Якщо війна затягнеться Україну може залишити 5 млн громадян – Лібанова

Економіка Новини
Якщо війна затягнеться Україну може залишити 5 млн громадян – Лібанова

Україну можуть залишити п’ять мільйонів громадян, якщо війна затягнеться надовго. Нині за кордоном залишаються 1,2 мільйона українців, які виїхали з країни після 24 лютого. Про це розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова у коментарі РБК-Україна.

З 24 лютого по 19 вересня з України виїхали близько 8,4 млн осіб. В’їхали за цей час – 7,2 млн. Наразі за кордоном перебувають 1,2 млн осіб з України. Вагому частину, окрім жінок з дітьми, складають малий прикордонний рух, відрядження, відпустки, виїзд іноземців у перші дні війни, перетин кордонів з метою пільгового ввезення автомобілів”, – зазначила вона.

Лібанова зауважила, що за кордоном можуть залишитися 500-600 тисяч із тих людей, які виїхали через війну. Однак, якщо війна триватиме довго, більше року – українці продовжуватимуть їхати. За її словами, максимальна кількість емігрантів може сягнути п’яти мільйонів людей.

Фахівець зазначила, що є ризик того, що після скасування воєнного стану за кордон до своїх дружин із дітьми почнуть їхати чоловіки.

“У світі відбувається жорстка конкуренція за трудові ресурси. Європа старіє сильніше за Україну і компенсує це старіння емігрантами. Українці, які виїхали, добре освічені, значну їхню частину складають діти шкільного та студентського віку. Отже, якщо ця хвиля емігрантів перебуватиме в Європі більше року, є ризик, що більшість не повернеться додому”, – пояснила директор Інституту демографії та соціальних досліджень.

За її словами, для того, щоб Україна не втратила мільйони своїх громадян за кордоном, необхідно підтримувати з ними зв’язки. Люди мають почуватися українцями та зберігати зв’язки з Україною.

“Важливо, щоб роботодавці зберігали зайнятість працівників, які виїхали з України. Інакше після війни втратимо робочу силу… З початком війни в Україну повернулися близько 180 тисяч чоловіків, які виїхали з країни раніше. Вони поверталися свідомо, з рішенням захищати свою країну. На такий рівень свідомості робимо ставку, коли аналізуємо перспективи повернення українців з-за кордону”, – наголосила Лібанова.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢