Зеленський закликав ЄС збільшити імпорт електроенергії в Україну

Новини ТЕК
Зеленський закликав ЄС збільшити імпорт електроенергії в Україну

Президент Володимир Зеленський наголосив на необхідності аварійної підтримки України з боку європейської енергосистеми. Про це він сказав у виступі на Міжнародній конференції “Солідарність з українським народом”, організованій спільно Францією та Україною.

“Ключове завдання — зберегти основну енергосистему України, гарантувати її стабільну роботу попри російські намагання зробити Україну найтемнішим місцем в Європі. Саме тому потрібний такий формат. Тут і зараз ми маємо узгодити конкретні речі, які не тільки допоможуть Україні вистояти взимку, а ще й максимально наочно доведуть будь-яким антидемократичним, антиєвропейським силам, і в першу чергу – росії, що Європа навчилася не допускати катастрофи і захищати своїх людей”, – звернувся Зеленський до учасників конференції.

Він озвучив кілька пунктів, реалізація яких допоможе Україні зберегти свою енергосистему.

Зокрема, за словами Зеленського, Україна потребує кількох категорій обладнання – трансформатори, обладнання для відновлення високовольтних мереж, газотурбінні і газопоршневі енергоблоки.

“Друге: як мінімум до завершення цього опалювального сезону в Україні ми потребуємо аварійної підтримки з боку європейської енергосистеми. Тобто постачання електрики з країн Євросоюзу в Україну. Обсяг — до двох гігават. Щоб це стало можливим, необхідне рішення євромережі операторів системи передачі електрики збільшити імпортну потужність. Така підтримка постачанням електрики може коштувати близько 800 мільйонів євро в поточних цінах. Це суттєво. Але суттєво менше, ніж може коштувати нам усім блекаут в Україні. Тож я закликаю вас зробити одним із конкретних результатів цієї конференції погодження усіх рішень для такої підтримки України – постачанням електрики з країн ЄС”, – зазначив глава держави.

Окрім того, він зауважив, що через руйнацію терористами електростанцій, Україна змушена використовувати більше газу цієї зими, ніж це передбачалося.

“І як наслідок — ми потребуємо підтримки та закупівлі близько 2 мільярдів кубометрів газу. Це також необхідний елемент нашої стабільності, який потребує вашого лідерства”, – зазначив глава Української держави.

За його словами, коли буде гарантована енергостійкість України в увесь цей зимовий період, коли буде гарантовано, що не з’являться нові хвилі масової міграції з нашої країни до ваших країн, буде гарантовано і те, що росії не допоможуть жодні удари, жодні блекаути, жодні пошуки зброї десь там в Ірані чи інших місцях, росії доведеться думати, як зупинити агресію.

Новини

1 Травня 2024

НКРЕКП нарешті затвердила обсяг підтримки зелених електростанцій за 5 місяців 2023 року

Через санкції прибуток Металоінвесту скоротився на 36%

У Чилі розраховують на збільшення обсягів видобутку міді

Vale, BHP та Samarco пропонують $25,4 млрд на ремонт після обвалення греблі у 2015 році

Вступ України обійдеться Євросоюзу у кругленьку суму – Deutsche Welle

Підвищення акцизу на пальне стане ударом для всіх українців

Австрійська влада застерігає Raiffeisen bank від угоди з Дерипаскою – Reuters

У квітні бізнес позитивно оцінив поточні результати своєї діяльності

Україна вийшла на довоєнні показники експорту – Свириденко

Samarco, Vale та BHP запропонували сплатити 25 млрд дол штрафу за прорив дамби в 2015 році

Acciaierie d’Italia планує у майбутньому виробляти 6 млн тонн сталі на рік

Сенат США підтримав заборону на імпорт російського урану

Ціна на залізну руду в поточному році перевищить $100/тонна

ВВП у ЄС зріс на 0,3% 

Держбюджет у квітні отримав майже 154 млрд грн податків 

В Yasno жаліються, що кияни не сплачують рахунки за електрику

ВСІ НОВИНИ ⇢