СКМ викупить євробонди “ДТЕК ВДЕ” на сумму до 20 млн євро

Економіка Новини
СКМ викупить євробонди “ДТЕК ВДЕ” на сумму до 20 млн євро

Компанія Ornex Limited (Кіпр) оголосила тендер з викупу єврооблігацій “ДТЕК ВДЕ”, випущених на EUR325 млн під 8,5% із погашенням у 2024 році, на загальну суму до EUR20 млн. Як йдеться у повідомленні на Ірландській фондовій біржі у вівторок, максимальна ціна викупу – 30% від номіналу, заявки приймаються до 1 грудня, оголошення результатів планується 5 грудня, а розрахунки – 8 грудня.

Ціна, яку оферент Ornex Limited сплатить за облігації, буде визначена за наслідками голландського аукціону.

“Метою пропозиції є надання компанії (DTEK Renewables Finance BV – ІФ-У) можливості оптимізувати структуру свого капіталу шляхом зменшення її заборгованості”, – наголошується в повідомленні.

Як пояснюється в тендерній пропозиції, повномасштабне вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року викликало оголошення воєнного стану, а згодом підтвердження Торгово-промисловою палатою України настання форс-мажорних обставин, що призвело до низки значних викликів і втрат ДТЕК ВДЕ.

Зокрема, компанія з березня до жовтня 2022 року скоротила виробництво електроенергії приблизно на 67% порівняно з відповідним періодом 2021 року – з 1390 МВт-год до 464,1 МВт-год.

Це пояснюється тим, що вітроенергетичні активи компанії, що становлять приблизно 50% від загального обсягу її генеруючих потужностей, поки не працюють через пошкодження місцевої електромережі, їхню близькість до військових дій, а також тимчасову окупацію російськими військами територій їхнього розміщення.

Крім того, генерацію на Трифонівській СЕС у Херсонській області зупинено з травня 2022 року через пошкодження місцевої розподільної мережі та регулярних обстрілів поблизу неї.

У повідомленні також зазначається, що станом на 1 листопада 2022 року загальна заборгованість перед компанією з оплати виробленої електроенергії з боку ДП “Гарантований покупець” склала EUR33,5 млн, з яких EUR2,9 млн – за електроенергію, придбану ДП у 2021 році.

НЕК “Укренерго”, яка з початку війни суттєво збільшила обсяг обмежень виробництва електроенергії ВДЕ, здійснила лише 49% виплат, що належать компанії за такі обмеження, зазначається у документах.

Крім того, в оголошенні зазначено, що перерахунок “зеленого” тарифу відповідно до обмінного курсу євро було здійснено лише наприкінці вересня.

За інформацією Франкфуртської біржі, котирування єврооблігацій “ДТЕК ВДЕ” у вівторок впали на 47,64% – до 18,85% від номіналу.

Компанія Ornex Limited, що входить до Групи СКМ – материнської компанії ДТЕК, у 2017 році придбала на біржі кілька пакетів акцій енергогенеруючих та енергопостачальних компаній, що залишалися у власності держави, якими володіла ДТЕК. У тендерній пропозиції як координати для зв’язку з Ornex Limited зазначена електронна адреса IR “ДТЕК”.

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢