В українських портах заблоковані судна з 1,2 млн тонн вантажів

Новини Транспорт
В українських портах заблоковані судна з 1,2 млн тонн вантажів

В українських портах з початку російського військового вторгнення перебувають 68 суден з 1,2 млн тонн вантажів на борту. Про це повідомила прес-служба ДП «Адміністрація морських портів України» (АМПУ).

2/3 з них — продовольство, на яке чекають по всьому світу. В трюмах суден, що перебувають в акваторіях портів «Південний», Одеса та Чорноморськ, завантажено 480 тис. тонн хліба, олії та кукурудзи. Ще мільйон тонн хліба зберігається на зернових терміналах та складах українських портів”, — зауважила прес-служба.

АМПУ вже збирає заявки від судновласників на участь у караванах згідно з укладеною у Стамбулі «Ініціативою щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Також розроблено сам порядок формування караванів, що рухатимуться за судном лідирування.

У портах Великої Одеси ще 16 суден вже чекають на свою чергу. Це ті судна, які були заблоковані з початку повномасштабного вторгнення Росії. Паралельно отримаємо заявки на прибуття нових суден для завантаження агропродукцією. У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції”, — розповів в.о. голови АМПУ Олексій Востріков.

Безпеку судноплавства у так званому «зерновому коридорі» гарантують ООН та Туреччина, чиї представники уклали з Україною Стамбульську Ініціативу. В українських територіальних водах продовольчі каравани захищатимуть збройні сили України.

Перше судно за цією програмою пройшло «зерновим коридором» з Одеського порту 1 серпня. ВМС ЗСУ повідомили, що цей вихід судна є тестовим для перевірки коридору, зв’язку та інших процедур. За результатами цього виходу будуть прийматись відповідні рішення.

За інформацією Міністерства інфраструктури, зараз до вивезення зерна готові два порти — в Одесі та Чорноморську. Протягом тижня роботу відновить і порт «Південний».

22 липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі «Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів», яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢