Україна створить фонд трансформації вугільних регіонів

Екологія Новини ТЕК
Україна створить фонд трансформації вугільних регіонів

Створення кластерів сталої енергетики на базі закритих вугільних шахт може прискорити трансформацію вугільних регіонів.  На цьому наголосив заступник міністра енергетики України Ярослав Демченков під час консультацій із зацікавленими сторонами на тему: “Справедлива трансформація: можливості для Львівщини”, повідомляє пресслужба відомства.

Проєкт реалізується у партнерстві з GIZ Україна у рамках проєкту «Підтримка структурних змін у вугільних регіонах України», що фінансується Урядом Федеративної Республіки Німеччина через Федеральне Міністерство економіки та захисту клімату. 

Ярослав Демченков наголосив, що Міненерго розробляє Енергетичну стратегію України до 2050 року, яка визначає ключові напрямки і передбачає відновлення енергетичного сектору на принципах сталого розвитку і впровадження нових зелених технологій та стандартів.

«Україна може стати місцем створення кластерів сталої енергетики. Ці кластери можуть з’являтися на закритих вугільних шахтах, використовуючи інфраструктуру цих підприємств. Це важливий стимул для розвитку регіонів, створення нових робочих місць, підтримки економіки країни. Це можливість для вугільних регіонів дати імпульс новому сталому майбутньому всієї країни», – наголосив він.

Ярослав Демченков підкреслив, що Україна потребує підтримки партнерів у фізичному закритті вугільних шахт та переорієнтації ТЕЦ та ТЕС, які працювали на вугіллі, на альтернативні сталі види палива. Також потрібна допомога у формуванні та реалізації політики поступової ліквідації вугільної галузі та справедливої трансформації.
 
“Ми маємо час сформувати Фонд справедливої трансформації вугільних регіонів України та забезпечити фінансові внески до нього для реалізації проєктів, зокрема із фізичного закриття вугільних шахт”, – додав заступник міністра та зауважив, що Львівська область є вдалим майданчиком для реалізації ініціатив проєкту з підтримки регіонального розвитку.
 
За підтримки Уряду Німеччини цього року буде здійснено розробку Плану ліквідації Великомостівської шахти та підтримку його імплементації. Цей проєкт буде одним із  переліку пілотних. Він може стати  прикладом комплексного підходу до розвитку території: у рамках цього проекту створюється індустріальний парк у Червонограді, здійснюються заходи з підвищення енергоефективності та економічної диверсифікації.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢