Падіння ВВП України у 2022 році не перевищить 35% – Шмигаль

Економіка Новини Теми дня
Падіння ВВП України у 2022 році не перевищить 35% – Шмигаль

Попри масовані удари Росії по українській енергосистемі падіння ВВП України у 2022 році не перевищить 35%. Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив у інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Голова уряду нагадав, що на початку війни прогнози більшості експертів були песимістичні і передбачали падіння економіки України на 45% і вище, проте завдяки ЗСУ вдалося звільнити вже багато територій, тож ці прогнози не виправдався.

“За підсумками дев’яти місяців ВВП скоротився на 30%. До кінця року ми очікували падіння на 32%. Зараз, після дев’яти хвиль (ударів по енергетичній інфраструктурі, – ред.) можливе падіння ВВП у 2022 році до 35%, але не більше”, – зазначив Шмигаль.

Водночас він підтвердив, що удари по енергосистемі можуть погіршити динаміку валового внутрішнього продукту України на 2023 рік на 3-9 відсоткових пунктів (в.п.), тому прогноз залежить від інтенсивності обстрілів та від надходження коштів та засобів ППО від союзників.

“Наступного року ми вже погіршили прогноз з 4,6% до 3,2%. Але все залежатиме від безпекової ситуації. Удари по енергосистемі можуть погіршити прогноз ще на 3-9 відсоткових пунктів. Тобто наступного року можемо отримати падіння ВВП замість очікуваного зростання”, – додав Шмигаль.

Як повідомлялося, за даними Мінекономіки, російські атаки по енергетичній інфраструктурі збільшили темпи падіння економіки України в листопаді цього року до листопада минулого року, орієнтовно, до 41%.

Місяцем раніше міністерка економіки Юлія Свириденко заявила, що російський енерготерор у жовтні збільшив падіння ВВП до 39% до жовтня 2021 року, що гірше за показники, які були у вересні-серпні – 35%.

Водночас голова Нацбанку Андрій Пишний зауважував, що наслідки обстрілів енергетичної інфраструктури Росією можуть бути більш суттєвими і потребуватимуть перегляду прогнозу ВВП на 2023 рік.

За оперативними даними Держстату, падіння реального ВВП України у третьому кварталі 2022 року сповільнилося до 30,8% у річному вимірі після зниження на 37,2% у другому кварталі та 19,1% – у першому кварталі цього року.

Нагадаємо, за даними Держстату, реальний ВВП України у 2021 році збільшився на 3,4% порівняно із 2020 роком.

Новини

3 Травня 2024

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

Ferrexpo скоротила викиди вуглецю на 32%

Тарифи на електроенергію швидко та суттєво зростуть – НБУ

Нафтогаз запропонував Туреччині зберігати газ в українських підземних сховищах

Інфляція в єврозоні у квітні 2024 року зросла на 2,4%

Зеленський вимагає поєднати захист енергетики та забезпечення українців електрикою

ОЕСР очікує на пришвидшення темпів зростання світової економіки

Туреччина призупинила всю торгівлю з Ізраїлем

2 Травня 2024

Запоріжкокс з початку року збільшив обсяги виробництва

Україна в квітні збільшила імпорт електроенергії на третину

ВСІ НОВИНИ ⇢