План швидкого відновлення України на 17 млрд долл включає децентралізацію енергосистеми

Економіка Новини
План швидкого відновлення України на 17 млрд долл включає децентралізацію енергосистеми

Основними пріоритетами екстреного відновлення України у 2023 році, на яке планується залучити $17 млрд, є енергетика, житло, розмінування, критична соціальна інфраструктура та допомога приватному бізнесу. На цьому наголосив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час відеовиступу на форумі зі швидкого відновлення України в Люксембурзі, передає Інтерфакс-Україна.

“Ми очікуємо, що світ продовжить демонструвати високу підтримку”, – наголосив глава українського уряду, висловивши сподівання, що створена минулого тижня координаційна платформа донорів відіграє важливу роль у залученні цих $17 млрд, окрім фінансування, дефіцит держбюджету на $38 млрд.

Шмигаль уточнив, що у разі енергетики йдеться не лише про відновлення енергоінфраструктури після 13 масованих ракетних атак і десятків локальних, що зруйнували або пошкодили понад 400 об’єктів, а й про реорганізацію її в більш децентралізовану та стійку до таких ударів.

Розповідаючи про другий пріоритет, прем’єр зазначив, що понад 150 тис. житлових будинків зруйновано, оцінка збитків лише у цій сфері перевищує $55 млрд.

За його словами, щодо розмінування поточні оцінки відводять на це п’ять або більше років, тоді як необхідно зробити це швидше.

Шмигаль додав, що без відновлення критичної соціальної інфраструктури – доріг, мостів, шкіл, лікарень, комунальних комунікацій – у містах також не можна буде жити.

Наголошуючи на п’ятому пріоритеті – допомозі приватному бізнесу, – прем’єр нагадав про прямі втрати приватного бізнесу торік у $13 млрд, тоді як непрямі втрати становили понад $33 млрд. За його словами, уряд підтримує бізнес пільговими кредитами та грантами, але необхідно більше.

Глава українського уряду наголосив, що підтверджені Світовим банком потреби у фінансуванні відновлення ще у червні минулого року становили $350 млрд, нині їх оцінили у $600-700 млрд.

Шмигаль закликав уряди країн-партнерів наслідувати приклад Канади, конфіскувати заморожені російські активи та передати їх Україні для відновлення, оскільки вони мають стати основним джерелом.

За його словами, Фонд відновлення створений і в українському бюджеті, проте він обмежений, оскільки сьогодні бюджет за рахунок внутрішніх джерел фінансується лише на 50%.

Ще одним джерелом фінансування відновлення прем’єр назвав платформу United-24.

Він наголосив, що великі надії покладаються на створення механізму страхування воєнних ризиків та залучення приватних інвестицій, для чого уряд скасовує надмірне регулювання, створює промислові парки та інші елементи привабливого бізнес-клімату.

Як зазначив прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’єр Беттель (Xavier Bettel), його країна від початку повномасштабної російської агресії була разом з Україною, вперше у своїй історії надаючи не лише фінансову та гуманітарну, а й військову допомогу. Він наголосив, що Люксембург готовий брати активну участь й у відновленні України.

“Те, що Україна є кандидатом на вступ до ЄС, – це сигнал для інвесторів: інвестиції в Україну – це інвестиції в майбутнє”, – заявив Беттель.

Міністр економіки Люксембургу Франц Файот додав, що сотні люксембурзьких бізнесів виявили інтерес до відновлення в Україні – переповнений зал організованого Українсько-люксембурзьким діловим клубом бізнес-форуму є тому підтвердження.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢