Він – падає, вона – зростає

Точка зору

Останній звіт Держкомстату про со­­ціа­льно-економічний стан України за сі­­чень–липень 2009 року дав привід Юлії Тимошенко заявити про оздоровлення економіки. «Вже п’ятий місяць поспіль ми реєструємо позитивну динаміку по окремих галузях і по промисловості загалом», – підкреслила прем’єр. Зокрема, обсяги промислового виробництва в липні зросли на 4,9% стосовно червня, в тому числі: легкої промисловості – на 5,5%, металургії – на 15,3%, целюлозно-паперового виробництва – на 8,4%. Кількість зареєстрованих безробітних протягом липня зменшилася на 7,8% – до 606,9 тис. осіб станом на 1 серпня.

Утім, незалежні економісти запевняють, що аналіз поточної економічної ситуації з огляду на помісячну динаміку, до якої апелює прем’єр, є ворожінням на кавовій гущі. В січні–липні 2009-го порівняно з аналогічним періодом минулого року промисловість упала на 30,4%, а безробіття зросло на 17%.

Уряд пишається зростанням середньомісячної номінальної зарплати протягом першого півріччя на 6,2%. Проте з урахуванням інфляції за останній рік рівень фактичної зарплати знизився щонайменше на 11%. Липнева дефляція на 0,1% є сезонним явищем та спричинена традиційним зниженням цін на продукти нового врожаю (витрати на харчування становлять від 36% до 50% вартості споживчого кошика українця).

Водночас, щодо минулорічної бази падіння все ще демонструють будівництво (54,3%), вантажообіг (33,3%), гуртовий товарообіг (24%) тощо. Зростання зафіксовано лише в аграрному комплексі – на 3,8%, однак така динаміка насправді пояснюється тим, що цьогоріч аграрії почали збирати врожай раніше й швидшими темпами, ніж торік. Натомість урожайність зернових та зернобобових порівняно з показниками 2008-го знизилася на 7,1%. Власники підприємств АПК переконують, що відсутність державної підтримки та відмова від закупівлі якісного насіння та добрив у період посівної (через брак кредитних коштів) позначаться на остаточному результаті жнив.

У розпал передвиборчої кампанії урядові оцінки стану національної економіки звучатимуть навіть оптимістичніше, ніж зараз. Адже у 2008 році саме в жовтні було вперше зафіксовано падіння обсягів промислового виробництва на 0,7%. Отже, порівнювати економічні показники жовтня 2009-го уряд буде з низькою базою відповідного періоду 2008 року. Насправді це свідчитиме не про кінець кризи та впевнене відновлення національного господарства, а про стагнацію напередодні другої хвилі кризи, яка очікується в 2010 році.

Кузик Валентина

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢