Обмеження сировинного експорту на користь виробництва має стати економічною стратегією – Кисилевський

Машинобудівництво Металообробка Металургія Новини Точка зору
Обмеження сировинного експорту на користь виробництва має стати економічною стратегією – Кисилевський

Схвалений Верховною Радою у другому читанні законопроект №8274 значно ускладнить вивіз з країни сировини, штучно занижуючи розмір мита. Про це повідомив заступник голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський, пише МінПром.

За його словами, закон визначає, що для тих видів сировини, на які встановлені вивізні мита у відсотках, розмір мита буде визначатись на основі котирувань на відповідні товари на міжнародних товарних біржах.

“Зараз нечесні ділки вказують у митних документах занижену вартість сировини, іноді – в 10 разів. Наприклад, тона брухту міді коштує біля 10 тис. доларів, а ціну вказують 1 тис. дол., і мито сплачують з однієї тисячі, а не з десяти тисяч. Цим вони крадуть кошти у бюджету ( = у армії), а також лишають українські переробні підприємства затребуваної сировини. Тільки на прикладі міді втрати бюджету складають до 2 млрд грн на рік”, – відзначив народний депутат.

Д.Кисилевський нагадав, що адвалорні (відсоткові) ставки вивізного мита в Україні встановлені на насіння олійних культур, брухт кольорових металів і шкіряну сировину. Але згідно з наявними даними, понад 70% таких товарів вивозяться за заниженими цінами.

“Тепер, якщо у документах вказана вартість, нижча від котирувань на міжнародних біржах, для розрахунку мита буде братись ціна біржі, а не те, що “намалювали” в митних документах. Така норма діятиме до кінця 2025 року. І якщо вона покаже свою ефективність, я пропонуватиму зробити її безстроковою”, – сказав він.

Заступник голови комітету також підкреслив, що сьогоднішнє рішення Ради також є важливим кроком для того, щоб українські переробні підприємства мали змогу купити достатню кількість сировини для роботи. Підприємства, які дають роботу українцям, сплачують податки в український бюджет, не мають стикалися із дефіцитом чи здорожчанням сировини лише тому, що спритні ділки за фіктивними цінами і, ймовірно, з мовчазної згоди митниці вивозять цю сировину в обманний спосіб.

“Політика розвитку переробної промисловості і обмеження сировинного експорту на користь виробництва і експорту товарів з більшою доданою вартістю і високотехнологічних товарів має стати частиною нової економічної стратегії. Її Україна потребує і зараз, в умовах війни, і в майбутньому, коли справа дійде до масштабного відновлення”, – резюмував Д.Кисилевський.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢