Європа зберігатиме газ в українських сховищах

Економіка Новини ТЕК
Європа зберігатиме газ в українських сховищах

Україна очікує на різке збільшення потоків природного газу з Європейського Союзу, оскільки трейдери зацікавлені у своїх вільних сховищах, щоб запастися паливом на майбутню зиму. Про це пише Bloomberg із посиланням на поінформовані джерела.

Оскільки запаси в Європі вже заповнені більше, ніж зазвичай, гравці ринку дивляться на Україну – ризикований напрямок, але з величезними місцями зберігання й нижчими комісіями.

Очікується, що резервування потужностей, які здійснюють трейдери для доставки палива в Україну, зросте в третьому кварталі.

Бронювання, здійснені в європейських мережах, що межують з Україною, вже сигналізують про потенційний потік у 18,2 млн кубометрів на день у третьому кварталі, повідомляють в ОГТСУ.

Аукціони потужності, які проводить українська мережа, підтвердили 6,9 млн кубометрів на добу за липень і 3,5 млн кубометрів на добу за квартал, але додаткові обсяги може бути зарезервовано пізніше.

Україна запропонувала європейським трейдерам використовувати понад 10 млрд кубометрів своїх підземних сховищ – приблизно третину величезних потужностей країни, що залишилися з радянських часів, і 10% ЄС.

За словами аналітиків, запаси газу в Європі близькі до рекордно високих рівнів і мають намір повністю заповнитися до кінця літа, тому регіон розмірковує над тим, чи варто ризикувати недовикористаними сховищами в Україні, щоб накопичити більше палива. Зимові контракти, що торгуються з премією до найближчих цін, підвищують привабливість зберігання якомога більшої кількості газу.

Проте щоб зробити запаси палива в Україні життєздатними, літні ціни, можливо, повинні будуть знизитися ще більше порівняно з поточним рівнем, щоб виправдати витрати. ЄС також, ймовірно, доведеться втрутитися, щоб забезпечити захист від потенційних втрат, пов’язаних із розв’язаною РФ повномасштабною війною в Україні 

Новини

17 Травня 2024

США не хочуть віддавати U.S.Steel японцям

У I кварталі виручка Vallourec скоротилась на 26%

Шведська компанія хоче побудувати ще чотири заводи водневої металургії

Єврокомісія почала розслідувати імпорт білої жерсті з Китаю

Dunaferr модернізує прокатні стани

Нафтогаз з початку року запустив 7 нових свердловин – Шмигаль

Україна запропонувала Аргентині та Чилі зону вільної торгівлі

Внаслідок бойових дій на території України викиди СО2 сягнули 180 млн тонн

Китай інвестує у зелене авіаційне паливо

російські порти знизили перевалку вантажів на 4%

Виробництво сталі в Китаї скоротилось на 3%

Металурги у квітні збільшили експорт довгого прокату на 7,6%

Уряд змінив порядок бронювання від мобілізації на підприємствах двох сфер економіки

Україна вийшла на максимальну потужність імпорту електроенергії з ЄС

Уряд виділив 1,5 млрд грн для відновлення Зміївської та Трипільської ТЕС

Данія виділить Україні новий пакет військової допомоги на 750 млн євро

ВСІ НОВИНИ ⇢