Світовий експорт сталі може скоротитися у другому півріччі

Економіка Металургія Новини
Світовий експорт сталі може скоротитися у другому півріччі

За даними індійського ресурсу SteelMint, у першій половині 2023 р. десять найбільших експортерів стали (без урахування Росії, для якої немає точної статистики) продали за межі національних кордонів 112 млн т сталевої продукції, що на 3% більше, ніж у той же період роком раніше.
У 2022 р. ці десять країн відправили на експорт 211 млн т стали. На них припало понад 73% глобального обороту міжнародної торгівлі сталевою продукцією без урахування Росії та України.

У той же час, з десяти провідних країн-експортерів стали лише чотири змогли збільшити постачання порівняно з першою половиною минулого року. Насамперед, це Китай. Місцеві компанії за шість місяців відправили за кордон 43,6 млн т готового прокату, що на 30% більше, ніж роком раніше. Через надмірне виробництво китайці відправляли на експорт надлишки продукції, часто за зниженими цінами.

За відсутності в рейтингу Росії друге та третє місця посіли Японія та Південна Корея з результатами відповідно 15,2 млн. т (приблизно дорівнює рівню першого півріччя 2022 р.) та 12,3 млн. т (зростання на 3%). В обох країнах виробництво стали зменшилося, але спад торкнувся, в основному, внутрішнього споживання.

Найбільші європейські експортери Німеччина та Італія продали за кордон (включаючи торгівлю всередині ЄС) відповідно 10,2 млн. та 7,5 млн. т сталі. При цьому німецькі компанії скоротили зовнішні постачання на 3% порівняно з показником річної давності, а італійські збільшили на 7%. У цих країнах також скоротилися внутрішнє споживання сталевої продукції та обсяги виплавки.

Бразилія показала помірний спад зовнішніх поставок, на 7%, до 5,6 млн. т. А В’єтнам досяг зростання на 10% до 4,8 млн. т. Через економічні проблеми та падіння внутрішнього попиту місцеві компанії (насамперед Formosa Ha Tinh) наростили зовнішні продажі прокату за низькими цінами.

Індійські і турецькі металурги, навпаки, втратили позиції на світовому ринку через високу собівартість і конкурентоспроможність. Індійський експорт стали впав на 32% у порівнянні з першою половиною 2022 р. до 4,7 млн. т, а турецький – на 49% до 4,3 млн. т. Замкнув десятку Тайвань з результатом 4,2 млн. т, 11% менше, ніж торік.

За прогнозом SteelMint, у другому півріччі обороти міжнародної торгівлі сталевою продукцією можуть скоротитися. Насамперед спад може відбутися в Китаї, де очікується звуження обсягів виплавки сталі. Крім того, попит на сталеву продукцію в таких регіонах, як Південно-Східна Азія, Євросоюз та Туреччина, може зменшитися, що призведе до зниження імпорту.

Новини

27 Вересня 2024

Американська донька Liberty Steel скорочує виробництво до кінця жовтня

Польське ЕКА вперше застрахувало виробничий комплекс в Україні

В ВР не виключають можливості підвищення ПДВ у майбутньому

Франція і Німеччина проти плану Єврокомісії щодо кредиту для України на 35 млрд  

За період великої війни кількість індустриальних парків зросла понад удвічі

Інтерпайп залишається великим експортером продукції із високою доданою вартістю

Європейська організація морських портів закликала звільнити від податків берегові джерела живлення

Мексика продовжила дію мита на українські безшовні труби

Система тарифоутворення Укрзалізниці давно застаріла і потребує перегляду

Канада та ЄС домовилися допомагати розвивати вуглецеве ціноутворення у світі

Український уряд має розпочати переговори з ЄС щодо відтермінування CBAM

В Україні оголошено перший аукціон із розподілу квоти підтримки зеленої енергетики

ЄС збільшив імпорт заліза прямого відновлення на 4,8%

ArcelorMittal зупинив проєкт розширення бразильського заводу через зростання імпорту сталі

Ціни на залізну руду перевищили позначку в 100 дол/тонну

Жінки врятують світ: Україна запускає програму навчання жінок на операторок екскаватора 

ВСІ НОВИНИ ⇢