ЄС може спрямувати 500 млн євро на закупівлю 155-мм снарядів для України

Економіка Новини
ЄС може спрямувати 500 млн євро на закупівлю 155-мм снарядів для України

ЄС може використати короткостроковий інструмент спільних закупівель зброї з бюджетом в 500 млн євро для прискорення промислового виробництва необхідних Україні 155-мм боєприпасів.

Про це в Європарламенті заявила єврокомісарка з питань фінансових послуг, фінансової стабільності та ринків капіталу Мейрід МакГіннес, передає “Європейська правда”.

Посилаючись на заяву міністра оборони Олексія Резнікова, вона зазначила, що в України є нагальна потреба у забезпеченні стабільного постачання 155-мм артилерійських боєприпасів.

“Потрібна амбіційна, прагматична і швидка відповідь у трьох нерозривно пов’язаних між собою сферах. Негайно передати боєприпаси з наявних запасів. Структурувати попит, розмістивши масові замовлення в європейській промисловості, покриваючи потреби як України, так і країн-членів ЄС. Масово і швидко нарощувати європейські виробничі потужності, що є необхідною умовою для виконання цих замовлень”, – зазначила МакГіннес.

За її словами, об’єднана цільова група з оборонних закупівель створила досить точне промислове мапування потужностей з виробництва боєприпасів, зокрема артилерійських снарядів. Були визначені 15 виробників в 11 країнах-членах.

“Хороша новина полягає в тому, що потенціал промисловості ЄС у виробництві 155-мм боєприпасів залишається значним. Нам потрібно розкрити цей потенціал. Підписання великих контрактів, консолідованих на європейському рівні, стане відповідним сигналом для промисловості до дій”, – наголосила єврокомісарка.

“Єврокомісія готова мобілізувати свій регуляторний вплив і наявні ресурси, щоб підтримати оборонну промисловість у її нарощуванні. Зокрема, нещодавно ми запропонували Європейський закон про посилення оборонної промисловості через спільний закон про закупівлі (EDIRPA). Цей короткостроковий інструмент з бюджетом в 500 млн євро може бути використаний для прискорення промислового виробництва необхідних боєприпасів”, – заявила МакГіннес.

Вона також відзначила необхідність мобілізувати приватне фінансування, в тому числі з боку Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) і банків. З цією метою підтримка держав-членів ЄС буде вкрай важливою, зазначила єврокомісарка.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢