Руйнування Каховської ГЕС пошкодило 500 МВт потужностей із відновлюваних джерел

Новини ТЕК
Руйнування Каховської ГЕС пошкодило 500 МВт потужностей із відновлюваних джерел

Руйнування Каховської ГЕС і затоплення у зв’язку з цим великих територій спричинило пошкодження, за попередніми оцінками, щонайменше 500 МВт ВДЕ-потужностей у Миколаївській і Херсонській областях, зокрема й на тимчасово окупованій території, вважає керівник Асоціації сонячної енергетики (АСЕУ) Артем Семенишин.

“За попередніми оцінками, повністю або частково пошкоджені або наразі не можуть віддавати електроенергію до мережі щонайменше 500 МВт генерувальних потужностей із відновлюваних джерел енергії в Херсонській і Миколаївській областях, враховуючи велику гідроенергетику”, – сказав Семенишин у коментарі “Енергореформі”.

Він наголосив, що насамперед ідеться про 334 МВт потужності самої Каховської гідроелектростанції, яка не підлягає відновленню, а також про різного ступеню пошкодження через затоплення або підтоплення понад 150 МВт сонячних електростанцій, серед яких майже 130 МВт – це промислові наземні СЕС.

“Велика вода завдала колосальної шкоди деяким діючим сонячним станціям на півдні. Тривале перебування панельного і трансформаторного обладнання під водою призводить до значних пошкоджень генерувальних потужностей або загрози їх виходу з ладу надалі”, – зазначив Семенишин.

Окрім того, за його словами, відключення електропідстанцій через затоплення унеможливлює видачу потужності й іншими мережевими СЕС, і це також завдає значних збитків Україні, яка змушена сьогодні імпортувати електроенергію.

“Звісно, всі пошкодження та збитки можна буде точно підрахувати значно пізніше, але вже очевидно, що ця катастрофа суттєво позначилася і на відновлювальній енергетиці в Україні”, – наголосив директор АСЕУ.

Як повідомлялося, Міненерго заявило, що внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС пошкоджено дві промислові СЕС у Миколаївській області. Гендиректор “Укргідроенерго” Ігор Сирота зазначав, що для будівництва нової ГЕС на місці повністю зруйнованої Каховської потрібно щонайменше EUR1 млрд і п’ять років.

Затоплення призвело до відключення майже 200 ПС, через що приблизно 20 тис. споживачів у Херсонській області залишаються без світла.

Новини

3 Травня 2024

Польща має заборонити імпорт російської металопродукції через свої порти – експерт

Якщо акциз на пальне підвищують до європейського рівня, варто збільшити й зарплату – експерт

ArcelorMittal планує розширення компанії у Бразилії

Туреччина збільшила експорт арматури на 8,9%

Морські перевезення стимулюватимуть зростання експорту продукції ГМК – НБУ

Великий бізнес з початку 2024 року сплатив майже 160 млрд грн податків 

Україна і Британія починають реалізацію проєктів у сфері зелених інновацій в енергетиці

Nippon Steel знадобиться більше часу для завершення угоди з купівлі US Steel

КНДР відправила до росії балістичні ракети

Японські торгові доми очікують скорочення прибутків від металургійного бізнесу

Реальна собівартість електроенергії для населення становить 3,5 грн – Кучеренко

Міжнародна торгова палата закликала ЄС до діалогу щодо вуглецевого мита

Польща за три місяці імпортувала 378,7 тис тонн сталі 

Уряд зобов’язав УЗ перерахувати 1,5 млрд грн до бюджету

АМПУ отримало нове лоцманське судно для портів на Дунаї

Німеччина у січні-лютому імпортувала 155 тис тонн сталі 

ВСІ НОВИНИ ⇢