Уряд США надасть 3,5 млрд долл на очищення атмосфери від вуглецю

Екологія Новини
Уряд США надасть 3,5 млрд долл на очищення атмосфери від вуглецю

Уряд США надасть гранти на $3,5 мільярда на будівництво заводів з уловлення та зберігання вуглецю, а також збільшив податковий кредит до $180 за тонну, щоб підтримати технологію. Переможців тендерів оголосять влітку 2023 року, передає Climate Home News.

Автори розповіли, що це найбільше світове зусилля, що спрямоване на допомогу у зупинці кліматичних змін за допомогою прямого уловлювання вуглекислого газу (DAC).

За оцінками вчених ООН, для досягнення мети обмеження глобального потепління на рівні 1,5 градусів за Цельсієм необхідно щорічно висмоктувати з атмосфери мільярди тонн вуглецю.

Хоча значна частина СО2 буде фіксуватися природнім шляхом, DAC, також буде необхідним. В матеріалі підкреслили, що світ не в змозі скоротити викиди вуглецю достатньо швидко, щоб уникнути катастрофічних змін клімату.

Це сприяє розвитку технології видалення вуглецю з повітря. Зазначається, що в інших країнах також підтримують галузь, однак її фінансування незначне. Так у Великій Британії планують виділити близько $124 мільйонів на уловлення вуглецю, в той час, як на стимулювання попиту на особисті та комерційні електромобілі спрямовано $12 мільярдів.

В матеріалі наголосили, що заявки на фінансування американського хабу DAC мали бути подані 13 березня. Однак уряд і деякі компанії ще не повністю розкрили деталі заявок.  В матеріалі розповіли, що США планує підтримати чотири хаби, однак вже подано щонайменше 9 заявок. Конкуренцію їм можуть скласти два великих проєкти нафтової компанії Occidental Petroleum. 

На думку фахівців галузі всі вони мають потенціал для досягнення цільового показника уряду США в мільйон тонн на рік. Однак розвиток технології потребуватиме спеціалістів, яких наразі не готує жодна університетська програма.

“Зараз ця галузь є вразливою, але всі стрілки спрямовані в правильному напрямку. Тепер ми повинні виконати свою роботу, яка полягає в тому, щоб покласти залізо в землю і почати вилучати значні обсяги CO2 з атмосфери”, – сказав комерційний директор Carbon Capture Джонас Лі.

Зазначається, що галузь також привернула увагу нафтових гігантів. Адже попит на викопне паливо знизиться, а компанії мають переваги в отриманні дозволів на секвестраційні свердловини, які гарантовано утримують CO2 в землі.

В матеріалі підкреслили, що технологія у масштабі, що буде здатен вплинути на зміну клімату, може виявитися занадто дорогою.

Залежно від технічних процесів, уловлювання та зберігання тонни вуглекислого газу може коштувати понад $1000, проте уряд США встановив ціну в $100 за тонну. За словами Дена Фрідмана, генерального директора компанії Carbon Engineering, для того, щоб досягти вартості і масштабу, які можуть вплинути на планету, потрібно спроєктувати завод, який легко дублюватиметься і робитиме те саме знову і знову, як ресторан швидкого харчування, що працює за франшизою.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢