ЄС офіційно затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ

Економіка Новини Теми дня
ЄС офіційно затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ

ЄС офіційно затвердив п’ятий пакет санкцій проти РФ у відповідь на її агресію проти України.

Зокрема з серпня 2022 року вступає в дію заборона на закупівлю, імпорт або перевезення вугілля та інших твердих викопних видів палива в ЄС, якщо вони походять з Росії або експортуються з Росії. Зараз імпорт вугілля в ЄС становить 8 мільярдів євро на рік.

Крім того заборонено надавати доступ до портів ЄС судам, зареєстрованим під прапором Росії. Виключення надаються для сільськогосподарської та харчової продукції, гуманітарної допомоги та енергетики.

Також заборонено будь-яким російським та білоруським автотранспортним підприємствам перевозити вантажі автомобільним транспортом в межах ЄС, у тому числі транзитом. Тим не менш, виключення надаються для низки продуктів, таких як фармацевтична, медична, сільськогосподарська та харчова продукція, включаючи пшеницю, а також для автомобільного транспорту в гуманітарних цілях.

Введені подальші заборони на експорт , спрямовані на реактивне паливо та інші товари, такі як квантові комп’ютери та передові напівпровідники, високоякісна електроніка, програмне забезпечення, чутливі машини та транспортне обладнання, а також нові заборони на імпорт таких продуктів, як: деревина, цемент, добрива, морепродукти та лікер . Узгоджені заборони на експорт та імпорт становлять лише 10 мільярдів євро та 5,5 мільярдів євро відповідно.

Вводиться низка цілеспрямованих економічних заходів, спрямованих на посилення існуючих заходів та усунення лазівок, таких як: загальна заборона ЄС на участь російських компаній у державних закупівлях у країнах-членах, виключення будь-якої фінансової підтримки російським державним органам . розширена заборона на депозити в крипто-гаманці , а також на продаж банкнот і цінних паперів, що переказуються в будь-якій офіційній валюті держав-членів ЄС, Росії та Білорусі, або будь-якій фізичній чи юридичній особі, юридичній особі чи органу в Росії та Білорусі, .

Також запроваджуються санкції проти компаній, чиї продукти або технології відіграли роль у вторгненні.

Запроваджені санкції проти ключових олігархів і бізнесменів, високопоставлених кремлівських чиновників , прихильників дезінформації та маніпулювання інформацією, систематично поширюючи наратив Кремля про воєнну агресію Росії в Україні, а також членів сімей осіб, які вже потрапили під санкції.

Накладена повна заборона на транзакції на чотири ключові російські банки, які представляють 23% частки ринку в російському банківському секторі. Після відключення від SWIFT ці банки тепер підлягають заморожуванню активів, таким чином повністю відрізані від ринків ЄС.

Новини

26 Вересня 2024

Ціни на руду сягнули нового максимуму за три тижні

Ставки фрахту з портів Дунаю зросли

Активна робота портів України нормалізувала товаропотоки між Україною та ЄС

Voestalpine Europe вперше запускає зелені бонди для фінансування greentec steel

Іспанський постачальник сталі може придбати завод Thyssenkrupp

Австралійська компанія з видобутку залізної руди розроблятиме і поставлятиме обладнання з нульовим рівнем викидів

Nippon Steel звернулась з проханням переглянути план придбання US Steel

Здорожчання логістики погіршує позиції українських металургів на світових ринках

Нацкомісія готує підвищення максимальних цін на електроенергію 

ВАКС конфіскував залізорудні активи Усманова в дохід держави

ЄБРР очікує на уповільнення темпів інфляції в Україні

Українські експортери брухту припинили сплачувати до бюджету будь-яке вивізне мито 

Австралійська Fortescue придбає 475 машин з нульовим рівнем викидів

Відновлювана енергетика залишається конкурентоспроможною порівняно з викопними видами палива

Загальний імпорт сталі у США за місяць знизився на 2,2%

Уряд має дозволити підприємствам у зоні бойових дій бронювати 100% робітників

ВСІ НОВИНИ ⇢