Бізнес назвав головні проблеми, які перешкоджають роботі промисловості

Металургія Новини Теми дня
Бізнес назвав головні проблеми, які перешкоджають роботі промисловості

Промисловість не може відновити виробництво через брак коштів, що виникли у зв’язку із зупинкою відшкодування ПДВ. Про це йдеться у листі Європейської бізнес асоціації на адресу міністра фінансів Сергія Марченка.

В ЄБА нагадали, що експорт продукції гірничо-металургійного комплексу та аграрної галузі є основними джерелами валютної виручки до українського бюджету та ключовим фактором підтримки платіжного балансу держави.

Наголошується, що працюючі підприємства ГМК намагаються забезпечити довоєнний рівень виробництва та експорту, щоб зберегти робочі місця, виплачувати зарплату та сплачувати податки (понад 80 млрд гривень за 2021 рік). Також підприємства ГМК надають матеріальні та фінансові ресурси ЗСУ, сприяють евакуації населення, спрямовують гуманітарну допомогу, транспорт, медикаменти населенню у всіх регіонах.

“Наразі невчасне відшкодування ПДВ блокує до 20% оборотних коштів підприємств ГМК, водночас постачальники сировини/матеріалів/послуг вимагають зазвичай повної передоплати за товари/послуги з урахуванням військового стану. Ці фактори змушують бізнес скорочувати обсяги закупівель, а значить це унеможливлює нарощування/збереження поточного обсягу виробництва та експорту”, – кажуть експерти ЄВА.

Аналогічна ситуація склалася й у аграрному секторі. Відсутність оборотних коштів призведе до дефіциту потужностей для зберігання зернових через неможливість компаній-експортерів продовжувати закупівлю зерна та його експорт, а також проблем із посівною кампанією.

Бізнес попереджає, що якщо найближчим часом проблему не буде вирішено, то підприємства будуть змушені скоротити виробництво, що призведе до скорочення персоналу, виплат податків та валютних надходжень.

“Наполегливо просимо Вас сприяти продовженню дії форми податкової накладної J/F1201012, що діяла до 1 березня 2022 року, а також відновити у терміновому порядку проведення камеральних перевірок податкової звітності з ПДВ для подальшого забезпечення бюджетного відшкодування ПДВ за попередні довоєнні періоди”, – до голови Мінфіну.

Новини

3 Травня 2024

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ArcelorMittal очікує на відновлення попиту на сталь у ЄС

Аграрії просять уряд на три місяці продовжити чинне бронювання працівників

ДТЕК Енерго спрямував прибуток за минулий рік на відбудову ТЕС

В Брюселі пройде форум ЄС-Україна з питань оборонної промисловості

Через активну роботу СЕС вдень в Україні зафіксований профіцит електроенергії

Іспанська Tubos Reunidos заявляє про намір стати першім у світі виробником труб без викидів вуглецю

ArcelorMittal закрил коксохімічне виробництво у місті Зениця

ВСІ НОВИНИ ⇢