Україна потребує постійної економічної підтримки – глава МВФ

Економіка Новини
Україна потребує постійної економічної підтримки – глава МВФ

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крісталіна Георгієва назвала “дуже гарною” телефонну розмову у неділю з президентом України Володимиром Зеленським і заявила про необхідність постійної підтримки країни.

“Постійна економічна підтримка з боку партнерів України потрібна для того, щоб закласти основи для відновлення оновленої конкурентоспроможної України”, – написала вона у твіттері пізно ввечері, пише “Інтерфакс-Україна“.

Раніше Зеленський повідомив, що обговорив із Георгієвою забезпечення фінансової стійкості України та підготовку до повоєнного відновлення.

“Маємо чіткі плани на сьогодні, а також бачення перспективи. Упевнений, що співпраця з МВФ і надалі буде плідною”, – написав глава України.

У понеділок у Вашингтоні розпочинаються традиційні “Весняні зустрічі” МВФ і Світового банку, в яких братиме участь делегація з представників фінансового блоку уряду та Нацбанку України. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль назвав основним її завданням залучення додаткових коштів.

Як зазначив представник України в МВФ Владислав Рашкован під час організованого ЦЕС днями обговорення, передбачається, що низка країн у ході “Весняних зустрічей” підтвердять зобов’язання щодо підтримки України. Він уточнив, що для цього вже створено кілька інструментів. Зокрема, МВФ сформував адміністративний рахунок, через який донори можуть спрямовувати гроші в Україну, і уряд Канади вже підтвердив, що надасть 1 млрд. канадських доларів (близько $800 млн.) для підтримки України через цей інструмент.

“Інші країни також приєднаються наступного тижня”, – сказав Рашкован.

За його словами, другий інструмент – створений Світовим банком мультидонорський траст-фонд, в якому вже є кілька внесків кількох країн, і туди підуть $500 млн гранту США, які були анонсовані минулого тижня.

“Наступного тижня ми очікуємо більше зобов’язань країн для підтримки: або через адміністративний рахунок МВФ, або через мультидонорський фонд СБ, або через EU Solidarity Fund. Це добре, що є різні інструменти: для когось вони більш прийнятні, європейські, для когось СБ чи МВФ”, – пояснив Рашкован.

Як повідомлялося, МВФ 9 березня затвердив запит України щодо надзвичайного фінансування на $1,4 млрд у рамках інструменту швидкого фінансування (RFI) і наступного дня перерахував ці гроші країні.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢