прозора енергетика".

Николай Топалов

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢