Допомоги для України у виді грантів від США та ЄС недостатньо – Мінфін

Економіка Новини
Допомоги для України у виді грантів від США та ЄС недостатньо – Мінфін

Заявленої на 2023 рік допомоги для України у виді грантів від США та пільгових кредитів від Європейського Союзу недостатньо, оскільки повномасштабна війна затягується. Про це міністр фінансів України Сергій Марченко написав у колонці для видання TIME, повідомляє пресслужба відомства.

«Підтримка міжнародних партнерів відіграватиме вирішальну роль у тому, як ми пройдемо 2023 бюджетний рік. Ми вітаємо пропозицію США продовжити надання грантів Україні, а також пропозицію Європейської Комісії розпочати нову повномасштабну програму макрофінансової допомоги Україні у 2023 році. Але в умовах тривалої війни цього недостатньо», – наголосив Марченко.

Він нагадав, що на початку російського вторгнення міжнародні партнери оцінили дефіцит бюджету України на рівні $5 млрд на місяць до кінця 2022 року.

«Станом на початок грудня ми отримали трохи більше $28 млрд з необхідних $50 млрд. Національному банку України довелося надрукувати ще $12 млрд, щоб забезпечити всі необхідні видатки бюджету», – зауважив Марченко.

Він додав, що у 2023 році дефіцит державного бюджету України прогнозується на рівні $38 млрд. При цьому масовані ракетні обстріли по всій території України збільшують витрати на відбудову та економічні втрати у цьому році.

Для подолання цих викликів Україна пропонує створити платформу для координації фінансової допомоги за участю міжнародних партнерів за аналогом майданчика для військової допомоги на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

«Ідея створення цієї платформи полягає в тому, щоб на регулярній основі збирати за одним столом країни-члени G7 та міжнародні фінансові інституції для обміну інформацією про ключові події та прогнози, а також для забезпечення своєчасного та ефективного спрямування фінансової допомоги від різних донорів. Така співпраця сприятиме підвищенню ефективності надання коштів», – наголосив Марченко.

«За участі України у ролі співголови, платформа може розробити ефективні та стійкі механізми координації фінансової підтримки України, а також стати цінною моделлю для інших країн для використання в майбутньому», – додав голова Мінфіну.

Нагадаємо, Міністерство фінансів планує залучити у 2023 році для фінансування дефіциту державного бюджету майже $38 млрд від міжнародних партнерів, зокрема від США, ЄС та МВФ, у тому числі $18 млрд – від США, $15 млрд – від МВФ, ще $4,9 млрд має надійти від ЄС та з інших джерел. Найбільшу суму планується отримати у перші місяці 2023 року – понад $4 млрд на місяць.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢