Україні не вистачає 10 млрд дол на швидке відновлення

Економіка Новини
Україні не вистачає 10 млрд дол на швидке відновлення

Потребам швидкого відновлення України, яке оцінюють у $14,1 млрд у 2023 році, наразі відповідають лише $3,87 млрд фінансових зобов’язань партнерів на відновлення країни, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко. Про це повідомляє пресслужба відомства.

На зустрічі зі спеціальним уповноваженим президента Франції з питань допомоги та відновлення України П’єром Ельброном глава Мінфіну наголосив, що якнайшвидше відновлення – ключовий пріоритет, оскільки сприяє створенню безпечних умов життя для українців, а також економічному відновленню країни.

За словами Марченка, залучене фінансування в розмірі $3,87 млрд розподіляється за пріоритетними галузями: енергетична підтримка – $837 млн, гуманітарне розмінування – $169 млн, відновлення пошкодженого житла – $25 млн, допомога приватному сектору – $206 млн, відновлення критичної інфраструктури – $2,6 млрд.

Міністр зазначив, що є деяка невідповідність між проєктами, які хочуть інвестувати партнери, і потребами України, тому наразі українська сторона та міжнародні донори узгоджують перелік проєктів відновлення та наявних ресурсів.

Раніше Марченко вказував, що на першочергове відновлення в держбюджеті-2023 передбачено $3,3 млрд, тоді як решту суми – до $14,1 млрд, за оцінкою Світового банку в рамках RDNA2, Україна розраховує отримати за рахунок міжнародної допомоги.

У квітні на третьому “круглому столі” міністрів на підтримку України в рамках весняних зборів СБ і МВФ у Вашингтоні прем’єр-міністр Денис Шмигаль закликав зібрати необхідну суму ще до кінця першого півріччя.

Як зазначав наприкінці травня глава Мінфіну, міжнародні партнери надали гарантії на суму приблизно $4,3 млрд, а незабезпечені потреби у фінансуванні першочергового відновлення України становлять ще приблизно $6,5 млрд.

Марченко нагадав, що потреби енергосектору в першочерговому відновленні оцінюють у $3,3 млрд, гуманітарного розмінування – $400 млн, відновлення зруйнованого та пошкодженого житла – $1,9 млрд, критичної та соціальної інфраструктури – $5,8 млрд, а також $2,8 млрд потрібно для підтримки приватного сектору.

Новини

10 Травня 2024

Європейські металурги побоюються виникнення дефіциту металобрухту

ArcelorMittal розпочала будівництво електродугової печі на іспанському заводі

Україна може повернутись до графіків погодинних відключень електроенергії

Уряд виділяє понад 7 млрд грн на відбудову енергосистеми

Інфляція у квітні уповільнилась до 0,2%

Шмигаль заявив про складну ситуацію в енергетиці і закликав до економії

Виручка від експорту чорних металів наблизилась до 1 млрд дол

Бразилія скорочує експорт чавуну

Морським коридором експортовано 45 млн тонн вантажів

Практика вирішення спорів щодо трансфертного ціноутворення відбувається у несприятливих обставинах – експерт

Україна збільшила імпорт електроенергії на третину, експорт скоротився у 13 разів

Японська J-Power планує здати на металобрухт декілька вугільних блоків ТЕС

У ЄС проведуть повторне розслідування щодо імпорту китайського прокату з полімерним покриттям

В уряді обговорюють можливість підвищення тарифів на електроенергію

Таксі у Вінниці: Зручне та надійне перевезення у місті

Енергетики продовжили обмеження постачання е/е для промисловості

ВСІ НОВИНИ ⇢