Українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – Вітренко

Новини ТЕК
Українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття – Вітренко

Голова правління НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко заявив, що українців чекає найхолодніша зима за останні десятиліття. Температура в приміщеннях становитиме 17-18 градусів, що майже на чотири градуси нижче від норми. Про це він заявив в інтерв’ю Guardian, передає Укрінформ.

Опалювальний сезон, за словами Вітренка, розпочнеться пізніше й закінчиться раніше. Він також порадив людям запастися ковдрами й теплим одягом на випадок, якщо надворі буде понад 10 градусів морозу.

Загалом ситуація залежатиме від того, чи нададуть міжнародні союзники Україні кошти для закупівлі 4 млрд кубометрів газу, а також від різних непередбачених обставин, як, наприклад, руйнування РФ газової інфраструктури або подальше скорочення поставок в Європу.

“Без фінансової підтримки (Заходу, – ред.) в нас не буде газу, і це означатиме, що в нас будуть дуже високі ризики для енергосистеми. (Без імпорту газу, – ред.) будуть відключення у багатьох місцях України. Що ж до опалення, то якщо в нас не буде цих 2 млрд куб. м, це означатиме, що деякі домогосподарства не отримають достатньо тепла… тому буде дуже холодно”, – зазначив Вітренко.

Україна видобуває близько 60% необхідного їй газу всередині країни, а решту закуповує в сусідів з Євросоюзу за ринковими цінами. У 2014 році країна перестала безпосередньо купувати газ у Росії.

Україні необхідно імпортувати близько 10 млрд кубометрів газу. Вітренко сказав, що, на його думку, союзники розуміють цю потребу, але він не може бути впевнений, що Україна отримає кошти – “дуже важко бути впевненим під час війни”.

Однак ці розрахунки можуть змінитися, якщо Росія завдасть удару по будь-якому критично важливому об’єкту газової інфраструктури України, електростанціях або газовидобувних підприємствах.

Близько 50% газових родовищ України розташовані в Харківській області, за 6-7 км від лінії фронту. Якщо вони або українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу. Росія також може ще більше скоротити поставки газу в ЄС, що призведе до його подорожчання.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢