Українські дрони вивели з ладу розвідувальний корабель РФ

Економіка Новини
Українські дрони вивели з ладу розвідувальний корабель РФ

Російський розвідувальний корабель «Іван Хурс» зазнав значних ушкоджень унаслідок атаки морськими дронами у водах Чорного моря. Про це повідомив український журналіст Андрій Цаплієнко.

Російські джерела повідомляють, що розвідувальний корабель отримав серйозне пошкодження корпусу та обладнання. Його ремонт займе щонайменше півроку. Пишуть, є загиблі”, — написав Цаплієнко у Telegram.

За даними трекерів, рятувальне судно ВМС Росії зараз транспортує уражений корабель до Новоросійська зі швидкістю 0,8 вузла.

Корабель «Іван Хурс» є, по суті, великою морською станцією радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби. Мав допомагати росіянам збивати Storm Shadow, HIMARS, ATACMS”, — нагадав Цаплієнко.

Інформацію про ушкодження російського розвідувального корабля Іван Хурс надводним дроном в акваторії Чорного моря офіційно підтвердили у Міністерстві оборони України.

Коли російський розвідувальний корабель Іван Хурс зустрів український безпілотник. Справді, ідеальна пара”, — зазначили у Міноборони, опублікувавши відео атаки.

У середу, 24 травня, російські медіа повідомили про атаку на розвідувальний корабель «Іван Хурс» проєкту 18280 у Чорному морі. Стверджувалося, що корабель був атакований трьома морськими дронами після проходження Босфору на відстані 40-57 морських миль на північ від протоки, та що атаку вдалося відбити і корабель не постраждав.

Принаймні частина цієї заяви була піддана сумніву спільнотою, адже Туреччина після початку масштабного російського військового вторгнення в Україну у лютому 2022 року у відповідності із Конвенцією Монтре закрила протоки Босфор і Дарданелли для проходу іноземних військових кораблів. Виняток становлять кораблі, що повертаються до порту приписки, проте це не стосується «Івана Хурса», який у липні був помічений у Севастопольській бухті, а отже не виходив із Чорного моря.

Середній розвідувальний корабель «Іван Хурс» Чорноморського флоту ВМФ Росії — другий корабель проєкту 18280, побудований на підприємстві «Сєвєрная верф» у Санкт-Петербурзі. Має водотоннажність 2,5 тис. тонн, екіпаж — до 131 особи, озброєння — 2х1 14,5-мм МТПУ з КПВ, 32 комплекти ПЗРК. Його призначення — забезпечення зв’язку та управління флотом, ведення радіотехнічної розвідки та боротьби.

Корабель був введений у стрій у червні 2018 року, до місця постійного базування в окупованому Росією Севастополі прибув у січні 2019 року.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢